Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Analiza ryzyka w łańcuchu żywnościowym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dla zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia konsumentów prawo żywnościowe powinno opierać się na analizie ryzyka, która składa się z trzech powiązanych ze sobą elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowania o ryzyku.

Dotychczasowe doświadczenia (m.in. wyniki oceny adekwatności ogólnego prawa żywnościowego) wskazywały na spadek zaufania do wyników analizy ryzyka. Rozporządzeniem nr 2019/1381 wprowadzono zatem szereg zmian w obowiązujących przepisach (w tym przede wszystkim w rozporządzeniu nr 178/2002) mających na celu zwiększenie jej skuteczności. Zmiany te obejmują m.in.:

  • Określenie celu i zasad informowania o ryzyku.
  • Przyjęcie ogólnego planu informowania o ryzyku.
  • Zmiany w funkcjonowaniu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności - EFSA (w tym dotyczące powoływania członków zarządu, komitetów i paneli naukowych).
  • Zmiany w procedurach udzielania zezwolenia (m.in. udzielanie porad przed złożeniem wniosku/zgłoszenia, powiadamianie EFSA o badaniach zleconych lub przeprowadzonych przez podmioty w celu uzasadnienia składanego wniosku/zgłoszenia, zlecanie dodatkowych badań dla weryfikacji dowodów wykorzystanych w procesie oceny ryzyka, zachowanie poufności niektórych informacji).

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: IJHARS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.