Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa wersja normy ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

PKN poinformował o zatwierdzeniu nowej normy EN ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności – „Microbiology of the food chain - Method validation - Part 3: Protocol for the verification of reference methods and validated alternative methods in a single laboratory”.

Niniejsza norma zawiera protokoły i kryteria, aby wykazać, że laboratorium użytkownika może w sposób zadowalający przeprowadzić zwalidowaną metodę i że metoda ta jest odpowiednia do zamierzonego celu. Norma obejmuje rozważania dotyczące metody i zakresu laboratoryjnego, liczby powtórzeń, posiewu próbki, a także ocenę i interpretację wyników w celu potwierdzenia, że metoda jest dobrze wdrożona i dostosowana do matryc żywności analizowanych w laboratorium użytkownika.

Niniejszy dokument określa protokół weryfikacji metod referencyjnych i zwalidowanych metod alternatywnych do wdrożenia w laboratorium użytkownika. Ma zastosowanie do weryfikacji metod stosowanych do analizy (wykrywania i / lub kwantyfikacji), potwierdzania i typowania mikroorganizmów w:

- produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi;

- produktach przeznaczonych do karmienia zwierząt;

- próbkach środowiskowych w zakresie produkcji i obróbki żywności i pasz;

- próbkach z pierwotnego etapu produkcji.

Dokument ten dotyczy w szczególności bakterii i grzybów. Niektóre klauzule mogą mieć zastosowanie do innych (mikro) organizmów lub ich metabolitów, które należy określić indywidualnie dla każdego przypadku.

Protokoły techniczne do weryfikacji zwalidowanych metod jakościowych i zwalidowanych metod ilościowych są opisane w Rozdziale 5 i 6. Protokół techniczny do weryfikacji zwalidowanych alternatywnych metod potwierdzania i typowania opisano w Rozdziale 7. Protokoły weryfikacji niezwalidowanych metod referencyjnych opisano w załączniku F.

 

Źródło: ISO

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.