27. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego - Znaczący postęp prac nad wytycznymi w zakresie zapobiegania oszustwom żywnościowym
27. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Kontroli Żywności w Imporcie i Eksporcie oraz Systemów Certyfikacji (CCFICS) zakończyła się 20 września br. przyjęciem raportu po tygodniu intensywnych dyskusji na szeregiem zagadnień.
W minionym tygodniu Komitet omówił trzy projekty dokumentów standaryzacyjnych. Jeden z nich, projekt wytycznych w sprawie zapobiegania oszustwom żywnościowym i ich kontroli, doczekał się znacznych postępów i w konsekwencji zostanie przekazany do Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w celu przyjęcia na kolejnym stopniu procedury w listopadzie bieżącego roku. Celem prac jest dostarczenie właściwym organom do spraw bezpieczeństwa żywności, innym odpowiednim agencjom oraz podmiotom działającym na rynku spożywczym wytycznych w zakresie wykrywania, zapobiegania, kontroli i łagodzenia skutków oszustw żywnościowych, aby pomóc chronić zdrowie konsumentów oraz zapewnić uczciwe praktyki w handlu żywnością oraz paszą dla zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności. Prace nad tym dokumentem rozpoczęły się na forum CCFICS w 2018 roku. Osiągnięte na tegorocznej sesji porozumienie w zakresie zapisów i poszczególnych elementów wytycznych jest dużym sukcesem Komitetu i daje perspektywy na zakończenie prac w najbliżej przyszłości.
Ponadto w trakcie obrad Komitet zgodził się, że projekt skonsolidowanych wytycznych dotyczących równoważności oraz projekt rewizji i aktualizacji zasad identyfikowalności/śledzenia produktów jako narzędzia w ramach systemu kontroli i certyfikacji żywności (CXG 60-2006) wymaga dalszych działań na forum CCFICS. Zatwierdzono też cztery nowe propozycje prac dla Komitetu. Dotyczą one takich kwestii jak mechanizmy odwoławcze w kontekście odrzucenia importowanej żywności czy wytyczne w sprawie standaryzacji sposobu przedstawiania wymogów sanitarnych.
Więcej informacji na temat wspomnianej sesji oraz dokumenty robocze dostępne są na stronie.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
26.09.2024
Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii
Władze Austrii przeprowadziły inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety, a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Stwierdzono wysoki wskaźnik niezgodności.
-
23.09.2024
Projekt rozporządzenia zmieniającego stawki opłat produktowych dotyczących butelek szklanych wielokrotnego użytku o pojemności do półtora litra przekazany do opiniowania
Motywem procedowanych zmian jest urealnienie stawek opłat produktowych dla opakowań objętych systemem kaucyjnym przez uwzględnienie masy opakowań przy określaniu wysokości opłaty
-
23.09.2024
Spotkanie Polskiej Grupy Roboczej IFS: Klucz do dalszego rozwoju standardów bezpieczeństwa produktów
Członkowie Grupy Roboczej omawiają najnowsze trendy, takie jak zafałszowania produktów czy raport alterowanych produktów EFSA. Rozwój zrównoważonej produkcji, kultura organizacyjna, cyfryzacja w przemyśle spożywczym, a także nowe technologie, które mogą wpłynąć na bezpieczeństwo i jakość produktów to także przedmioty dyskusji Grupy.