Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez producenta wycofaniu niżej wymienionych chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g
Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor w Polsce - firma Eko-Wital Sp. z o.o. poinformowała wszystkich klientów o stwierdzonej niezgodności oraz konieczności zwrotu produktu.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
04.08.2023
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu pn. Łyżka kuchenna
W wyniku kontroli urzędowej PIS stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością.
-
03.08.2023
Wysoki poziom akryloamidu w określonych partiach płatków żytnich
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w płatkach wymienionych w ostrzeżeniu. Produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta.
-
28.07.2023
Wysoki poziom alkaloidów pirolizydynowych w określonej partii herbatki ziołowej Melisa
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym produkcie.