Warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlowa gęsiny w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego.
Warunki produkcji sprawdzono na 50 fermach (o łącznej liczbie gęsi 266,9 tys. szt.) w zakresie zgodności z wymaganiami obowiązujących przepisów oraz Regulaminem „Młodej polskiej gęsi owsianej”.
W 6 zakładach uboju zweryfikowano cechy organoleptyczne i znakowanie 30 partii mięsa gęsiego.
W toku przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
20.12.2022
Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (typu pierogi, naleśniki, krokiety, pyzy, kartacze) w 76 lokalach gastronomicznych.
-
15.11.2022
Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r. – cz. 2
IHARS przeprowadziła kolejną kontrolę świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji, w których sprawdzono 552 partie.
-
14.11.2022
Jakość handlowa przetworów mlecznych i znakowanie wyrobów mlekopodobnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 128 podmiotów, w tym 64 producentów i 64 sklepy.