Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wprowadzanie do obrotu oraz oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.

Kontrolą objęto 271 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 63 podmiotach sprzedaży detalicznej. Nieprawidłowości stwierdzono w 18 partiach (6,6%).
Znakowanie zakwestionowano w 15 partiach (5,5%). Stwierdzono brak:

  • Zaleceń bezpiecznego i właściwego użytkowania (wskazanych w deklaracji zgodności), np. nie stosować w mikrofali oraz nie wkładać do zamrażarki w przypadku kubków.
  • Oznakowania w języku polskim.
  • Danych identyfikacyjnych podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzanie wyrobu do obrotu i mającego siedzibę w UE.
  • Informacji „do kontaktu z żywnością” lub symbolu „kieliszka z widelcem”.

Nieprawidłowości w zakresie wprowadzania do obrotu stwierdzono w 6 partiach (2,2%). Stwierdzono brak deklaracji zgodności na etapie sprzedaży detalicznej w przypadku wyrobów ceramicznych oraz brak dokumentów zapewniających możliwość śledzenia wyrobu (treaceability) w łańcuchu dostaw.

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Opakowania Znakowanie żywności

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.