Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki finansowe potwierdzają odporność sektora produkcji żywności

Kategoria: Biznes

Branża spożywcza okazała się odporna na zawirowania rynkowe związane z rozprzestrzenianiem się pandemii COVID-19, wprowadzaniem obostrzeń w handlu i przepływie ludności. Przychody firm z tego sektora zwiększyły się, a rentowność operacyjna była na najwyższym poziomie od 2016 r. Niepewność rynkowa i konieczność dostosowania działalności operacyjnej do zmieniającej się rzeczywistości nie zahamowała inwestycji w sektorze.

Dynamika przychodów lepsza niż w przetwórstwie przemysłowym ogółem

Według danych Pont-Info w 2020 r. przychody firm sektora produkcji artykułów spożywczych (PKD 10) zatrudniające co najmniej 10 osób, które złożyły sprawozdania finansowe, wzrosły o 2,8% do 242,1 mld PLN, podczas gdy przychody firm przetwórstwa przemysłowego ogółem zmniejszyły się o blisko 4%. Tym samym udział sektora produkcji żywności w całym przetwórstwie przemysłowym zwiększył się z 16,5% do 17,7%. Należy też zauważyć, że z uwagi na spadek liczby firm, które złożyły sprawozdania finansowe, przychody branży spożywczej w przeliczeniu na jedną firmę zwiększyły się jeszcze bardziej, bo o 6,7% do 124 mln PLN.

Dobre wyniki sektora przetwórstwa żywności to przede wszystkim wynik dalszej ekspansji eksportu, którego wartość w 2020 r. zwiększyła się o 7% do 34 mld PLN. Gorzej radził sobie popyt wewnętrzny. Wg GUS sprzedaż detaliczna żywności, napojów i wyrobów tytoniowych w cenach stałych w 2020 r. zmniejszyła się o 1,9%, chociaż i tak był to wynik lepszy niż sprzedaży detalicznej ogółem, która obniżyła się o 3,1%.

Rentowność sektora najwyższa od 2016 r.

Koszty działalności firm spożywczych zwiększyły się w mniejszym stopniu (o 2,3%) niż przychody. W konsekwencji rentowność branży uległa poprawie. Marża zysku EBITDA wyniosła 7,86% wobec 7,08% w 2019 r. Poprzednio, wyższą marżowość odnotowano w 2016 r. kiedy to wyniosła 7,90%.

Firmy spożywcze nie przestały inwestować

Niepewność co do rozwoju pandemii COVID-19, konieczność dostosowania bieżącej działalności do nowych ram funkcjonowania i utrzymanie łańcuchów dostaw nie odstraszyły firm zajmujących się produkcją żywności od działalności rozwojowej. W 2020 r. wartość nakładów inwestycyjnych całej branży spożywczej była co prawda o 0,5% mniejsza niż przed rokiem, jednak już w przeliczeniu na jedną firmę odnotowano wzrost inwestycji, o 3,2%. Dla porównania, cała branża przetwórstwa przemysłowego ograniczyła nakłady inwestycyjne o 6,9% (o 4,6% w przeliczeniu na jedną firmę).

Sektor produkcji napojów - wzrost marżowości i inwestycji

Mimo, że przychody firm zajmujących się produkcją napojów (PKD 11) zmniejszyły się o 2,1% do 34,5 mld PLN, to już w przeliczeniu na jedną firmę odnotowano ich wzrost, o 6,3%. Ograniczenie kosztów działalności spowodowało, że marża EBITDA zwiększyła się z 10,5% w 2019 r. do 11,4% w 2020 r. Firmy produkujące napoje znacznie zwiększyły też nakłady na inwestycje – o 26% do 1,5 mld PLN.

Dane finansowe sektora przetwórstwa żywności i napojów pokazują zatem odporność tych sektorów na skutki pandemii COVID-19. Sektory te odpowiadały już za ponad 1/5 wartości przychodów przetwórstwa przemysłowego. Należy jednak zaznaczyć, że niektóre branże – jak przetwórstwo ziemniaków, mięsa czerwonego czy napojów bezalkoholowych odczuły spadek przychodów swojej działalności.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł napojowy

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.