Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
15 maja trzy organizacje prozdrowotne i prokonsumenckie wraz z pięcioma potężnymi firmami z branży spożywczej w liście wystosowanym do Komisji Europejskiej wzywa do podjęcia stanowczych działań w kwestii regulacji dotyczących deklaracji odżywczych oraz zdrowotnych na produktach spożywczych (Regulation EC 1924/2006).
W liście firmy takie jak Nestlé, Unilever, Coca-Cola, PepsiCo, Danone oraz organizacje European Heart Network, European Public Health Alliance oraz European Consumer Organization zwracają się do Komisji o przedstawienie prawodawstwa dotyczącego profilowania składników odżywczych - nauki klasyfikowania żywności w oparciu o ich właściwości zdrowotne. Głównym założeniem jest, aby prawodawstwo nakazywało przedsiębiorcom kiedy mogą opisywać produkt jako "o wysokiej zawartości tłuszczu" lub "niska zawartość cukru", a także pozwolić przedsiębiorstwom lub organom regulacyjnym stwierdzić, czy niektóre produkty są zdrowsze od innych.
Wprowadzenie zmian w prawie argumentowane jest brakiem profili składników odżywczych, który może prowadzić do wprowadzania w błąd konsumentów, a także uniemożliwia sprawiedliwe konkurowanie na rynku. Autorzy listu podkreślają również, że wprowadzenie zmian pomoże w promocji zdrowych nawyków żywieniowy w społeczeństwie.
Treść listu: : Call for EU-wide nutrient profiles for nutrition and health claims
Źródła:
Przeczytaj także
Etykieta jest dla producenta żywności najlepszą drogą przekazania konsumentowi informacji o swoim produkcie, jednak według ankiety przeprowadzonej przez firmę Bernstein...
13 grudnia br. wchodzi w życie przepis nakazujący producentom produktów spożywczych informowanie o ich wartości odżywczej. Ci, którzy jeszcze tego nie zrobili, gorączkowo przygotowują się do nowych wymogów.
Kolor czerwony oznacza „zielone światło – możesz to zjeść!” Zielony z kolei: „hmm, lepiej nie!”. Reguła zupełnie odwrotna niż schemat sygnalizacji świetlnej jednak pomagająca naszemu mózgowi dokonać wyboru...