Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zakażone ciasta z kremem
3 czerwca sieć kawiarni Green Caffè Nero poinformowała na portalu Facebook, że otrzymała od klientów sygnały o zatruciach pokarmowych, do których najprawdopodobniej doszło po spożyciu sprzedawanych w lokalach ciast. Dwa dni później Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Warszawie (PPIS) opublikował oficjalny komunikat, w którym powiadomił o prowadzonym dochodzeniu dotyczącym zatruć pokarmowych w kawiarniach, a jako potencjalne źródło zakażeń wskazał „trzy rodzaje ciast z kremem niepoddane obróbce termicznej”. Do Sanepidu zgłosiło się 31 osób, z czego 17 trafiło do szpitala.
112 przypadków zatruć
Sytuacja zaczęła rozwijać się bardzo dynamicznie – w kolejnym komunikacie z 7 czerwca PPIS poinformował, że liczba poszkodowanych zwiększyła się o ponad połowę. Przeprowadzono też kontrole w 21 lokalach oraz w 2 zakładach produkcyjnych, będących dostawcami Green Caffè Nero. Sanepid nałożył na sieć kary finansowe i ustalił, że do zatruć doszło najprawdopodobniej pod koniec maja, między 27.05 a 31.05. W tych dniach temperatury były wyjątkowo wysokie i prawdopodobnie to właśnie przerwanie łańcucha chłodniczego stało się przyczyną zakażenia. Dochodzenie epidemiologiczne wykazało, że zatrucie wywołała Salmonella z grupy D. W najnowszym komunikacie w tej sprawie, opublikowanym 15 czerwca, PPIS powiadomił o prowadzonych dalej kontrolach i kolejnych grzywnach. Liczba zakażonych osób wzrosła do 112, sanepid zaznaczył jednak, że udało się zahamować dalsze szerzenie się zakażeń.
Konsekwencje finansowe
Możliwe, że Green Caffè Nero poniesie dodatkową odpowiedzialność za zatrucia w swoich lokalach – 3 dni po ostatnim komunikacie PPIS w mediach pojawiła się informacja, że w związku z incydentami jedna z warszawskich kancelarii prawnych złożyła do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Zespół Kancelarii Radosława Górskiego poinformował na swojej stronie internetowej, że proponowane kwoty zadośćuczynienia mogą być zaniżone, a poszkodowani mogą domagać się m.in. zwrotu kosztów leczenia, kosztów opieki osób trzecich, a także odszkodowań z tytułu utraconych dochodów.
Green Caffè Nero przeprasza klientów
Green Caffè Nero szybko zareagowało na kryzysową sytuację. Na Facebooku, poza pisemnymi informacjami dla klientów, pojawiło się nagranie z oświadczeniem prezesa firmy, Adama Ringera, w którym przeprosił on za zaistniałą sytuację. Jak stwierdził, trefna partia ciast prawdopodobnie była zakażona Salmonellą jeszcze zanim produkty dotarły do lokali, jednak zaznaczył, że firma bierze pełną odpowiedzialność za zatrucia swoich klientów. Green Caffè Nero opublikowało także informacje o podjętych działaniach mających na celu zapewnienie maksymalnego bezpieczeństwa żywności w lokalach – personel ma zostać dodatkowo przeszkolony, zmienione mają być witryny chłodnicze, a umieszczone w nich termometry będą widoczne dla klientów kawiarni. PPIS powiadomił, że opublikuje wyniki zakończonego postępowania w komunikacie końcowym na swojej stronie internetowej.
Źródła:
Przeczytaj także
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...