Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aseptyczne pobieranie próbek w przemyśle mleczarskim

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Proces pobierania próbek brzmi prosto i łatwo: wyodrębniasz małą porcję z większej ilości, a potem  używasz jej do przetestowania w laboratorium, aby na podstawie wyników tej małej próbki ocenić całą badaną populację. Rzeczywiście, wydaje się to być łatwe i być może jest to powód, dla którego sprzęt i procedury pobierania próbek tak często są pomijane w regulacjach prawnych, w przeciwieństwie do metodyk analitycznych i sprzętu laboratoryjnego. A może dzieje się tak dlatego, że urządzenia do pobierania próbek są uważane za element wyposażenia laboratoryjnego, który jest instalowany w obszarze produkcyjnym. W rzeczywistości sprzęt do pobierania próbek jest brakującym ogniwem pomiędzy procesem produkcyjnym a laboratorium, elementem istotnym, ale często ignorowanym.

Nowoczesna produkcja żywności musi spełniać coraz bardziej rygorystyczne wymagania władz i konsumentów dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa. Kluczem do skutecznej identyfikowalności zagrożeń  jest wyizolowanie czynników krytycznych. Istotne jest zatem, aby upewnić się, że pobrana próbka do badań jest reprezentatywna i pobrana w sposób aseptyczny. Czy w związku z tym procedury pobierania próbek powinny być jeszcze bardziej kłopotliwe i czasochłonne,  niż to jest konieczne?

Rozwiązania do pobierania próbek proponowane przez QualiTru są proste w użyciu i zapewniają łatwy dostęp w całym zakładzie przetwórstwa mleczarskiego.

Niskoprofilowa konstrukcja i uszczelnienie powierzchni sprawiają, że sanityzacja i sterylizacja jest łatwa i nieskomplikowana. Jednościeżkowe kanały igłowe zmniejszają ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego z powodu wielokrotnego pobierania próbek z jednego kanału. Porty do pobierania próbek są sterylizowane, wytrzymują temperatury do 121 ºC i ciśnienie do 10 bar.

Jeśli jesteś zainteresowany tym jak działa system próbkowania Qualitru w praktyce  w twoim zakładzie – skontaktuj się z  nami : qualitru@prokonsument.pl.

Jesteś gotowy podzielić się uzyskanymi wynikami stosowania systemu w formie raportu? Firma Qualitru oferuje za darmo dostarczenie materiałów do instalacji w trzech punktach probierczych na linii. Instalując je możesz się przekonać na ile ten system jest lepszy od tego co już posiadasz. Możesz porównać wyniki pobierając próbki z systemu Qualitru z tymi,  które obecnie pobierasz korzystając z dotychczasowych rozwiązań.

Nie jesteś przekonany, to zachęcamy do obejrzenia filmu prezentującego sposób pobierania próbek systemem Qualitru.

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Nowości rynkowe Procesy i Technologie Przemysł mleczarski

Autor: Trzos-Błądek Elżbieta

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.