Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena metod wzbogacania i pobierania próbek środowiskowych do wykrywania Listeria monocytogenes – wyniki pracy amerykańskich naukowców

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z US Food and Drug Administration oraz Institute for Food Safety and Health, Illinois Institute of Technology opublikowali niedawno w Journal of Food Protection wyniki swoich badań dotyczących oceny metod wzbogacania i pobierania próbek środowiskowych do wykrywania Listeria monocytogenes.

Istnieją różne metody wzbogacania próbek i wykrywania z próbek środowiskowych Listeria spp. i L. monocytogenes. Procedury pobierania próbek środowiskowych nie są tak dobrze zdefiniowane. W badaniu amerykańskich naukowców oceniano różne procedury wzbogacania z użyciem bulionu Buffered Listeria Enrichment Broth (BLEB), University of Vermont Medium (UVM) i Fraser Broth (FB) w celu określenia granic wykrywalności (LOD) L. monocytogenes z hodowli i wymazów pobranych ze stali nierdzewnej oraz oceniono skuteczność pobierania próbek metodą na mokro i na sucho.

Wyniki badań

W celu wykrycia komórek w czystej hodowli obliczone wartości LOD95% przy zastosowaniu jednoetapowego BLEB lub dwuetapowego wzbogacania UVM-FB wynosiły odpowiednio 0,33 i 0,49 CFU na 225 ml wzbogacenia. Nie zaobserwowano znaczących różnic w wykrywaniu w przypadku procedur wykorzystujących dwuetapowe wzbogacanie BLEB-FB lub UVM-FB w wymazach pobranych ze stali nierdzewnej, gdy szczepiono L. monocytogenes przy 2-6 log CFU. Wartości LOD95% wynosiły odpowiednio 3,82 i 3,62 log CFU na powierzchnię 4 cali2. Pobieranie na mokro L. monocytogenes z hodowli z i bez mikrobioty rezydentnej sałaty rzymskiej (RLW) przeprowadzono stosując metody wzbogacania BLEB-FB i UVM-FB; obie pozwoliły na wykrycie patogenu w stosunkach 1:1, 1:2, 1:4 i 1:7 (1 dodatnia : x ujemnych próbek) bez utraty czułości.

W wymazach ze stali nierdzewnej L. monocytogenes dla pobrań na mokro i na sucho wykryto patogen podobnie w ośmiu próbkach (1:7) z RLW. Jednak metoda BLEB-FB pozwoliła na znacznie szybszą detekcję (po 24 h inkubacji FB) w kompozytach 1:4 i 1:7 w porównaniu z metodą UVM-FB w badanych warunkach.

Wyniki tego badania dostarczają danych do oceny skuteczności różnych procedur wzbogacania i pomagają w ocenie pobierania próbek środowiskowych na mokro i na sucho stosowanych w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności w ramach planu kontroli Listeria.

 

Źródło: https://meridian.allenpress.com/jfp/article-abstract/doi/10.4315/JFP-20-276/448753/Evaluation-of-Methods-of-Enrichment-and?redirectedFrom=fulltext

Wybierz temat: Badania żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.