Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ostatnich latach, z uwagi na rosnące wymagania dotyczące jakości i bezpieczeństwa produktów, standardy takie jak IFS (International Featured Standards) odgrywają coraz większą rolę w sektorze produkcji i handlu. Spotkania grup roboczych IFS są istotnym elementem procesu doskonalenia tych standardów.
IFS ocenia jakość i bezpieczeństwo procesów produkcji oraz produktów, głównie w sektorze spożywczym, ale także w innych branżach, takich jak kosmetyki, chemie gospodarstwa domowego, zrównoważony rozwój czy opakowania. Głównym celem IFS jest zapewnienie, że produkty dostarczane do konsumentów spełniają najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa.
Rola Polskiej Grupy Roboczej IFS (PWG)
PWG IFS składa się z ekspertów z różnych dziedzin: sieci handlowych, przedstawicieli przemysłu, jednostek certyfikujących, laboratoriów oraz specjalistów ds. bezpieczeństwa żywności i jest jedną z pięciu grup na świecie. Grupa reprezentuje głos polskich sieci handlowych i producentów, a jednocześnie jest przedstawicielem Europy Środkowo-Wschodniej. Dlatego obecność dwóch przedstawicieli polskich sieci handlowych w międzynarodowym komitecie IFS ma istotne znaczenie dla reprezentacji doświadczeń z tego regionu Europy. Spotkania Grupy odbywają się 3 razy w roku.
Głównym zadaniem Komitetu Międzynarodowego (ITC), a przez to również PWG jest aktualizacja i udoskonalanie standardów. Dzięki regularnym spotkaniom, eksperci mogą dzielić się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami, co pozwala na bieżące dostosowywanie standardów IFS do zmieniających się wymagań rynkowych oraz prawnych, a przez to zapewnienie dostosowania wymagań standardu do zmieniających się warunków rynkowych, przez co produkty dostarczane z zakładów certyfikowanych zapewniają bezpieczeństwo produktów dostarczanych do odbiorców na najwyższym poziomie.
Członkowie Grupy Roboczej omawiają najnowsze trendy, takie jak zafałszowania produktów czy raport alterowanych produktów EFSA. Rozwój zrównoważonej produkcji, kultura organizacyjna, cyfryzacja w przemyśle spożywczym, a także nowe technologie, które mogą wpłynąć na bezpieczeństwo i jakość produktów to także przedmioty dyskusji Grupy.
Spotkania stanowią doskonałą platformę do wymiany doświadczeń z audytów oraz wdrażania nowych wymagań w różnych sektorach przemysłu.
Spotkanie PWG w Łodzi
Ostatnie spotkanie grupy roboczej IFS, które odbyło się we wrześniu w Łodzi, skupiło się na kilku kluczowych zagadnieniach. Uczestnikami spotkania byli: Ardo, Aryzta, Balhsen, Biedronka, Bureau Veritas, Dekra, DQS, Intertek, Lidl, Sokołów, Żabka. Jednym z głównych tematów było omówienie wymagań nowej wersji standardu IFS Food 8, ale także prac nad innymi standardami związanymi z bezpieczeństwem żywności czy zrównoważonym rozwojem.
Omawiano także coraz większą rolę cyfryzacji i sztucznej inteligencji w procesie audytów i certyfikacji. Wprowadzenie cyfrowych narzędzi do monitorowania jakości i przeprowadzania audytów zdalnych staje się codziennością, zwłaszcza w kontekście globalnych wyzwań, takich jak globalne ocieplenie, gdzie szybkość dostarczanych informacji ma duże znaczenie dla bezpieczeństwa produktów. Członkowie grupy podkreślili, że nowoczesne technologie mogą znacząco zwiększyć efektywność i dokładność procesów oceny. Niemniej jednak potrzeba czasu i dostosowania nowoczesnych rozwiązań do precyzyjnego wdrożenia w zakresie audytowania.
Wyzwania i przyszłość IFS
W dyskusji pojawiły się również wyzwania związane z implementacją nowych standardów, zwłaszcza w mniejszych firmach, które mogą napotykać trudności z dostosowaniem się do bardziej zaawansowanych wymagań technologicznych i proceduralnych. Członkowie grupy roboczej IFS rozważali różne formy wsparcia dla takich przedsiębiorstw, w tym szkolenia oraz webinaria.
Patrząc w przyszłość, IFS stawia czoła rosnącym wymaganiom związanym ze zrównoważonym rozwojem i ochroną środowiska, ale także z podstawowymi wymaganiami dotyczącymi higieny w zmieniających się warunkach ekonomicznych i klimatycznych.
Spotkania grup roboczych IFS odgrywają kluczową rolę w rozwoju i adaptacji standardów jakościowych w zmieniającym się świecie. Dzięki współpracy ekspertów z różnych dziedzin, IFS pozostaje jednym z najważniejszych narzędzi zapewniających bezpieczeństwo i jakość produktów dostarczanych na globalne rynki. W nadchodzących latach standardy będą dalej ewoluować, odpowiadając na nowe wyzwania, jakie niesie przyszłość.
Przeczytaj także
W dobie globalizacji i rosnącej konkurencji na rynkach międzynarodowych, jakość i bezpieczeństwo produktów oraz procesów produkcyjnych stają się kluczowymi czynnikami wpływającymi na sukces firm. W Polsce, podobnie jak w innych krajach, firmy muszą sprostać coraz bardziej rygorystycznym wymaganiom dotyczącym bezpieczeństwa żywności, produktów oraz procesów, aby utrzymać swoją pozycję na rynku. Jednym z narzędzi, które wspiera polskie przedsiębiorstwa w tym zakresie, jest standard IFS (International Featured Standards).
W nowej wersji można znaleźć zoptymalizowany protokół certyfikacji, nową definicję punktacji B oraz wprowadzenie statusu gwiazdy w celu wyróżnienia niezapowiedzianych audytów. Te aktualizacje ułatwiają efektywną pracę ze standardem dla wszystkich zaangażowanych stron.