Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa przetworów mlecznych i znakowanie wyrobów mlekopodobnych w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 128 podmiotów, w tym 64 producentów i 64 sklepy.

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 177 partii, w tym 176 partii przetworów mlecznych i 1 partię wyrobu mlekopodobnego. Z uwagi na nieprawidłowy smak i zapach zakwestionowano 1 partię masła (0,6%).
Ponadto, na podstawie wizualnej oceny sera (oferowanego w sklepie pod nazwą „owczy”) stwierdzono, że jego kształt i wygląd upodabniał go do „oscypka” (zarejestrowanego jako ChNP) przy jednoczesnym braku spełnienia wymogów zawartych w jego specyfikacji.

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 323 partiach, w tym 322 partiach przetworów mlecznych i 1 partii wyrobu mlekopodobnego. Zakwestionowano 30 partii przetworów mlecznych (9,3%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.: niezgodnej z przepisami lub deklaracją zawartości tłuszczu, braku obecności DNA owcy/kozy w serach deklarowanych jako owczy/kozi, obecności DNA krowy w produktach deklarowanych jako kozie/owcze.
Ponadto 11 partii przetworów mlecznych skontrolowano w zakresie cech mikrobiologicznych (mikroflory charakterystycznej). Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 406 partii, w tym 383 partii przetworów mlecznych i 23 partii wyrobów mlekopodobnych. Zakwestionowano 44 partii, w tym 41 partii przetworów mlecznych (10,7%) i 3 partie wyrobów mlekopodobnych (13,0%). Stwierdzono nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • Użycia nazwy nieadekwatnej do składu produktu i procesów technologicznych stosowanych w trakcie produkcji (np. „maślany” na wyrobie niezawierającym masła,  „owczy”/„kozi” na serze wyprodukowanym z mleka krowiego, „naturalny” dla produktu zawierającego substancje dodatkowe, „wysoko pasteryzowane” dla mleka poddanego obróbce w temperaturze powyżej 100˚C).
  • Przypisywania szczególnych właściwości poprzez podawanie deklaracji „100% mleka koziego” w oznakowaniu produktów opatrzonych w nazwie określeniem „kozi” (każdy tak nazwany przetwór mleczny nie może zawierać mleka innego rodzaju).
  • Stosowania oznakowania odnoszącego się do braku GMO niezgodnie z obowiązującymi przepisami.
  • Podawania na wywieszkach cenowych nieprawdziwych informacji (np. „… ze śmietanką” dla zamiennika śmietany niezawierającego śmietanki, „eco-ser” dla wyrobów nie posiadających certyfikatu potwierdzającego ich ekologiczne pochodzenie, „oscypek złotem Podhala” dla produktów niebędących oscypkiem).
  • Niewłaściwej prezentacji towaru poprzez umieszczenie miksu tłuszczowego do smarowania w regale chłodniczym w otoczeniu masła.
  • Braku obowiązkowych informacji dla produktów oferowanych do sprzedaży luzem (nazwy środka spożywczego, danych producenta, wykazu składników).

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mleczarski

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn