Wyniki wyszukiwania
-
15.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie z dnia 08.03.2023 r.
-
03.03.2023
Strefa Managera: Różnice między CBD a THC
Wokół produktów konopnych zdążyło narosnąć wiele kontrowersji, a wszystko to za sprawą obecnych w konopiach siewnych fitokannabinoidów, z których największą uwagę przykuwają dwa związki: Δ9-tetrahydrokannabinol (THC) oraz kannabidiol (CBD). Obie te substancje pomimo identycznej budowy molekularnej inaczej wpływają na pracę układu endokannabinoidowego, a tym samym posiadają nieco inne właściwości.
-
17.02.2023
Strefa Managera: Co nowego w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia? cz. II
Głównym założeniem tego projektu jest uszczegółowienie zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety ze względu na ochronę życia i zdrowia konsumentów na równi z podnoszeniem świadomości społeczeństwa. Jednak warto byłoby przeanalizować, co tak naprawdę miałoby się zmienić i co to oznacza zarówno dla konsumentów, jak i przedsiębiorców.
-
14.02.2023
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023"
-
03.02.2023
Strefa Managera: Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – o co chodzi? cz. I
Planowana nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma wprowadzać radykalne zmiany na rynku suplementów diety, a zwłaszcza ich reklamy. Według Polskiego Instytutu Ekonomicznego w Rzeczypospolitej Polskiej w 2018 r. firmy przemysłu farmaceutycznego wydały 4,2 mld zł na reklamę suplementów diety i leków bez recepty.
-
20.01.2023
Strefa Managera: Jak dopasować produkt do wymogów konsumenckich zgodnie z prawem? "Podwójna jakość" w praktyce
Podwójna jakość powszechnie kojarzona jest głównie z fenomenem tzw. "chemii z Niemiec". Tymczasem praktyka ta często jest stosowana również na rynku żywności. Na czym polega?
-
17.01.2023
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2023"
-
13.01.2023
Strefa Managera: Kary pieniężne nakładane przez organy urzędowej kontroli żywności
Organami urzędowej kontroli żywności, które mają kompetencje do nakładania kar pieniężnych na podmioty działające na rynku spożywczym są: Państwowa Inspekcja Sanitarna, Państwowa Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
-
23.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie z dnia 15.12.2022 r.
-
22.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie z dnia 14.12.2022 r.
-
21.12.2022
Strefa Managera: Nowe rozporządzenie, nowe wymogi – kolejny etap rewolucji antyplastikowej w regulacjach opakowań
Od kilku lat jesteśmy świadkami powstawania wielu regulacji unijnych dotyczących opakowań, które możemy określać mianem rewolucji antyplastikowej w regulacji opakowań. Jest ona wymierzona w odpady z opakowań, których powstaje coraz więcej
-
13.12.2022
Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - grudzień 2022 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - grudzień 2022". Gość warsztatu - Dorota Żmudzińska, Polski Pakt Plastikowy - "9 Złotych Zasad Projektowania – antidotum na problemy rynku opakowań z tworzyw sztucznych".