Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany klimatu mogą poważnie odbić się na zbiorach pszenicy i wpłynąć na bezpieczeństwo żywnościowe krajów rozwijających się

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podstawowy surowiec spożywczy

Pszenica stanowi jeden z podstawowych surowców spożywczych – dla 3,4 miliarda osób na świecie jest ona źródłem 20% dostarczanych kalorii i białka. Nawet gdyby udało się zrealizować cele polityki klimatycznej i utrzymać wzrost średniej globalnej temperatury poniżej progu 2oC, szacuje się, że na przestrzeni najbliższych kilku lat wydajność zbiorów i ceny pszenicy ulegną poważnym zmianom.

Prognozy międzynarodowego zespołu naukowców

Szczegółowe prognozy w tym zakresie opublikował w prestiżowym czasopiśmie One Earth międzynarodowy zespół naukowców z Chin, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych, Australii, Norwegii i Holandii. „Większość badań dotyczy tego w jaki sposób zmiany klimatu mogą odbić się na wydajności zbiorów pszenicy. Choć aspekt ten jest oczywiście istotny, nie mówi on wszystkiego na temat wpływu tych procesów na bezpieczeństwo żywnościowe (…)”, mówi prof. Tianyi Zhang, główny autor publikacji i agrometeorolog z Chińskiej Akademii Nauk.

Gorsza sytuacja bliżej równika

Naukowcom udało się opracować model, który łączy aspekty ekonomiczne i klimatyczne, a równocześnie bierze pod uwagę kwestie handlu pszenicą. System ten pozwala na szczegółową obserwację wpływu typowych oraz skrajnych warunków atmosferycznych na wydajność zbiorów, cen pszenicy, podaż oraz popyt na to zboże. Zgodnie z nowym modelem wydajność zbiorów wzrośnie w regionach oddalonych od równika, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Rosji czy w większej części Europy. Natomiast w państwach takich jak Egipt, Indie czy Wenezuela, parametr ten najprawdopodobniej spadnie – na niektórych obszarach nawet o 15%.

„Częstsze i bardziej gwałtowne skoki cen”

„Biorąc pod uwagę przewidywane różnice w wydajności zbiorów dynamika zmian na rynkach pszenicy może się znacząco zwiększyć. W rejonach bliżej równika, takich jak Azja czy północ Afryki, zboże to jest głównie importowane, w związku z czym położone na tych terenach kraje mogą spodziewać się częstszych i bardziej gwałtownych skoków cen pszenicy. Szczególnie w porównaniu z państwami, w których dominuje eksport”, wyjaśnia prof. Zhang. Naukowcy mają nadzieję, że opracowane przez nich prognozy przyczynią się do działań prewencyjnych w skali globalnej. „Wsparcie krajów rozwijających się w dążeniu do samowystarczalności w kontekście zaopatrzenia w zboże jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie”, podsumowuje prof. Zhang.

Źródła:

  1. https://www.cell.com/one-earth/fulltext/S2590-3322(22)00371-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2590332222003712%3Fshowall%3Dtrue
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/El-bajo-rendimiento-del-trigo-en-paises-del-sur-aumentara-la-inseguridad-alimentaria-y-la-desigualdad?fbclid=IwAR1nciF5aGy3sb1qAK1l6xf7QwQeZQocIG59bK--D30gjTjKJKUAOmwnLx0

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł piekarski

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.