Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania Żywności - Duńska Organizacja Konsumencka ostrzega - 40% badanych próbek oregano zafałszowana

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Wyniki badań jakości oregano przeprowadzonych przez duńską organizację konsumencką są niepokojące – w czterech, spośród dziesięciu badanych próbek przyprawy, znajdował się inny materiał roślinny. Ponadto jego ilość wskazuje na to, iż mało prawdopodobne jest, żeby było to przypadkowe zanieczyszczenie. W trzech badanych przyprawach, oregano stanowiło jedynie 50% masy produktu, zaś w czwartej tylko 70%. Wśród pozostałych składników, których obecność była niezgodna z deklaracją umieszczoną na opakowaniu przyprawy, znajdowały się suszone liście innych roślin takich jak drzewo oliwne czy mirt.

Badania przeprowadziła duńska organizacja konsumencka Forbrugerrådet Tænk. Próbki poddano analizie laboratoryjnej z wykorzystaniem spektroskopii fourierowskiej (FT-IR) oraz modelowania chemometrycznego i spektrometrii masowej w celu potwierdzenia. Przyprawy zostały zakupione w supermarketach i mniejszych sklepach w okolicach Kopenhagi latem 2017 roku. Badania prowadzone były również w okresie letnim. Forbrugerrådet Tænk poddał badaniom 10 różnych, dostępnych na rynku przypraw oregano.

Jak twierdzi Gitte Sørensen, jeden z członków organizacji: “Jako organizacja konsumencka nie możemy przetestować wszystkich, znajdujących się na rynku produktów, ale możemy zwrócić uwagę na problem. Do badania wybraliśmy pojedyncze produkty z pojedynczych partii produkcyjnych. Wiadomo, że pomiędzy poszczególnymi partiami mogą występować różnice”. Gitte Sørensen zwraca jednak uwagę na to, iż ważne jest, by produkt, który trafia do konsumenta był powtarzalny, a jego skład odpowiadał deklaracji na opakowaniu. Podkreśla, że trzeba zrobić wszystko, by konsument nie miał wątpliwości odnośnie składników produktu.

Wszystkie przyprawy przebadane przez Forbrugerrådet Tænk były zaimportowane do Danii. Organizacja poinformowała o niepokojących wynikach badań odpowiednie władze. 

  • W oregano sygnowanym markami: Änglamark, Robero Krydderier Oregano i Kilic Oregano zawartość samego oregano mieściła się w granicach od 50 do 70% masy produktu
  • W oregano sygnowanym marką Budget zawartość samego oregano wyniosła 70% masy produktu
  • Oregano z marek Santa Maria, Sonnentor, Urtekram, Krydderispecialisten, Flying Tiger i Anna & Claras Specialiteter było wolne od zafałszowań, nie zawierało domieszki innego materiału roślinnego

Fødevarestyrelsen - duńska agencja weterynaryjna i dietetyczna, zaniepokojona wynikami badań skontaktowała się z Forbrugerrådet Tænk. Agencja pod koniec 2016 roku w ramach własnych badań analizowała próbki oregano dostępnego w duńskich sklepach. Spośród dziewięciu badanych przypraw, w żadnej nie wykazano oznak zafałszowania. Jak twierdzą przedstawiciele agencji: „Wyniki badań opublikowane przez Forbrugerrådet Tænk mogą wskazywać na konieczność przeprowadzenia przez nas ponownej analizy dostępnego na rynku oregano”.

Dla organizacji konsumenckiej Forbrugerrådet Tænk przesłaniem do przeprowadzenia badań jakości oregano były niepokojące wyniki analiz, które odbyły się w 2015 i 2016 roku w Wielkiej Brytanii i Australii. Brytyjska organizacja konsumencka przebadała podczas nich 78 próbek oregano i w 19 z nich wykryła obecność innych składników roślinnych, głównie liści oliwnych, mirry, a nawet czystka. Stanowiły one od 30 do nawet 70% masy produktu. Badania przeprowadzone na terenie Australii wykazały natomiast, iż 7 z 12 analizowanych próbek zostało zafałszowanych poprzez dodatek liści oliwnych i sumaku. Części innych, niż oregano, roślin stanowiły od 50 do nawet 90% masy produktu.

Źródło:

FoodQualityNews: 40% of oregano tested was adulterated

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

 

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.