W Singapurze odnotowano 187 przypadków zapalenia żołądka i jelit związanych ze spożyciem gotowych posiłków dystrybuowanych w ramach programu Food Resilience Preparedness Programme. Choć badania nie wykazały obecności patogenów, incydent skłonił władze do wstrzymania programu i ponownej analizy procedur bezpieczeństwa żywności.
Bezpieczeństwo żywności
-
04.04.2025
Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! - sesja Q&A - odpowiedzi
W dn. 20 marca br. odbył się webinar pt. Bezpieczeństwo i jakość żywności zaczynają się od higieny! W trakcie webinaru na czacie padło tak dużo pytań, że nie było możliwości, aby na wszystkie z nich odpowiedzieć. Na swoje pytania odpowiada Agnieszka Mężyńska z IFS.Czytaj więcej -
03.04.2025
187 przypadków zatruć pokarmowych w Singapurze po spożyciu posiłków RTE
-
03.04.2025
W Belgii odnotowano najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich odnośnie bezpieczeństwa żywności
Służby w Belgii odnotowały najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich złożonych w ciągu 2024 r. odnośnie bezpieczeństwa żywności. Ponad połowa zgłoszeń doprowadziła także do podjęcia konkretnych działań.
-
03.04.2025
#KupujŚwiadomie Produkt Polski - start kampanii
MRiRW rozpoczęło ogólnopolską kampanię informacyjno-edukacyjną dotyczącą oznaczenia PRODUKT POLSKI. Działania są odpowiedzią na oczekiwania konsumentów w zakresie łatwiejszej identyfikacji produktów żywnościowych wytworzonych w Polsce, z krajowych surowców.
-
02.04.2025
Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy
W imieniu Komitetu Naukowego i Organizacyjnego pragniemy zaprosić Państwa do udziału w XII Międzynarodowej Konferencji z cyklu Rola towaroznawstwa w zarządzaniu jakością w warunkach gospodarki opartej na wiedzy
-
02.04.2025
Przejęcie w Brazylii ponad 41 tys. litrów oliwy z oliwek zafałszowanej innymi olejami roślinnymi
Brazylijskie władze przejęły 41 790 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek, która została zmieszana z tańszymi olejami roślinnymi, które nie nadawały się do spożycia. Poinformowano o dwóch fałszywych markach oliwy.
-
02.04.2025
Raport tygodniowy RASFF (24.03-30.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
02.04.2025
Auchan wycofuje sezam
Sieć Auchan została zobligowana do wycofania sezamu z uwagi na możliwą obecność Salmonelli w produkcie.
-
01.04.2025
Łotwa walczy z falą zakażeń E. coli – większość przypadków wśród dzieci
-
01.04.2025
Podsumowanie i analiza danych z RASFF za rok 2024 – raport FOODFAKTY już dostępny!
Jak kształtowały się notyfikacje w systemie RASFF w 2024 roku? Raport FoodFakty Risk podsumowujący powiadomienia o produktach niebezpiecznych zgłoszonych do RASFF w 2024 jest już dostępny.
-
01.04.2025
Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych: ustawa zmieniająca weszła w życie
1 kwietnia 2025 r. weszły w życie zmienione przepisy ustawy dotyczącej funduszy promocji produktów rolno-spożywczych. Wyjątkiem jest przepis dotyczący elektronicznej formy składania deklaracji wpłat, który wejdzie w życie 1 kwietnia 2026 r.
-
31.03.2025
Przegląd skuteczności biocydów w zwalczaniu biofilmów Listeria monocytogenes w przemyśle spożywczym
Artykuł Arthur’a i współpracowników, opublikowany na początku 2025 roku, dostarcza cennych informacji dla firm z branży spożywczej, wskazując na konieczność opracowania skutecznych i wieloaspektowych strategii dezynfekcji.
-
28.03.2025
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty/marzec 2025" z 21.03.2025 r. W części RASFF szczegółowa analiza objęła zagrożenia związane z alergenami w 2024 r.
-
27.03.2025
Wykrywanie oszustw spożywczych za pomocą sztucznej inteligencji
Globalizacja łańcucha dostaw żywności przyczyniła się do wzrostu ryzyka fałszowania produktów i zagrożeń dla ich bezpieczeństwa. Artykuł "Food Fraud Detection Using Explainable Artificial Intelligence" autorstwa Buyuktepe i in. przedstawia wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) do przewidywania przypadków oszustw spożywczych.
-
27.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (17.03-23.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
26.03.2025
Brudne ręce to nie wszystko – CDC ujawnia przyczyny zakażeń przenoszonych przez żywność w USA
-
25.03.2025
Nowa metoda testowania żywności na obecność Listeria monocytogenes skraca czas wykrywania do 8 h
Naukowcy przedstawili usprawniony obieg pracy, który pozwala na wykrywanie niewielkich ilości bakterii Listeria monocytogenes w próbkach żywności w ciągu zaledwie 8 godzin.
-
25.03.2025
Wzrost przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) we Włoszech w 2024 roku – władze rozważają zmiany w etykietowaniu produktów mlecznych
-
24.03.2025
Ocena bezpieczeństwa pullulanu (E 1204) – wnioski EFSA
-
24.03.2025
Eksperci FAO ocenili ryzyko mikrobiologiczne związane z gatunkami Clostridium w żywności
Spotkanie to stanowiło istotny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa żywności na poziomie globalnym, poprzez lepsze zrozumienie i kontrolę zagrożeń związanych z bakteriami Clostridium. Wnioski i rekomendacje ze spotkania mają na celu wspieranie krajów członkowskich FAO w opracowywaniu i wdrażaniu skutecznych strategii zarządzania ryzykiem związanym z tymi patogenami.
-
22.03.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii sezamu łuskanego
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu SERENO sezam łuskany, 200 g.
Nasi partnerzy