Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowana kawa ponownie na rynku polskim? (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak informuje rzecznik tarnowskiej policji – policjanci z Tarnowa we współpracy z funkcjonariuszami CBŚP zabezpieczyli 1054 kilogramowe opakowania podrobionej kawy znanego i uznanego producenta, o wartości co najmniej 80 tysięcy złotych. Ustalono, że produkt trafiał zarówno na rynek polski jak i zagraniczny. Zatrzymanemu w sprawie postawiono zarzut wynikający z ustawy o prawie własności przemysłowej, może mu grozić do 5 lat pozbawienia wolności.

Sytuacja sprzed roku?

Blisko rok temu miała miejsce podobna sytuacja. Policjanci częstochowskiego CBŚP zabezpieczyli 24 tony podrabianej kawy w opakowaniach znanej włoskiej marki o wartości 1,3 mln złotych. Policjanci CBŚP zabezpieczyli wtedy również kompletną linię produkcyjną wraz z wszystkimi niezbędnymi elementami umożliwiającymi porcjowanie i pakowanie kawy.

Zafałszowania kawy

Zdarza się, że do kawy dodawane są substancje wypełniające, które co prawda zazwyczaj nie są szkodliwe dla konsumenta, jednak obniżają jakość produktu poprzez zmianę smaku oraz aromatu. Przykładowymi wypełniaczami dodawanymi do mielonej kawy mogą być tańsze składniki takie jak: kukurydza, cukier, soja, nasiona acai. Wykrycie ich przez przeciętnego konsumenta jest praktycznie nie możliwe, ze względu na proces mieszania oraz palenia. Badania przeprowadzone w laboratoriach GIJHARS wykazują także, że kawa mielona często fałszowana jest produktami zbożowymi. Oprócz powyższych zafałszowań istnieje również możliwość, że w kawie palonej może znaleźć się niedeklarowany dodatek kawy zielonej. Często spotykaną praktyką, jest również podawanie przez producentów nieprawdziwych danych o pochodzeniu surowca.

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.