1 500 000 zł otrzyma dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. UR z Katedry Chemii Wydziału Technologii Żywności w ramach programu LIDER XI
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju wspólnie z Ministerstwem Edukacji i Nauki ogłosiło laureatów XI edycji programu LIDER. Spośród 253 młodych badaczy, wyłoniono 63 zdolnych, polskich naukowców, których nagrodzono łączną kwotą aż 89 mln zł na realizację projektów badawczych!
Projekt dr hab. inż. Eweliny Jamróz, prof. UR pt. „Nowoczesne, biopolimerowe nośniki składników aktywnych - nanokapsułki wzbogacone glutationem oraz wielowarstwowe folie typu ‘smart’” otrzymał finansowanie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu LIDER XI. Wartość całkowita projektu wynosi 1 500 000,00 zł i tyle samo wyniosła wartość dofiannsowania. Okres realizacji projektu to styczeń 2021 do końca grudnia 2023 r.
Celem powyższego projektu jest wykorzystanie biopolimerów do opracowania dwóch rodzajów materiałów biodegradowalnych: nanokapsułek wzbogaconych w glutation oraz wielowarstwowych folii typu ‘smart’, które będą pełnić funkcję aktywnych nośników dla substancji biologicznie czynnych.
Jak mówi dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. UR „Rosnąca świadomość środowiskowa, powoduje zwiększenie zainteresowania konsumentów materiałami biodegradowalnymi, które nie mają negatywnego wpływu na środowisko. Ze względu na członkostwo Polski w strukturach europejskich, konieczne jest dostosowanie się do panujących regulacji dotyczących gospodarki odpadami, w szczególności opakowaniowymi. Dlatego pierwsze założenie projektu dotyczy opracowania bezpiecznej dla środowiska aktywnej i/lub inteligentnej wielowarstwowej folii biopolimerowej, wydłużającej okres przydatności do spożycia i poprawiającej jakość oraz bezpieczeństwo świeżych produktów spożywczych. Proponowane rozwiązanie staje się nową ulepszoną formą minimalnego utrwalania żywności, bez negatywnego skutku dla człowieka i środowiska naturalnego”. Potencjał nanotechnologii może przyczynić się do zrewolucjonowania wielu dziedzin przemysłu. W związku z tym, drugie założenie projektu ma na celu otrzymanie innowacyjnego systemu uwalniania substancji aktywnie czynnej, glutationu, opartego na zastosowaniu biopolimerów z wykorzystaniem metody layer-by-layer. Biopolimerowe nanokapsułki wzbogacone w glutation zostaną zaaplikowane metodą elektrospinningu na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę okołowysiłkową dedykowaną sportowcom. Opracowanie całkowicie naturalnej przekąski o optymalnym składzie do wykorzystania w okresie okołowysiłkowym dodatkowo wzbogaconej w glutation zamknięty w biopolimerowych nanokapsułkach wkomponuje się w rosnące potrzeby rynku suplementów diety.
Przeczytaj także
-
01.03.2021
Raport EFSA nt. wielonarodowego ogniska zakażeń Salmonellą Enteritidis związanego z produktami drobiowymi w UE oraz Wlk. Brytanii
W okresie od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. zgłoszono 193 przypadki zakażenia ludzi Salmonellą Enteritidis typu sekwencyjnego (ST)11, które zgłoszono w: Danii (2), Finlandii (4), Francji (33), Niemczech (6), Irlandii (12), Holandii (3), Polsce (5), Szwecji (6) i Zjednoczonym Królestwie (122).
-
24.02.2021
Epidemia salmonellozy w Wlk. Brytanii powiązana z produktami z kurczaka z mięsa pochodzącego z Polski
Od stycznia ubiegłego roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, które były przyczyną co najmniej jednego zgonu. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodziło z Polski.
-
23.02.2021
Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku wg Sterbios
Bakterie z rodzaju Listeria spp. stanowią wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Stosowane techniki analityczne powinny umożliwiać analitykom wydawanie wiarygodnego wyniku w krótkim czasie, tak by bezpieczny produkt jak najszybciej trafił do konsumenta. Wprowadzając metody w laboratorium – referencyjną, alternatywną płytkową czy metodę PCR, warto brać pod uwagę także bulion do pre-namnożenia i temperatury inkubacji. Dobrana metoda powinna odpowiadać na potrzeby klienta w zakresie czułości, specyficzności i czasu do wyniku.