Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zatrucia Salmonellą w kawiarniach Green Caffè Nero - podsumowanie sytuacji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zakażone ciasta z kremem

3 czerwca sieć kawiarni Green Caffè Nero poinformowała na portalu Facebook, że otrzymała od klientów sygnały o zatruciach pokarmowych, do których najprawdopodobniej doszło po spożyciu sprzedawanych w lokalach ciast. Dwa dni później Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Warszawie (PPIS) opublikował oficjalny komunikat, w którym powiadomił o prowadzonym dochodzeniu dotyczącym zatruć pokarmowych w kawiarniach, a jako potencjalne źródło zakażeń wskazał „trzy rodzaje ciast z kremem niepoddane obróbce termicznej”. Do Sanepidu zgłosiło się 31 osób, z czego 17 trafiło do szpitala.

112 przypadków zatruć

Sytuacja zaczęła rozwijać się bardzo dynamicznie – w kolejnym komunikacie z 7 czerwca PPIS poinformował, że liczba poszkodowanych zwiększyła się o ponad połowę. Przeprowadzono też kontrole w 21 lokalach oraz w 2 zakładach produkcyjnych, będących dostawcami Green Caffè Nero. Sanepid nałożył na sieć kary finansowe i ustalił, że do zatruć doszło najprawdopodobniej pod koniec maja, między 27.05 a 31.05. W tych dniach temperatury były wyjątkowo wysokie i prawdopodobnie to właśnie przerwanie łańcucha chłodniczego stało się przyczyną zakażenia. Dochodzenie epidemiologiczne wykazało, że zatrucie wywołała Salmonella z grupy D. W najnowszym komunikacie w tej sprawie, opublikowanym 15 czerwca, PPIS powiadomił o prowadzonych dalej kontrolach i kolejnych grzywnach. Liczba zakażonych osób wzrosła do 112, sanepid zaznaczył jednak, że udało się zahamować dalsze szerzenie się zakażeń.

Konsekwencje finansowe

Możliwe, że Green Caffè Nero poniesie dodatkową odpowiedzialność za zatrucia w swoich lokalach – 3 dni po ostatnim komunikacie PPIS w mediach pojawiła się informacja, że w związku z incydentami jedna z warszawskich kancelarii prawnych złożyła do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Zespół Kancelarii Radosława Górskiego poinformował na swojej stronie internetowej, że proponowane kwoty zadośćuczynienia mogą być zaniżone, a poszkodowani mogą domagać się m.in. zwrotu kosztów leczenia, kosztów opieki osób trzecich, a także odszkodowań z tytułu utraconych dochodów.

Green Caffè Nero przeprasza klientów

Green Caffè Nero szybko zareagowało na kryzysową sytuację. Na Facebooku, poza pisemnymi informacjami dla klientów, pojawiło się nagranie z oświadczeniem prezesa firmy, Adama Ringera, w którym przeprosił on za zaistniałą sytuację. Jak stwierdził, trefna partia ciast prawdopodobnie była zakażona Salmonellą jeszcze zanim produkty dotarły do lokali, jednak zaznaczył, że firma bierze pełną odpowiedzialność za zatrucia swoich klientów. Green Caffè Nero opublikowało także informacje o podjętych działaniach mających na celu zapewnienie maksymalnego bezpieczeństwa żywności w lokalach – personel ma zostać dodatkowo przeszkolony, zmienione mają być witryny chłodnicze, a umieszczone w nich termometry będą widoczne dla klientów kawiarni. PPIS powiadomił, że opublikuje wyniki zakończonego postępowania w komunikacie końcowym na swojej stronie internetowej.

Źródła:

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.