VIII SYMPOZJUM INŻYNIERII ŻYWNOŚCI
Zapraszamy na VIII SYMPOZJUM INŻYNIERII ŻYWNOŚCI, które organizuje Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW w Warszawie wraz z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Oddziałem Warszawskim Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i Oddziałem Warszawskim Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego, w terminie 1-3 lipca 2024 r. na kampusie SGGW w Warszawie.
Sympozja Inżynierii Żywności obywają się regularnie od 2008 r., są one płaszczyzną wymiany doświadczeń i poglądów w zakresie technologii i biotechnologii żywności, chemii, inżynierii procesowej, energetyki czy agrofizyki. Spotkania te przyczyniają się do integracji środowiska naukowego i gromadzą szerokie grono uczestników.
W programie Sympozjów znajdują się wykłady plenarne poświęcone procesom jednostkowym w przetwórstwie żywności, właściwościom fizycznym surowców i produktów, energetyce i ochronie środowiska oraz zagadnieniom związanym z organizacją produkcji, które są wygłaszane przez zaproszonych specjalistów z całego kraju, W tym roku wykłady wygłoszą: dr inż. Joanna Ciborska (Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), prof. dr hab. Hanna Baranowska (Katedra Fizyki i Biofizyki, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), dr hab. Marek Jakubowski, prof. MIR-PIB (Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa), dr hab. Anna Kamińska-Dwórznicka, prof. SGGW (Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Instytut Nauk o Żywności , SGGW w Warszawie), dr hab. inż. Joanna Piepiórka-Stepuk, prof. PK (Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Wydział Mechaniczny, Politechnika Koszalińska).
Uczestnicy konferencji mają możliwość zaprezentowania wyników badań własnych w formie komunikatów ustnych lub w czasie sesji posterów medialnych. Organizatorzy dokładają również starań, aby dodatkowo, specjalnie dla młodej kadry naukowej, organizować warsztaty tematyczne.
„Serdecznie zapraszamy do udziału w Sympozjum, ponieważ zależy nam na utrzymaniu dobrego kontaktu oraz integracji ze środowiskiem naukowców zajmujących się inżynierią żywności. Wyrażamy przekonanie, że udział w Sympozjum będzie wspaniałą okazją do wymiany poglądów, dyskusji i spotkań społeczności naukowej z otoczeniem gospodarczym, a nawiązane kontakty przyczynią się do rozwijania współpracy.”
Z poważaniem i serdecznymi pozdrowieniami,
w imieniu Komitetu Organizacyjnego VIII Sympozjum Inżynierii Żywności
Prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert
Dr hab. Ewa Gondek, prof. SGGW
Szczegółowe informacje dotyczące Sympozjum znajdują się na stronie:https://wtz.sggw.edu.pl/viiisiz
Zgłoszeń uczestnictwa prosimy dokonać poprzez formularz dostępny również na ww. stronie, do 1 marca 2024 r.

Przeczytaj także
-
22.02.2024
10 Międzynarodowa Konferencja “QUALITY AND SAFETY IN FOOD PRODUCTION CHAIN”
Czytaj więcejKatedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z Polskim Towarzystwem Technologów Żywności Zapraszają do wzięcia udziału w 10 Międzynarodowej Konferencji “QUALITY AND SAFETY IN FOOD PRODUCTION CHAIN” poświęconej zapewnieniu najwyższych standardów w produkcji, analizie i dystrybucji żywności.
-
29.01.2024
Food Tech Congress 2024: Jak naprawić nasz system rolno-spożywczy? - Transformacja poprzez Technologię, Zrównoważoność i Innowacyjne Rozwiązania
Czytaj więcejŚwiatowy system żywnościowy jest... zepsuty. Biorąc pod uwagę powszechne marnotrawstwo żywności, alarmujący spadek bioróżnorodności wpływający na zapylanie upraw oraz oszałamiające 10 bilionów dolarów ukrytych kosztów globalnego systemu rolno-spożywczego, nie brakuje problemów do rozwiązania.
-
23.01.2024
Bogaty i interesujący program edukacyjno-naukowa podczas LABS EXPO 2024!
Czytaj więcejJuż wkrótce, w dniach 19-20 marca 2024 odbędzie się druga edycja Targów Wyposażenia i Technologii Laboratoryjnych LABS EXPO




