Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

ANSES rozważa nowy system klasyfikacji dobrostanu zwierząt, inspiracją Nutri-Score?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na warunki życia zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności, takiej jak mięso, produkty mleczne i jaja. ANSES (Francuska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności, Środowiska i Pracy) opublikowała wytyczne dotyczące etykietowania produktów pochodzenia zwierzęcego, skupiające się na dobrostanie zwierząt hodowlanych. Celem jest ujednolicenie systemów etykietowania i zapewnienie konsumentom rzetelnych informacji.

Proponowany system pięciopoziomowej klasyfikacji

ANSES zaleca wprowadzenie pięciopoziomowego systemu klasyfikacji dobrostanu zwierząt, od najwyższego poziomu A do najniższego poziomu E. Poziom E odpowiada wyłącznie spełnieniu wymagań narzuconych przez prawo europejskie dotyczące dobrostanu zwierząt podczas hodowli, transportu i uboju. System ten ma być czytelny dla konsumentów oraz motywować producentów do poprawy warunków życia zwierząt.

Kryteria oceny dobrostanu zwierząt

ANSES podkreśla, że większość obecnych systemów etykietowania skupia się jedynie na metodach hodowli i stosowanych środkach, co jest niewystarczające. Ważne jest, aby ocena dobrostanu była oparta na bezpośrednich pomiarach stanu zwierząt. Zgodnie z definicją ANSES, dobrostan zwierzęcia to jego pozytywny stan psychiczny i fizyczny, związany z zaspokojeniem jego potrzeb fizjologicznych i behawioralnych oraz oczekiwań.

Uwzględnienie dobrostanu zwierząt hodowlanych

Ocena dobrostanu powinna obejmować nie tylko zwierzęta przeznaczone do produkcji żywności, ale także zwierzęta hodowlane. W niektórych sektorach zwierzęta hodowlane są hodowane za granicą, gdzie warunki ich życia mogą być mało znane. Brak informacji o warunkach życia poprzedniego pokolenia powinien skutkować obniżeniem klasyfikacji produktu.

Czynniki wpływające na dobrostan zwierząt

Eksperci zidentyfikowali czynniki wpływające na dobrostan zwierząt na każdym etapie ich życia: cechy genetyczne, metody hodowli, praktyki hodowcy, warunki otoczenia, żywienie, rozmnażanie, transport i ubój, a także środki zapewniające zdrowie i ograniczające bolesne praktyki. Dla każdego czynnika opracowano protokół oceny oparty na naukowych kryteriach z mierzalnymi wskaźnikami oraz zalecenia dotyczące poprawy dobrostanu zwierząt.

Ramy odniesienia dla różnych sektorów

Opracowane wytyczne są skierowane do francuskich i europejskich naukowców oraz interesariuszy planujących rozwój ram odniesienia dla etykietowania dobrostanu zwierząt. Ramy te powinny być dostosowane do każdego sektora i kategorii zwierząt oraz współtworzone przez różne podmioty: profesjonalistów z branży hodowlanej, organizacje ochrony zwierząt i naukowców.

Przejrzystość i współodpowiedzialność

Ramy muszą być dostępne i przejrzyste, aby konsumenci mogli zapoznać się z używanymi wskaźnikami oceny dobrostanu zwierząt i uzyskać ogólny wynik. Koszty poprawy dobrostanu zwierząt i jego oceny powinny być ponoszone przez wszystkich zainteresowanych stron, biorąc pod uwagę kwestie etyczne i rosnące społeczne żądania większej dbałości o dobrostan zwierząt.

 Implementacja tych wytycznych przez ANSES ma na celu harmonizację systemów etykietowania dobrostanu zwierząt w Europie, zapewniając konsumentom rzetelne i łatwo zrozumiałe informacje, a producentów motywując do podnoszenia standardów dobrostanu zwierząt.

Źródło: https://www.anses.fr/en/content/animal-welfare-labelling-food-products

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe Przemysł mięsny Znakowanie żywności

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.