Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W walce o bezpieczeństwo suplementacji - podsumowanie konferencji

Kategoria: Biznes

Ponad 200 uczestników, 13 prelegentów, 4,5 godziny dyskusji, wystąpień i wymiany doświadczeń – tak w liczbach przedstawia się konferencja biznesowo–naukowa poświęcona zagadnieniom dotyczącym wprowadzania do obrotu suplementów diety zorganizowana przez Fundację Europejski Instytut Suplementów i Odżywek pod tytułem: „Wprowadzenie do obrotu suplementów diety. Ograniczanie ryzyka, jakość i transfer technologii”.

Prelegentów i słuchaczy zaproszono do auli Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy Nowoursynowskiej 166 w Warszawie. Tu w atmosferze przenikania się biznesu i nauki spotkali się naukowcy, badacze, właściciele i pracownicy firm z branży a także przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej i innych instytucji, które na co dzień zajmują się żywnością i suplementami diety. Konferencję uroczyście otworzyli prof. dr hab. Mirosław Słowiński – dziekan wydziału oraz prezes EISD, Katarzyna Wójcicka. Prelekcje podzielono na dwa panele. Pierwszy, pod tytułem „Urzędowy system kontroli i dobre praktyki branżowe – szansa dla rozwoju rynku suplementów diety i bezpieczeństwa konsumentów”, wypełniły wystąpienia, w których podjęto temat  obowiązkiów i odpowiedzialności prawnej producentów i dystrybutorów suplementów diety (dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, EISD), metod ograniczania ryzyka wprowadzania do obrotu suplementów niezgodnych z normami (dr inż. Przemysław Tronina, EISD) i wielokrotnie zwracano uwagę na wagę bezpieczeństwa i świadomości konsumentów. Panel drugi, pod tytułem „Suplementy diety i ich relacja ze zdrowiem: działania i projekty rozwojowe w produkcji i ocenie jakości suplementów diety” zawierał wystąpienie Hanny Wachowskiej (Dyrektor Naczelny Laboratorium J.S. Hamilton Poland) pt. „Wykorzystanie metod analitycznych w badaniach suplementów diety” oraz szereg prelekcji przygotowanych przez pracowników naukowych Wydziału Nauk o Żywności SGGW na temat suplementów diety i żywności w prowadzonych tu projektach badawczych.

Na konferencji prasowej przed 17 redakcjami wystąpili: dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska (wiceprezes EISD), dr inż. Przemysław Tronina (wiceprezes EISD) oraz prodziekan dr hab. Rafał Wołosiak (prodziekan Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego). Przedstawiciele EISD opowiadali wiele o misji i celach Fundacji a także o certyfikacie EISD. Przekazano również mediom „Przewodnik konsumencki. Jak czytać etykiety suplementów diety?”, poprzez który Fundacja Europejski Instytut Suplementów i Odżywek (EISD) chce edukować konsumentów, strzec przed zakupami produktów niepewnych, niespełniających wymogów czy wręcz nielegalnych i wspierać ich codzienne wybory. Agnieszka Szymecka-Wesołowska przybliżyła cele przyświecające działalności Fundacji Europejski Instytut Suplementów i Odżywek , która powstała jako kontynuacja projektów realizowanych przez Krajową Radę Suplementów i Odżywek w zakresie bezpieczeństwa i jakości produktów oraz budowy zaplecza naukowego i eksperckiego dla branży – wspieranie działań rozwojowych w sektorze produktów prozdrowotnych, opartych na wiedzy specjalistycznej i badaniach naukowych. Podkreśliła też, że EISD docelowo ma wspierać dwie strony – producentów i konsumentów. Przemysław Tronina opowiedział o innowacyjnym branżowym systemie certyfikacji poddającym suplementy diety niezależnym badaniom i kompleksowej ocenie pod kątem bezpieczeństwa oraz spełnienia wymagań prawnych, jakościowych i etycznych, czyli znaku „EISD – Certyfikat Jakości Suplementów Diety”.

Zapraszamy do pobrania przewodnik: Przewodnik konsumencki. Jak czytać etykiety suplementów diety?

Wybierz temat: Suplementy diety

Autor:EISD
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.