Szanse, warunki i wyzwania dla eksportu polskich produktów świeżych i przetworzonych do Kanady
21 września 2017 r. rozpoczęło się tymczasowe obowiązywanie Kompleksowej Umowy Gospodarczo-Handlowej między Unią Europejską a Kanadą – CETA, a dokładniej części handlowej umowy. Obie strony zobowiązały się do stopniowej i wzajemnej liberalizacji handlu towarami. Cła na niemal wszystkie towary przemysłowe obu stron zostają wyeliminowane (ponad 98% unijnych towarów rolnych i przemysłowych oraz produktów rybołówstwa importowanych jest do Kanady bezcłowo). CETA otwiera nowe możliwości polskim rolnikom oraz przemysłowi rolno-spożywczemu.
Podczas wykładu dowiesz się:
- Jaka jest wartość handlu zagranicznego (w tym obrotu produktami spożywczymi) pomiędzy Polską a Kanadą,
- Jakie są podstawowe zasady wprowadzania produktów spożywczych na rynek kanadyjski i gdzie szukać informacji o federalnych wymogach sanitarnych i przepisach dotyczących jego opakowania (etykiety i oznakowanie),
- Jaka jest rola i uprawnienia The Canadian Food Inspection Agency?
- Na jakie wyzwania należy się przygotować planując eksport produktów spożywczych do Kanady,
- Jakie korzyści i ułatwienia dla polskich eksporterów wprowadza umowa o wolnym handlu UE Kanada - Kompleksowe Porozumienie Ekonomicznego i Handlowego UE – Kanada (tzw. umowa CETA)
- Jakie są najważniejsze międzynarodowe targi produktów spożywczych w północnej Ameryce, kiedy odbędą się następne i czy warto w nich uczestniczyć,
- W jaki sposób Polsko – Kanadyjska Izba Gospodarcza wspiera polskich przedsiębiorców planujących ekspansję swoich produktów na rynek kanadyjski.
Więcej szczegółów odnośnie eksportu produktów spożywczych do Kanady przedstawimy Państwu podczas panelu, 17 listopada o godzinie 15:30
Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/
Przeczytaj także
-
27.10.2020
System depozytowy dla wybranych opakowań jednorazowych w Polsce – kolejne wyzwanie dla producentów i handlu
Przed nami implementowanie do krajowego systemu prawnego unijnych dyrektyw, wprowadzających Rozszerzoną Odpowiedzialność Producenta.
-
19.10.2020
Programy IFS Global Markets jako „PASZPORT” do sieci spożywczych dla małych/ lokalnych przedsiębiorstw
DEKRA Certification przeprowadziła w 2019 i 2020 pierwsze oceny zgodności z IFS global markets w Polsce.
-
09.10.2020
Skuteczne technologie w systemach kontroli bezpieczeństwa i higieny produkcji, przegląd wybranych innowacyjnych i stosowanych metod
Bezpieczeństwo żywności to oczekiwanie konsumentów wobec nabywanej i konsumowanej żywności oraz warunek do spełnienia dla producentów.