Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Znakowanie produktów na rynek Zjednoczonego Królestwa

Kategoria: Biznes

1 stycznia 2021 r. Zjednoczone Królestwo znajdzie się poza jednolitym rynkiem oraz unią celną UE. Upływający 31 grudnia br. okres przejściowy w relacjach Unia Europejska – Zjednoczone Królestwo to czas nie tylko na ustalenie warunków przyszłej współpracy, ale również czas na przygotowanie przedsiębiorców na nadchodzące zmiany.

O ile Wielka Brytania nie zawrze dwustronnej umowy  handlowej z UE, obrót towarowy między państwami członkowskimi UE, w tym Polską, a Wielką Brytanią będzie od 1 stycznia 2021 roku podlegał analogicznym zasadom i kontrolom granicznym, jak obrót z innymi państwami trzecimi. 
Przedsiębiorca eksportujący artykuły rolno-spożywcze na rynek Zjednoczonego Królestwa będzie musiał:

  • zapewnić zgodność z właściwymi wymaganiami tego kraju,
  • upewnić się, czy wobec towarów importowanych/eksportowanych z Wielkiej Brytanii nie ma nałożonych dodatkowych ograniczeń/wymogów.

Przedsiębiorca powinien skontaktować się z odbiorcą towaru w Zjednoczonym Królestwie w celu uzgodnienia szczegółowych wymogów dotyczących znakowania produktów.
Zgodnie z dotychczas prezentowanymi szczegółowymi informacjami na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa:

  • znakowanie produktów żywnościowych przeznaczone na rynek Zjednoczonego Królestwa musi być spójne zarówno z prawem Zjednoczonego Królestwa jaki i unijnym,
  • póki co, przepisy Zjednoczonego Królestwa dotyczące informacji o żywności (The Food Information Regulations 2014) egzekwują przepisy prawa UE, które gwarantują, że żywność znakowana jest w sposób uczciwy, niewprowadzający w błąd oraz zapewniający spójność dla branży rolno-spożywczej, jak i konsumentów,
  • etykiety żywności muszą zawierać nazwę prawną oferowanej żywności,
  • określone produkty spożywcze posiadają  „zastrzeżone opisy”, których można używać tylko wtedy, gdy posiadają określony skład - na przykład produkt oznaczony jako „burger wołowy” musi zawierać w swoim składzie co najmniej 62% wołowiny. Normy szczegółowe w Zjednoczonym Królestwie odnoszą się do produktów względem,  których konsumenci oczekują określonej jakości oraz produktów, gdzie istnieje ryzyko zastąpienia ich substytutami o niższej jakości. Produktami, które posiadają  „zastrzeżone opisy” są także m.in. wody butelkowane, chleb i mąka, kakao i produkty czekoladowe, tłuszcze i oleje, ryby, soki owocowe i nektary, miód.

Żywność paczkowana to każda żywność, która jest pakowana przed wprowadzeniem do sprzedaży i nie może być zmieniana bez otwarcia lub zmiany opakowania.
Według opublikowanych przez stronę brytyjską wymagań, na opakowaniu produktu lub na etykiecie dołączonej do opakowania należy umieścić następujące informacje (informacje obowiązkowe):

  • nazwa żywności
  • deklaracja ilościowa składników (QUID), w razie potrzeby
  • wykaz składników (w tym alergenów)
  • masa lub objętość żywności (ilość netto)
  • data przydatności do spożycia przed" lub "do użycia przed"
  • nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym (FBO) odpowiedzialnego za informacje o żywności
  • zawartość alkoholu (w procentach) w napojach zawierających ponad 1,2 % alkoholu objętościowo.

Zapakowane produkty żywnościowe muszą być opatrzone etykietą z informacją o wartościach odżywczych, jeśli: 

  • na opakowaniu umieszczono oświadczenie żywieniowe lub zdrowotne (np. "produkt o wysokiej zawartości błonnika" lub "dobre źródło wapnia",
  • witaminy lub składniki mineralne zostały dodane do żywności.

Food Standard Agency – Agencja do spraw Norm dla Żywności Zjednoczonego Królestwa przygotowała praktyczny kurs e-learningowy na temat zasad znakowania żywności. Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do skorzystania z bogatych zasobów szkolenia.
Na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa dostępne są:

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Znakowanie żywności

Autor:IJHARS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.