Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyzwania dla branży logistycznej

Kategoria: Biznes

Rosnące koszty świadczenia usług, brak kierowców, brak pracowników magazynowych… Branża logistyczna jest uznawana przez rynek za barometr dla całej gospodarki. Sektor ten bardzo szybko odczuwa tendencje panujące na rynku ponieważ operator logistyczny łączy interesy dostawców  i odbiorców. Wysokie oczekiwania wobec cen i jakości świadczonych usług dotykają operatorów logistycznych, którzy zmuszeni są do ciągłego optymalizowania swoich procesów tak, aby sprostać wymaganiom rynku. W ostatnich latach doszło do wzmożenia kilku trendów, których kumulacja ma duży wpływ na działanie branży TSL. Wśród kluczowych czynników wpływających na branże logistyczną możemy wymienić przede wszystkim  wzrost kosztów pracy, niski poziom bezrobocia powodujący niedobór m.in. kierowców oraz pracowników magazynowych, rosnące koszty energii, ograniczoną dostępność środków transportu w odniesieniu do zapotrzebowania oraz zmieniające się oczekiwania pracowników, a także nowe regulacje prawne.

Według raportu PwC „Rynek pracy kierowców w Polsce” szacuje się, że na chwilę obecną brakuje w Polsce około 100 000 kierowców, a do 2025 roku deficyt pogłębi się do 300 000. Na taki stan rzeczy ma wpływ brak nowych, chętnych osób do podjęcia pracy w zawodzie kierowcy ze względu na czasochłonność i duży koszt uzyskania niezbędnych kwalifikacji, jak i stały odpływ kierowców z Polskiego rynku pracy. Z jednej strony wielu kierowców emigruje zarobkowo i podejmuje pracę w Europie, z drugiej strony kierowcy odchodzą na emerytury.

Podobna sytuacja dotyczy również wykwalifikowanych pracowników magazynowych, których deficyt jest szczególnie widoczny w regionach Polski, w których zlokalizowane są centra dystrybucyjne Fresh Logistics Polska. Według badania „Monitor Rynku Pracy” przeprowadzonego w 2018 roku przez Randstadt głównym powodem odejść pracowników magazynowych jest wysoka podaż miejsc pracy w zawodach stacjonarnych, aspekty finansowe, a także chęć założenia własnego biznesu.

 VI Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Jak sobie radzić w obecnych ciężkich czasach? Które elementy procesu można zoptymalizować, gdzie pracę dotychczas wykonywaną przez człowieka można wykonać za pomocą rozwiązań automatycznych i robotów? W trakcie prezentacji wygłoszonej przez ekspertów Fresh Logistics Polska podczas VI Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który odbędzie się już 11 września dowiedzą się Państwo:

  • Jakie technologie rozwijają się najdynamiczniej w branży logistycznej
  • Jakie narzędzia wdrożyć aby pracę wykonywać efektywniej wykorzystując posiadane (ograniczone) zasoby

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor:Marcin Turski
Marcin Turski
Dyrektor Sprzedaży i Obsługi Klienta
Fresh Logistics Polska Sp. z o.o.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.