Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez producenta wycofaniu niżej wymienionych chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g

Data minimalnej trwałości: 18.11.2023

Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Dystrybutor w Polsce - firma Eko-Wital Sp. z o.o. poinformowała wszystkich klientów o stwierdzonej niezgodności oraz konieczności zwrotu produktu.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.