Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cargill wspiera redukcję cukru w diecie otwierając linię do produkcji błonnika rozpuszczalnego w podwrocławskiej fabryce

Kategoria: Składniki Żywności

Nowy błonnik rozpuszczalny powstał w odpowiedzi na rosnący w Polsce popyt na produkty zawierające mniej cukrów, a więcej błonnika.

Bielany Wrocławskie, POLSKA (16 Listopada 2022 r.) - Popyt na produkty ze zredukowaną zawartością cukru*, ale o znanym, niezmiennym smaku, stale rośnie. W odpowiedzi na te oczekiwania konsumentów firma Cargill otworzyła nową linię produkcyjną w podwrocławskim zakładzie, wykorzystując opatentowaną technologię mikroreaktorów do produkcji błonnika rozpuszczalnego na rynek polski.  Wspomaga on redukcję cukru i kalorii w diecie, jest wzbogacony o błonnik i polepsza wartości żywieniowe produktu przy zachowaniu jego smaku
i tekstury. 

“Cieszę się, że możemy dziś oficjalnie wspólnie otworzyć tak ważną inwestycję – powiedział Ryszard Pacholik, Wójt Gminy Kobierzyce. - To kolejny krok w naszej wieloletniej relacji. Cargill wybudował swój pierwszy zakład w Bielanach Wrocławskich ponad 26 lat temu. Dziś jest to nowoczesny, w pełni zautomatyzowany i przyjazny dla środowiska zakład przetwórczy, przyczyniający się do rozwoju naszej gminy." 

Rozpuszczalny błonnik Cargill™ umożliwia redukcję cukru o co najmniej 30% poprzez dodanie błonnika. W rezultacie producenci żywności i napojów mogą poprawić profil żywieniowy swojego portfolio, w tym słodyczy, pieczywa, nabiału, napojów i innych. Jako roślinne, znane, proste składniki postrzegane przez konsumentów pozytywnie, spełniają ich oczekiwania w zakresie czystej etykiety z informacją o wartości odżywczej i składzie produktu.

Firma Cargill od dawna angażuje się w redukcję cukru w diecie, oferując portfolio, które zawiera pełnokaloryczne i bezkaloryczne  substancje słodzące i teksturujące. Nowy błonnik rozpuszczalny uzupełnia tę ofertę, umożliwiając firmie oferowanie klientom kompletnych rozwiązań, które wspierają redukcję kaloryczności produktów, niezależnie od tego, czy tworzą oni całkowicie nowy produkt, czy zmieniają skład już istniejących. 

"Redukcja cukrów nie jest tak łatwa, jak mogłoby się wydawać, ponieważ cukry nie tylko dodają słodyczy, ale mają również niezbędną funkcję tworzenia pożądanej konsystencji" - powiedział Willian Oliveira, dyrektor segmentu słodyczy w europejskim dziale skrobi, substancji słodzących i teksturujących Cargill. - Błonnik rozpuszczalny produkowany w tym zakładzie został zaprojektowany specjalnie do pełnienia tej roli, wykorzystując innowacyjną technologię, która pozwala zachować wspaniały smak, konsystencję i jakość produktu." 

Produkcja zaawansowanego błonnika rozpuszczalnego stała się  możliwa dzięki inwestycji firmy Cargill w wysokości 38 milionów euro w nową linię produkcyjną w fabryce w Bielanach Wrocławskich, która od dawna stanowi  jeden z istotniejszych europejskich aktywów produkcyjnych firmy. 

Zbudowany w 1996 roku  podwrocławski zakład firmy Cargill początkowo produkował syropy glukozowe i gluten. W kolejnych latach firma rozszerzyła asortyment, dodając produkcję syropu glukozowo-fruktozowego, produkcję etanolu, wybudowała młyn do przemiału pszenicy i wiele innych.

Firma Cargill rozpoczęła prace nad najnowszym projektem, rozbudowując zakład w celu wsparcia produkcji błonnika rozpuszczalnego w 2021 roku. Obecnie zakład w Bielanach Wrocławskich zatrudnia ponad 230  pracowników. 

 

*redukcja wszystkich rodzajów kalorycznych cukrów i substancji słodzących 

 

Materiał dostarczony przez firmę Cargill

 

# # # 

O Cargill

160 000 pracowników firmy Cargill w 70 krajach niestrudzenie pracuje, aby osiągnąć cel, jakim jest wyżywienie świata w bezpieczny, odpowiedzialny i zrównoważony sposób. Każdego dnia łączą oni rolników z rynkami, dostarczają składniki produktów żywnościowych klientom, a ludziom i zwierzętom dają żywność, jakiej potrzebują, aby żyć w zdrowiu.    

Łączą oni zgromadzone na przestrzeni 155 lat doświadczenie z nowymi technologiami i fachową wiedzą, dzięki czemu są zaufanym partnerem dla klientów z branży spożywczej, rolnej, finansowej i przemysłowej w ponad 125 krajach. Wspólnie budują silniejszą, zrównoważoną przyszłość dla rolnictwa. Więcej informacji uzyskać można na stronie Cargill.com i w jej Centrum Prasowym.    

Więcej informacji jest dostępnych pod adresem: www.cargill.com

 

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor:informacja prasowa Cargill
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.