Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowy błonnik rozpuszczalny powstał w odpowiedzi na rosnący w Polsce popyt na produkty zawierające mniej cukrów, a więcej błonnika.
Bielany Wrocławskie, POLSKA (16 Listopada 2022 r.) - Popyt na produkty ze zredukowaną zawartością cukru*, ale o znanym, niezmiennym smaku, stale rośnie. W odpowiedzi na te oczekiwania konsumentów firma Cargill otworzyła nową linię produkcyjną w podwrocławskim zakładzie, wykorzystując opatentowaną technologię mikroreaktorów do produkcji błonnika rozpuszczalnego na rynek polski. Wspomaga on redukcję cukru i kalorii w diecie, jest wzbogacony o błonnik i polepsza wartości żywieniowe produktu przy zachowaniu jego smaku
i tekstury.
“Cieszę się, że możemy dziś oficjalnie wspólnie otworzyć tak ważną inwestycję – powiedział Ryszard Pacholik, Wójt Gminy Kobierzyce. - To kolejny krok w naszej wieloletniej relacji. Cargill wybudował swój pierwszy zakład w Bielanach Wrocławskich ponad 26 lat temu. Dziś jest to nowoczesny, w pełni zautomatyzowany i przyjazny dla środowiska zakład przetwórczy, przyczyniający się do rozwoju naszej gminy."
Rozpuszczalny błonnik Cargill™ umożliwia redukcję cukru o co najmniej 30% poprzez dodanie błonnika. W rezultacie producenci żywności i napojów mogą poprawić profil żywieniowy swojego portfolio, w tym słodyczy, pieczywa, nabiału, napojów i innych. Jako roślinne, znane, proste składniki postrzegane przez konsumentów pozytywnie, spełniają ich oczekiwania w zakresie czystej etykiety z informacją o wartości odżywczej i składzie produktu.
Firma Cargill od dawna angażuje się w redukcję cukru w diecie, oferując portfolio, które zawiera pełnokaloryczne i bezkaloryczne substancje słodzące i teksturujące. Nowy błonnik rozpuszczalny uzupełnia tę ofertę, umożliwiając firmie oferowanie klientom kompletnych rozwiązań, które wspierają redukcję kaloryczności produktów, niezależnie od tego, czy tworzą oni całkowicie nowy produkt, czy zmieniają skład już istniejących.
"Redukcja cukrów nie jest tak łatwa, jak mogłoby się wydawać, ponieważ cukry nie tylko dodają słodyczy, ale mają również niezbędną funkcję tworzenia pożądanej konsystencji" - powiedział Willian Oliveira, dyrektor segmentu słodyczy w europejskim dziale skrobi, substancji słodzących i teksturujących Cargill. - Błonnik rozpuszczalny produkowany w tym zakładzie został zaprojektowany specjalnie do pełnienia tej roli, wykorzystując innowacyjną technologię, która pozwala zachować wspaniały smak, konsystencję i jakość produktu."
Produkcja zaawansowanego błonnika rozpuszczalnego stała się możliwa dzięki inwestycji firmy Cargill w wysokości 38 milionów euro w nową linię produkcyjną w fabryce w Bielanach Wrocławskich, która od dawna stanowi jeden z istotniejszych europejskich aktywów produkcyjnych firmy.
Zbudowany w 1996 roku podwrocławski zakład firmy Cargill początkowo produkował syropy glukozowe i gluten. W kolejnych latach firma rozszerzyła asortyment, dodając produkcję syropu glukozowo-fruktozowego, produkcję etanolu, wybudowała młyn do przemiału pszenicy i wiele innych.
Firma Cargill rozpoczęła prace nad najnowszym projektem, rozbudowując zakład w celu wsparcia produkcji błonnika rozpuszczalnego w 2021 roku. Obecnie zakład w Bielanach Wrocławskich zatrudnia ponad 230 pracowników.
*redukcja wszystkich rodzajów kalorycznych cukrów i substancji słodzących
Materiał dostarczony przez firmę Cargill
# # #
O Cargill
160 000 pracowników firmy Cargill w 70 krajach niestrudzenie pracuje, aby osiągnąć cel, jakim jest wyżywienie świata w bezpieczny, odpowiedzialny i zrównoważony sposób. Każdego dnia łączą oni rolników z rynkami, dostarczają składniki produktów żywnościowych klientom, a ludziom i zwierzętom dają żywność, jakiej potrzebują, aby żyć w zdrowiu.
Łączą oni zgromadzone na przestrzeni 155 lat doświadczenie z nowymi technologiami i fachową wiedzą, dzięki czemu są zaufanym partnerem dla klientów z branży spożywczej, rolnej, finansowej i przemysłowej w ponad 125 krajach. Wspólnie budują silniejszą, zrównoważoną przyszłość dla rolnictwa. Więcej informacji uzyskać można na stronie Cargill.com i w jej Centrum Prasowym.
Więcej informacji jest dostępnych pod adresem: www.cargill.com
Przeczytaj także
Przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej działa Zespół do spraw Suplementów Diety. Kontynuuje on rozpoczęte w 2021 r. prace odnośnie uzupełnienia listy substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane do produkcji suplementów diety
Emulgatory należą do istotnych z punktu widzenia technologicznego składników żywności, ponieważ stabilizują łatwo rozwarstwiające się mieszaniny zawierające olej i wodę.
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).