Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy z US Food and Drug Administration oraz Institute for Food Safety and Health, Illinois Institute of Technology opublikowali niedawno w Journal of Food Protection wyniki swoich badań dotyczących oceny metod wzbogacania i pobierania próbek środowiskowych do wykrywania Listeria monocytogenes.
Istnieją różne metody wzbogacania próbek i wykrywania z próbek środowiskowych Listeria spp. i L. monocytogenes. Procedury pobierania próbek środowiskowych nie są tak dobrze zdefiniowane. W badaniu amerykańskich naukowców oceniano różne procedury wzbogacania z użyciem bulionu Buffered Listeria Enrichment Broth (BLEB), University of Vermont Medium (UVM) i Fraser Broth (FB) w celu określenia granic wykrywalności (LOD) L. monocytogenes z hodowli i wymazów pobranych ze stali nierdzewnej oraz oceniono skuteczność pobierania próbek metodą na mokro i na sucho.
Wyniki badań
W celu wykrycia komórek w czystej hodowli obliczone wartości LOD95% przy zastosowaniu jednoetapowego BLEB lub dwuetapowego wzbogacania UVM-FB wynosiły odpowiednio 0,33 i 0,49 CFU na 225 ml wzbogacenia. Nie zaobserwowano znaczących różnic w wykrywaniu w przypadku procedur wykorzystujących dwuetapowe wzbogacanie BLEB-FB lub UVM-FB w wymazach pobranych ze stali nierdzewnej, gdy szczepiono L. monocytogenes przy 2-6 log CFU. Wartości LOD95% wynosiły odpowiednio 3,82 i 3,62 log CFU na powierzchnię 4 cali2. Pobieranie na mokro L. monocytogenes z hodowli z i bez mikrobioty rezydentnej sałaty rzymskiej (RLW) przeprowadzono stosując metody wzbogacania BLEB-FB i UVM-FB; obie pozwoliły na wykrycie patogenu w stosunkach 1:1, 1:2, 1:4 i 1:7 (1 dodatnia : x ujemnych próbek) bez utraty czułości.
W wymazach ze stali nierdzewnej L. monocytogenes dla pobrań na mokro i na sucho wykryto patogen podobnie w ośmiu próbkach (1:7) z RLW. Jednak metoda BLEB-FB pozwoliła na znacznie szybszą detekcję (po 24 h inkubacji FB) w kompozytach 1:4 i 1:7 w porównaniu z metodą UVM-FB w badanych warunkach.
Wyniki tego badania dostarczają danych do oceny skuteczności różnych procedur wzbogacania i pomagają w ocenie pobierania próbek środowiskowych na mokro i na sucho stosowanych w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności w ramach planu kontroli Listeria.
Przeczytaj także
Salmonella została zrzucona z najwyższego miejsca przez Listeria monocytogenes jako główne zagrożenie, którym zajmuje się międzynarodowa sieć bezpieczeństwa żywności INFOSAN.
Naukowcy z Statens Serum Institut opracowali raport występowania listeriozy w latach 2014-2018 w Danii. W badanym okresie odnotowano łącznie 280 przypadków zakażenia L. monocytogenes. Poza rokiem 2014, kiedy wystąpiło kilka ognisk zatruć, a w szczególności jedno bardzo duże, prawie 50 przypadków...
Czy masz trudności z przekonaniem wyższego szczebla kierownictwa lub właścicieli firmy do zainwestowania wystarczającej ilości czasu, pieniędzy i zasobów w jakość i bezpieczeństwo żywności?