Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.
Podczas kontroli Inspektorzy weryfikowali jakość handlową przetworów grzybowych na zgodność z obowiązującymi przepisami i deklaracjami.
Produktami priorytetowymi były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance.
Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji i w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.
Produkty skontrolowano w 89 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 35 (39,3% skontrolowanych).
Kontrolą objęto 62 partie towarów, z czego zakwestionowano 23 partie (37,1%).
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 113 partii. Nieprawidłowości wykazano w 55 partiach (48,7%).
Przy ocenie cech organoleptycznych i fizykochemicznych wykorzystano badania laboratoryjne, które wykazały m. in.: wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (wartość dozwolona: do 5% masy grzybów), obecność grzybów zapleśniałych i takich o miękkiej, rozpadającej się konsystencji, żywych i martwych szkodników w opakowaniu oraz obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.
W zakresie znakowania sprawdzono 203 partie, z czego 45 zakwestionowano (22,2%).
Oznakowanie przetworów grzybowych kwestionowano zarówno w sklepach jak i u producentów.
Stwierdzono m. in.:
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 34 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne, 7 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, w 2 przypadkach wydano decyzje z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.
Dodatkowo nałożyli 10 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie! Zwróć uwagę, jeśli kupujesz grzyby przetworzone:
Na opakowaniu powinny znaleźć się m. in. informacje o: procesach technologicznych zastosowanych w produkcji – przykładowo informacja o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy. Dodatkowo, jeśli grzyby sprzedawane są w zalewie (np. grzyby marynowane) wtedy producent jest zobowiązany do precyzyjnego wskazania czy wartość odżywcza odnosi się do całego wyrobu czy do grzybów bez zalewy. Oczywiście przetwory grzybowe nie mogą być sprzedawane po upływie okresu przydatności do spożycia.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Platforma miodowa, będąca wyodrębnioną grupą ekspertów przy Komisji Europejskiej, jest jednym z nowych rozwiązań wprowadzonych w związku z nowelizacją dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
Jakie informacje powinny być umieszczone w waszej ulubionej budce z lodami? IJHARS przypomina, jak sięgając po lody, nie dać się nabrać na marketingowe sztuczki i dokonywać świadomych wyborów zakupowych.