Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ponad 200 uczestników, 13 prelegentów, 4,5 godziny dyskusji, wystąpień i wymiany doświadczeń – tak w liczbach przedstawia się konferencja biznesowo–naukowa poświęcona zagadnieniom dotyczącym wprowadzania do obrotu suplementów diety zorganizowana przez Fundację Europejski Instytut Suplementów i Odżywek pod tytułem: „Wprowadzenie do obrotu suplementów diety. Ograniczanie ryzyka, jakość i transfer technologii”.
Prelegentów i słuchaczy zaproszono do auli Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy Nowoursynowskiej 166 w Warszawie. Tu w atmosferze przenikania się biznesu i nauki spotkali się naukowcy, badacze, właściciele i pracownicy firm z branży a także przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej i innych instytucji, które na co dzień zajmują się żywnością i suplementami diety. Konferencję uroczyście otworzyli prof. dr hab. Mirosław Słowiński – dziekan wydziału oraz prezes EISD, Katarzyna Wójcicka. Prelekcje podzielono na dwa panele. Pierwszy, pod tytułem „Urzędowy system kontroli i dobre praktyki branżowe – szansa dla rozwoju rynku suplementów diety i bezpieczeństwa konsumentów”, wypełniły wystąpienia, w których podjęto temat obowiązkiów i odpowiedzialności prawnej producentów i dystrybutorów suplementów diety (dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, EISD), metod ograniczania ryzyka wprowadzania do obrotu suplementów niezgodnych z normami (dr inż. Przemysław Tronina, EISD) i wielokrotnie zwracano uwagę na wagę bezpieczeństwa i świadomości konsumentów. Panel drugi, pod tytułem „Suplementy diety i ich relacja ze zdrowiem: działania i projekty rozwojowe w produkcji i ocenie jakości suplementów diety” zawierał wystąpienie Hanny Wachowskiej (Dyrektor Naczelny Laboratorium J.S. Hamilton Poland) pt. „Wykorzystanie metod analitycznych w badaniach suplementów diety” oraz szereg prelekcji przygotowanych przez pracowników naukowych Wydziału Nauk o Żywności SGGW na temat suplementów diety i żywności w prowadzonych tu projektach badawczych.
Na konferencji prasowej przed 17 redakcjami wystąpili: dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska (wiceprezes EISD), dr inż. Przemysław Tronina (wiceprezes EISD) oraz prodziekan dr hab. Rafał Wołosiak (prodziekan Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego). Przedstawiciele EISD opowiadali wiele o misji i celach Fundacji a także o certyfikacie EISD. Przekazano również mediom „Przewodnik konsumencki. Jak czytać etykiety suplementów diety?”, poprzez który Fundacja Europejski Instytut Suplementów i Odżywek (EISD) chce edukować konsumentów, strzec przed zakupami produktów niepewnych, niespełniających wymogów czy wręcz nielegalnych i wspierać ich codzienne wybory. Agnieszka Szymecka-Wesołowska przybliżyła cele przyświecające działalności Fundacji Europejski Instytut Suplementów i Odżywek , która powstała jako kontynuacja projektów realizowanych przez Krajową Radę Suplementów i Odżywek w zakresie bezpieczeństwa i jakości produktów oraz budowy zaplecza naukowego i eksperckiego dla branży – wspieranie działań rozwojowych w sektorze produktów prozdrowotnych, opartych na wiedzy specjalistycznej i badaniach naukowych. Podkreśliła też, że EISD docelowo ma wspierać dwie strony – producentów i konsumentów. Przemysław Tronina opowiedział o innowacyjnym branżowym systemie certyfikacji poddającym suplementy diety niezależnym badaniom i kompleksowej ocenie pod kątem bezpieczeństwa oraz spełnienia wymagań prawnych, jakościowych i etycznych, czyli znaku „EISD – Certyfikat Jakości Suplementów Diety”.
Zapraszamy do pobrania przewodnik: Przewodnik konsumencki. Jak czytać etykiety suplementów diety?
Przeczytaj także
Właściwe czytanie etykiety każdego środka spożywczego, a szczególnie suplementu diety, to umiejętność niezwykle potrzebna – zwiększająca nasze bezpieczeństwo, wpływająca na zachowanie zdrowia poprzez świadome planowanie...
Portal spożywczy foodfakty.pl, jako patron medialny, ma zaszczyt zaprosić na Konferencję "Wprowadzanie do obrotu suplementów diety: ograniczanie ryzyka, jakość i transfer technologii"zorganizowaną przez Europejski...