Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjna metoda sterylnego poboru próbek - system Qualitru

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czy możesz zdecydowanie stwierdzić, że pobrana próbka nie została w jakiś sposób zanieczyszczona w trakcie pobierania lub transportu do laboratorium? Czy na każdym etapie produkcji jesteś w stanie pobrać próbkę w sposób sterylny? Czy możesz być pewien odpowiedniego zabezpieczenia pobranego materiału do momentu jego badania? Dlaczego zatem dochodzi do skażenia próbki? Na jakim etapie produkcji to następuje?

Wiele branż zmaga się z takimi problemami, co dobitnie wskazuje na zawodność dotychczasowej metody poboru próbek. Zanieczyszczenie próbki przy poborze nie powinno mieć miejsca. Sprzęt, który jest używany przy tych czynnościach powinien być sterylny oraz dobrej jakości. Nie możemy nigdy iść na kompromis w kwestii badania czystości próbek produktu, a co za tym idzie całej partii. Brak odpowiedniego reżimu sanitarnego, odpowiedniego sprzętu bądź po prostu niewiedza, mogą łatwo dopuścić do niepożądanych skutków wynikających z badania zanieczyszczonych podczas poboru próbek.

Rozwiązanie w tym wypadku jest tylko jedno – stosowanie wyłącznie aseptycznych metod pobierania próbek, wolnych od zanieczyszczeń i błędnych wyników badań laboratoryjnych.

System QualiTru:

W Stanach Zjednoczonych powstał aseptyczny system membranowego poboru próbek, który od 30 lat jest najbardziej zaufaną metodą pobierania próbek płynnych w przemyśle spożywczym za oceanem. Części składowe systemu obejmują kilka elementów: port ze stali nierdzewnej, membranę oraz pojemnik na próbkę. Wszystkie te elementy są sterylne oraz spełniają wymagania norm FDA oraz 3-A., a możliwość pobrania prób na każdym etapie produkcji, zaczynając od linii przetwórczych, poprzez pobór w instalacjach, zbiornikach lub cysternach, jest niewątpliwie największą zaletą tej metody. 

Pozytywne aspekty stosowania:

- Sterylne membrany Septa pozwalają na pobranie aseptycznych próbek z każdej instalacji eliminując ryzyko zanieczyszczenia

- Jednorazowe sterylne pojemniki są dostępne w różnych rozmiarach i konfiguracjach do każdej aplikacji

- Łatwość instalacji – sanitarne porty wykonane ze stali nierdzewnej można łatwo zainstalować na liniach przetwórczych, w silosach, zbiornikach czy cysternach

- Prosty pobór próbek – metoda ta należy do jednych z najprostszych dostępnych metod poboru próbek

- Najwyższy poziom jakości – produkcja zgodna z rygorystycznymi standardami kontroli jakości ISO 9001

Pobór Próbek krok po kroku:

  1. SANITARNE PORTY QUALITRU - Wykonane ze stali nierdzewnej 316L, są autoryzowane znakiem 3-A i produkowane zgodnie z rygorystycznymi standardami kontroli jakości w obiekcie posiadającym certyfikat ISO 9001. Zostały zaprojektowane tak, aby umożliwiać łatwy dostęp do monitorowania sterylnych procesów.
  2. STERYLNA MEMBRANA SEPTA - Pozwala na pobranie sterylnych próbek z każdej instalacji eliminując ryzyko zanieczyszczenia. Są one dostępne w wersji 7-kanałowej oraz 12-kanałowej. Obydwa typy służą do poboru igłowego. Są zaprojektowane tak, aby próbki mogły być pobierane jednorazowo z każdego kanału, co zdecydowanie zmniejsza ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego. Każda membrana wykonana jest z wysokiej jakości materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i posiada etykietę wskazującą, które kanały zostały już użyte.
  3. STERYLNE POJEMNIKI DO POBORU – Są jednorazowe i są dostępne w różnych rozmiarach oraz konfiguracjach, dzięki czemu idealnie nadają się do wszystkich potrzeb próbkowania. Wszystkie pojemniki zapewniają bezproblemową obsługę, przechowywanie i transport. The TruDraw Single Sampler to sterylny, szczelny pojemnik z dołączoną igłą do pobierania próbek o objętości 60 ml. Ten łatwy w użyciu Sampler oferuje bezpieczeństwo poboru i śledzenia próbek. Dodatkowo dla pompy perystaltycznej zaprojektowano dedykowany system TruMotion, który służy do pobierania próbek cieczy do sterylnych torebek TruStream. Jest to system ciągłego próbkowania, pozwalający uzyskać uniwersalną próbkę z całego przebiegu procesu.

Reasumując pamiętajmy, że aseptyczny pobór próbek jest obligatoryjny, aby móc odpowiednio zarządzać ryzykiem zanieczyszczeń samej próbki jaki i pojemnika, w której jest przechowywana. Nie możemy dopuścić do sytuacji, kiedy skażeniu ulegnie sam produkt, a co za tym idzie cała partia wyrobu.

System QualiTru został zaprojektowany, aby zapobiec takim nieprawidłowościom. Jest łatwy w instalacji, użytkowaniu oraz bezspornie jest bezbłędną i najprostszą dostępną metodą poboru próbek. Został stworzony do monitorowania wszelkich zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz weryfikacji składników produktu.

Firma AUSPOL mając duże doświadczenie w metodach poboru próbek, zajmuje się prowadzeniem oraz dystrybucją Systemu QualiTru na terenie Polski. Zachęcamy do kontaktu mailowego bądź telefonicznego, aby zapoznać się z systemem.

Broszury:

Aby uzyskać więcej informacji na temat aseptycznego systemu poboru próbek QualiTru skontaktuj się z oficjalnym dystrybutorem:

Dane kontaktowe:

AUSPOL Sp. z o.o.

Rozwojowa 9, 33-100 Tarnów

Tel: 14 621 43 34

E-mail: armatura.procesowa@auspol.com.pl

www.auspol.com.pl

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: AUSPOL

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.