Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„Chronić przed światłem słonecznym” – jak opakowania mogą zapobiegać utracie wartości odżywczej?

Kategoria: Procesy i Technologie

Utrata 51% składników odżywczych

Noluma International, amerykańskie przedsiębiorstwo wyspecjalizowane w ochronie produktów przed światłem słonecznym, opublikowało wyniki badań potwierdzających szybką utratę wartości odżywczej produktów mlecznych pod wpływem światła słonecznego. W nowym raporcie eksperci Noluma zwracają uwagę na degradację kluczowych składników mleka, takich jak witamina A, witamina D czy ryboflawina, których straty mogą sięgać nawet 51%. Wystawienie produktu na działanie każdego rodzaju światła, w tym lamp wewnątrz lodówek, negatywnie odbija się na jego świeżości, stabilności oraz wartości odżywczej, znacznie przyspieszając psucie się żywności. Badania wskazują, że smak mleka ulega pogorszeniu pod wpływem światła już po 15 minutach ekspozycji.

Szybka degradacja żywności

„Od pokoleń wiadomo, że światło niekorzystnie wpływa na żywność. Podobnie jak w przypadku blaknących kolorowych ubrań czy poparzonej po nadmiernym opalaniu skóry, wskutek wystawienia na działanie różnych źródeł światła wiele artykułów spożywczych ulega degradacji, często znacznie szybszej niż mogłoby się wydawać laikowi”, mówi Divya Chopra, prezes Noluma International. „Współczesny konsument oczekuje od producenta oraz sprzedawcy o wiele więcej niż kiedykolwiek wcześniej – nabywcy chcą, by zakupione przez nich produkty pozostały świeże i zawierały deklarowane na etykiecie składniki odżywcze aż do upłynięcia terminu przydatności do spożycia”.

Skutki 2 tygodni ekspozycji w 2 godziny

Noluma zadebiutowała w ubiegłym roku innowacyjną, opatentowaną technologią, która pozwala na dokładniejszy niż w przypadku innych metod pomiar zdolności opakowania do ochrony przed promieniowaniem świetlnym. Naukowcy Noluma wykorzystali jeden ze składników opakowań jako marker, dzięki któremu można ocenić ich skuteczność, w zaledwie 2 godziny symulując 2-tygodniową ekspozycję na działanie światła. Test ten pozwala producentom na identyfikację słabych stron opakowania, dając szansę na opracowanie lepszych rozwiązań, które zapewnią ochronę przed pogorszeniem smaku żywności i degradacją jej składników.

Certyfikat jakości lub optymalizacja opakowania

Zmiany składnika markerowego pod wpływem promieni świetlnych korelują ze zmianami w świeżości oraz jakości samego produktu. Wynikiem testu jest obliczany jest za pomocą specjalnego algorytmu tzw. wskaźnik ochrony przed światłem (ang. light protection factor, LPF). Na jego podstawie Noluma przygotowuje propozycję optymalizacji opakowania, aby zapewnić jego maksymalną skuteczność w zatrzymywaniu niekorzystnego promieniowania. Natomiast przedsiębiorstwa, których opakowania zapewniają skuteczne zabezpieczenie przed światłem, mogą umieścić na etykiecie swojego produktu logo Noluma. Stanowi ono certyfikat najlepszej możliwej ochrony zawartości opakowania i świadczy o zachowywaniu przez produkt świeżości, wartości odżywczej i pożądanych przez konsumenta cech sensorycznych.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 09.01.2019

    ​Rynek opakowań w 2018 (wstępna ocena) oraz prognoza 2019

    Opierając się na opiniach producentów opakowań należy pozytywnie ocenić miniony rok, jako dobry dla przemysłu opakowań. W zasadzie we wszystkich segmentach tego przemysłu (opakowania z tworzyw sztucznych; papieru i tektury; szkła i metalu) odnotowano przyrost produkcji średnio o ok. 6-6,5%...

    Czytaj więcej
  • 06.12.2018

    Biopolimery ze spiruliną w opakowaniach do żywności?

    Naukowcy z hiszpańskiego Instytutu Agrochemii i Technologii Żywności (IATA) wykorzystali światło generowane przez synchrotron ALBA do wytworzenia nowego rodzaju bioplastiku, który może znaleźć zastosowanie w przemyśle opakowaniowym. Badacze dowiedli, że popularnie sprzedawana jako „superfood” spirulina stanowi obiecującą alternatywę

    Czytaj więcej
  • 07.11.2018

    Biodegradowalny polimer – początek opakowaniowej rewolucji?

    Jedynie połowa z 80 milionów ton plastikowych opakowań wyrzucanych na śmietnik każdego roku podlega recyklingowi, podczas gdy pozostałe zanieczyszczają lasy, jeziora, łąki i oceany. Dr Sabine Amberg-Schwab z Instytutu Badania Krzemianów ISC w Würzburgu, będącego częścią Towarzystwa Fraunhofera, zajmuje się badaniem właściwości specjalnego...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.