Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Czy możesz zdecydowanie stwierdzić, że pobrana próbka nie została w jakiś sposób zanieczyszczona w trakcie pobierania lub transportu do laboratorium? Czy na każdym etapie produkcji jesteś w stanie pobrać próbkę w sposób sterylny? Czy możesz być pewien odpowiedniego zabezpieczenia pobranego materiału do momentu jego badania? Dlaczego zatem dochodzi do skażenia próbki? Na jakim etapie produkcji to następuje?
Wiele branż zmaga się z takimi problemami, co dobitnie wskazuje na zawodność dotychczasowej metody poboru próbek. Zanieczyszczenie próbki przy poborze nie powinno mieć miejsca. Sprzęt, który jest używany przy tych czynnościach powinien być sterylny oraz dobrej jakości. Nie możemy nigdy iść na kompromis w kwestii badania czystości próbek produktu, a co za tym idzie całej partii. Brak odpowiedniego reżimu sanitarnego, odpowiedniego sprzętu bądź po prostu niewiedza, mogą łatwo dopuścić do niepożądanych skutków wynikających z badania zanieczyszczonych podczas poboru próbek.
Rozwiązanie w tym wypadku jest tylko jedno – stosowanie wyłącznie aseptycznych metod pobierania próbek, wolnych od zanieczyszczeń i błędnych wyników badań laboratoryjnych.
System QualiTru:
W Stanach Zjednoczonych powstał aseptyczny system membranowego poboru próbek, który od 30 lat jest najbardziej zaufaną metodą pobierania próbek płynnych w przemyśle spożywczym za oceanem. Części składowe systemu obejmują kilka elementów: port ze stali nierdzewnej, membranę oraz pojemnik na próbkę. Wszystkie te elementy są sterylne oraz spełniają wymagania norm FDA oraz 3-A., a możliwość pobrania prób na każdym etapie produkcji, zaczynając od linii przetwórczych, poprzez pobór w instalacjach, zbiornikach lub cysternach, jest niewątpliwie największą zaletą tej metody.
Pozytywne aspekty stosowania:
- Sterylne membrany Septa pozwalają na pobranie aseptycznych próbek z każdej instalacji eliminując ryzyko zanieczyszczenia
- Jednorazowe sterylne pojemniki są dostępne w różnych rozmiarach i konfiguracjach do każdej aplikacji
- Łatwość instalacji – sanitarne porty wykonane ze stali nierdzewnej można łatwo zainstalować na liniach przetwórczych, w silosach, zbiornikach czy cysternach
- Prosty pobór próbek – metoda ta należy do jednych z najprostszych dostępnych metod poboru próbek
- Najwyższy poziom jakości – produkcja zgodna z rygorystycznymi standardami kontroli jakości ISO 9001
Pobór Próbek krok po kroku:
Reasumując pamiętajmy, że aseptyczny pobór próbek jest obligatoryjny, aby móc odpowiednio zarządzać ryzykiem zanieczyszczeń samej próbki jaki i pojemnika, w której jest przechowywana. Nie możemy dopuścić do sytuacji, kiedy skażeniu ulegnie sam produkt, a co za tym idzie cała partia wyrobu.
System QualiTru został zaprojektowany, aby zapobiec takim nieprawidłowościom. Jest łatwy w instalacji, użytkowaniu oraz bezspornie jest bezbłędną i najprostszą dostępną metodą poboru próbek. Został stworzony do monitorowania wszelkich zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz weryfikacji składników produktu.
Firma AUSPOL mając duże doświadczenie w metodach poboru próbek, zajmuje się prowadzeniem oraz dystrybucją Systemu QualiTru na terenie Polski. Zachęcamy do kontaktu mailowego bądź telefonicznego, aby zapoznać się z systemem.
Broszury:
Aby uzyskać więcej informacji na temat aseptycznego systemu poboru próbek QualiTru skontaktuj się z oficjalnym dystrybutorem:
Dane kontaktowe:
AUSPOL Sp. z o.o.
Rozwojowa 9, 33-100 Tarnów
Tel: 14 621 43 34
E-mail: armatura.procesowa@auspol.com.pl
Przeczytaj także
L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.
PKN poinformował o zatwierdzeniu nowej normy EN ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności – „Microbiology of the food chain - Method validation - Part 3: Protocol for the verification of reference methods and validated alternative methods in a single laboratory”.
Wyniki tego badania dostarczają danych do oceny skuteczności różnych procedur wzbogacania i pomagają w ocenie pobierania próbek środowiskowych na mokro i na sucho stosowanych w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności w ramach planu kontroli Listeria.