Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Proces pobierania próbek brzmi prosto i łatwo: wyodrębniasz małą porcję z większej ilości, a potem używasz jej do przetestowania w laboratorium, aby na podstawie wyników tej małej próbki ocenić całą badaną populację. Rzeczywiście, wydaje się to być łatwe i być może jest to powód, dla którego sprzęt i procedury pobierania próbek tak często są pomijane w regulacjach prawnych, w przeciwieństwie do metodyk analitycznych i sprzętu laboratoryjnego. A może dzieje się tak dlatego, że urządzenia do pobierania próbek są uważane za element wyposażenia laboratoryjnego, który jest instalowany w obszarze produkcyjnym. W rzeczywistości sprzęt do pobierania próbek jest brakującym ogniwem pomiędzy procesem produkcyjnym a laboratorium, elementem istotnym, ale często ignorowanym.
Nowoczesna produkcja żywności musi spełniać coraz bardziej rygorystyczne wymagania władz i konsumentów dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa. Kluczem do skutecznej identyfikowalności zagrożeń jest wyizolowanie czynników krytycznych. Istotne jest zatem, aby upewnić się, że pobrana próbka do badań jest reprezentatywna i pobrana w sposób aseptyczny. Czy w związku z tym procedury pobierania próbek powinny być jeszcze bardziej kłopotliwe i czasochłonne, niż to jest konieczne?
Rozwiązania do pobierania próbek proponowane przez QualiTru są proste w użyciu i zapewniają łatwy dostęp w całym zakładzie przetwórstwa mleczarskiego.
Niskoprofilowa konstrukcja i uszczelnienie powierzchni sprawiają, że sanityzacja i sterylizacja jest łatwa i nieskomplikowana. Jednościeżkowe kanały igłowe zmniejszają ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego z powodu wielokrotnego pobierania próbek z jednego kanału. Porty do pobierania próbek są sterylizowane, wytrzymują temperatury do 121 ºC i ciśnienie do 10 bar.
Jeśli jesteś zainteresowany tym jak działa system próbkowania Qualitru w praktyce w twoim zakładzie – skontaktuj się z nami : qualitru@prokonsument.pl.
Jesteś gotowy podzielić się uzyskanymi wynikami stosowania systemu w formie raportu? Firma Qualitru oferuje za darmo dostarczenie materiałów do instalacji w trzech punktach probierczych na linii. Instalując je możesz się przekonać na ile ten system jest lepszy od tego co już posiadasz. Możesz porównać wyniki pobierając próbki z systemu Qualitru z tymi, które obecnie pobierasz korzystając z dotychczasowych rozwiązań.
Nie jesteś przekonany, to zachęcamy do obejrzenia filmu prezentującego sposób pobierania próbek systemem Qualitru.
Przeczytaj także
Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii na Uniwersytecie Columbus, Ohio, USA opracowali nowatorską metodę uzupełniania mleka krowiego białkiem roślinnym przy użyciu łatwo dostępnych metod do przetwarzania mleka. Jako żródło białka roślinnego użyto groch.
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
Czy możesz zdecydowanie stwierdzić, że pobrana próbka nie została w jakiś sposób zanieczyszczona w trakcie pobierania lub transportu do laboratorium? Czy na każdym etapie produkcji jesteś w stanie pobrać próbkę w sposób sterylny? Czy możesz być pewien odpowiedniego zabezpieczenia pobranego materiału do momentu jego badania? Dlaczego zatem dochodzi do skażenia próbki? Na jakim etapie produkcji to następuje?