Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Istnieje wiele sposobów, w jaki produkcja i konsumpcja żywności wywiera wpływ na zmiany klimatu, a w konsekwencji na zdrowie. Jeśli te skutki mają zostać ograniczone, konieczne jest podjęcie działań w odniesieniu do każdego z nich.
Brytyjski sojusz - UK Health Alliance on Climate Change – przygotował raport dotyczący wyzwań, które stoją przed przemysłem spożywczym i służbą zdrowia mających na celu promocję zachowań promujących prozdrowotne zachowania wśród społeczeństwa maksymalizujące potencjalne korzyści dla zdrowia konsumentów oraz minimalizujące wpływ na zmiany klimatyczne.
Jakie niezbędne działania należy podjąć?
Do niedawna większość działań mających na celu ograniczenie zmian klimatycznych skoncentrowana była na dekarbonizacji energii i transportu, obecnie coraz większą uwagę zwraca się na rolę, jaką w emisji gazów cieplarnianych odgrywa produkcja żywności. Obecnie powszechnie wiadomo, że nie uda się powstrzymać globalnego ocieplenia jeżeli nie nastąpi transformacja w sposobie, w jaki świat produkuje żywność i zarządza ziemią rolną.
W Wielkiej Brytanii, łącznie produkcja i konsumpcja żywności stanowią ok. 20% emisji CO2, gdzie połowa związana jest z importem (głównie poprzez uprawy na cele paszowe i związane z tym wylesiania), a reszta z produkcją żywności na miejscu. Przestawiając się na bardziej zrównoważoną produkcję żywności, należy znacznie zmniejszyć - o 50% - traconą i marnowaną żywność wzdłuż całego łańcucha dostaw żywności, od produkcji po spożycie. Ponadto, jako największy winowajca - wylesiania i rolnictwo mają znaczący wpływ na zdolność planety na sekwestrację CO2.
W szczególności spożycie czerwonego mięsa będzie musiało zostać zmniejszone o połowę, jeśli system żywnościowy ma trzymać zrównoważone limity środowiskowe. Dlatego taka zmiana diety nie tylko pomoże złagodzić zmiany klimatu, ale także pozytywnie wpłynie na zdrowie konsumentów - istnieją dowody na to, że zastąpienie białka zwierzęcego białkiem roślinnym skutkuje niższymi wskaźnikami udarów mózgu, chorób serca, cukrzycy, oraz ogólnie wskaźników zgonów.
W celu ograniczenia niebezpiecznych zmian klimatu oraz poprawy zdrowia obywateli, rządy będą musiały zrobić o wiele więcej dla poprawy zrównoważonego rozwoju produkcji żywności.
Zmiana diety będzie wymagała wspólnego działania, a przywództwo ze strony rządów będzie tu odgrywało bardzo ważną rolę. Jako absolutne minimum niezbędna jest wielopoziomowa współpraca grup na poziomach ministerialnych dotycząca żywności i rolnictwa, zdrowia, zmian klimatycznych i handlu. Taka grupa robocza powinna być odpowiedzialna za nadzór i przygotowaniem krajowej strategii żywnościowej, która oczywiście powinna wziąć pod uwagę zmiany klimatu.
Rekomendacje
Przeczytaj także
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ma opracować nową strategię bezpieczeństwa żywności.
Lajkonik zapobiegawczo wycofuje z polskiego rynku produkty, które w składzie zawierają sezam. Ziarna sezamu mogą zawierać tlenek etylenu. W różnych krajach z tego samego powodu wycofano wiele produktów...
Unia Europejska oraz Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (dalej: „Wielka Brytania”) w październiku 2019 roku osiągnęły porozumienie w zakresie warunków wyjścia z Unii Europejskiej. Podstawą wyjścia Wielkiej Brytanii (tzw. „Brexitu”) jest umowa o wystąpieniu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej (dalej: „Umowa Wyjścia”). Umowa Wyjścia została najpierw ratyfikowana przez parlament brytyjski, a następnie ratyfikowane przez Parlament Europejski i zatwierdzona przez Radę w dniu 30 stycznia 2020 roku. Umowa Wyjścia pomiędzy Wielką Brytanią, a Unią Europejską weszła w życie w dniu 1 lutego 2020 roku.