Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

27. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego - Znaczący postęp prac nad wytycznymi w zakresie zapobiegania oszustwom żywnościowym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

27. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Kontroli Żywności w Imporcie i Eksporcie oraz Systemów Certyfikacji (CCFICS) zakończyła się 20 września br. przyjęciem raportu po tygodniu intensywnych dyskusji na szeregiem zagadnień.

W minionym tygodniu Komitet omówił trzy projekty dokumentów standaryzacyjnych. Jeden z nich, projekt wytycznych w sprawie zapobiegania oszustwom żywnościowym i ich kontroli, doczekał się znacznych postępów i w konsekwencji zostanie przekazany do Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w celu przyjęcia na kolejnym stopniu procedury w listopadzie bieżącego roku. Celem prac jest dostarczenie właściwym organom do spraw bezpieczeństwa żywności, innym odpowiednim agencjom oraz podmiotom działającym na rynku spożywczym wytycznych w zakresie wykrywania, zapobiegania, kontroli i łagodzenia skutków oszustw żywnościowych, aby pomóc chronić zdrowie konsumentów oraz zapewnić uczciwe praktyki w handlu żywnością oraz paszą dla zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności. Prace nad tym dokumentem rozpoczęły się na forum CCFICS w 2018 roku. Osiągnięte na tegorocznej sesji porozumienie w zakresie zapisów i poszczególnych elementów wytycznych jest dużym sukcesem Komitetu i daje perspektywy na zakończenie prac w najbliżej przyszłości.

Ponadto w trakcie obrad Komitet zgodził się, że projekt skonsolidowanych wytycznych dotyczących równoważności oraz projekt rewizji i aktualizacji zasad identyfikowalności/śledzenia produktów jako narzędzia w ramach systemu kontroli i certyfikacji żywności (CXG 60-2006) wymaga dalszych działań na forum CCFICS. Zatwierdzono też cztery nowe propozycje prac dla Komitetu. Dotyczą one takich kwestii jak mechanizmy odwoławcze w kontekście odrzucenia importowanej żywności czy wytyczne w sprawie standaryzacji sposobu przedstawiania wymogów sanitarnych.

Więcej informacji na temat wspomnianej sesji oraz dokumenty robocze dostępne są na stronie.

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.