Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa wersja normy ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

PKN poinformował o zatwierdzeniu nowej normy EN ISO 16140-3 dotyczącej weryfikacji metod w mikrobiologii żywności – „Microbiology of the food chain - Method validation - Part 3: Protocol for the verification of reference methods and validated alternative methods in a single laboratory”.

Niniejsza norma zawiera protokoły i kryteria, aby wykazać, że laboratorium użytkownika może w sposób zadowalający przeprowadzić zwalidowaną metodę i że metoda ta jest odpowiednia do zamierzonego celu. Norma obejmuje rozważania dotyczące metody i zakresu laboratoryjnego, liczby powtórzeń, posiewu próbki, a także ocenę i interpretację wyników w celu potwierdzenia, że metoda jest dobrze wdrożona i dostosowana do matryc żywności analizowanych w laboratorium użytkownika.

Niniejszy dokument określa protokół weryfikacji metod referencyjnych i zwalidowanych metod alternatywnych do wdrożenia w laboratorium użytkownika. Ma zastosowanie do weryfikacji metod stosowanych do analizy (wykrywania i / lub kwantyfikacji), potwierdzania i typowania mikroorganizmów w:

- produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi;

- produktach przeznaczonych do karmienia zwierząt;

- próbkach środowiskowych w zakresie produkcji i obróbki żywności i pasz;

- próbkach z pierwotnego etapu produkcji.

Dokument ten dotyczy w szczególności bakterii i grzybów. Niektóre klauzule mogą mieć zastosowanie do innych (mikro) organizmów lub ich metabolitów, które należy określić indywidualnie dla każdego przypadku.

Protokoły techniczne do weryfikacji zwalidowanych metod jakościowych i zwalidowanych metod ilościowych są opisane w Rozdziale 5 i 6. Protokół techniczny do weryfikacji zwalidowanych alternatywnych metod potwierdzania i typowania opisano w Rozdziale 7. Protokoły weryfikacji niezwalidowanych metod referencyjnych opisano w załączniku F.

 

Źródło: ISO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.