Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczna żywność dla Kanadyjczyków - nowe przepisy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stopniowe wprowadzanie w życie przepisów dotyczących bezpiecznej żywności dla Kanadyjczyków

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) posiada pełnomocnictwo do wdrażania i egzekwowania krajowego prawa żywnościowego. Od 15 stycznia 2019 weszły w życie przepisy SFCR (Safe Food for Canadians Regulations) niosąc za sobą szereg nowych wymogów dla przedsiębiorstw spożywczych.

Jak CFIA egzekwuje przepisy?

Postawa CFIA równoważy potrzebę ochrony kanadyjskiego systemu bezpieczeństwa żywności z jednoczesnym wspieraniem przedsiębiorstw spożywczych w przestrzeganiu nowych przepisów.

Od czasu ich wejścia w życie w dniu 15 stycznia 2019 r. inspektorzy informują zainteresowane firmy, gdzie mogą znaleźć wszystkie niezbędne informacje. CFIA dysponuje interaktywnymi narzędziami i branżowymi terminarzami oraz innymi zasobami w prostym do zrozumienia języku, które pomagają przedsiębiorstwom określić, które wymogi mają do nich bezpośrednie zastosowanie i jak się do nich dostosować.

Działania w zakresie egzekwowania przepisów, w stosownych przypadkach, są proporcjonalne do ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności i wagi niezgodności. Pod uwagę brane są również takie czynniki, jak potencjalne lub rzeczywiste szkody, historia i zamiar przestrzegania przepisów.

Czy CFIA podejmuje działania egzekwujące przestrzeganie przepisów wobec przedsiębiorstw, jeżeli nie posiadają one zezwolenia?

Od dnia 15 stycznia 2019 r. przedsiębiorstwa z następujących sektorów, które importują, eksportują lub przygotowują żywność do handlu międzyprowincjalnego, zostały zobowiązane do posiadania zezwolenia Safe Food for Canadians (SFC): mięso, ryby, produkty mleczarskie, jaja, przetworzone produkty jajeczne, świeże owoce lub warzywa, przetworzone produkty owocowe lub warzywne, miód i produkty z klonu.

W przypadku wszystkich pozostałych rodzajów żywności zezwolenie SFC jest wymagane dopiero od 15 lipca 2020 r.

Co to oznacza dla przesyłek importowanej żywności na granicy?

Od dnia 15 stycznia 2020 r. importerzy, od których wymagane jest zezwolenie SFC, a go nie posiadają, mogą doświadczyć opóźnień lub odmowy przejazdu swojej dostawy przez granicę oraz szereg innych konsekwencji. Przedsiębiorstwa muszą uzyskać powyższy dokument przed podjęciem próby dokonania dostawy, ponieważ uzyskanie SFC na samej granicy jest niemożliwe.

Ważne zezwolenie SFC musi być zgłoszone dokładnie w takiej formie, w jakiej zostało wydane przez CFIA. Wszystkie numery i litery muszą być poprawnie wpisane w zgłoszeniu przywozowym.

Należy pamiętać, że rozpatrzenie wniosku o wydanie zezwolenia SFC trwa zazwyczaj do 15 dni roboczych, ale może potrwać dłużej, jeżeli wymagana jest kontrola przed wydaniem zezwolenia.

Źródło: https://inspection.gc.ca/inspection-and-enforcement/graduated-enforcement/eng/1546989322632/1547741756885

Autor: Aleksandra Sokołowska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.