Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Utrata 51% składników odżywczych
Noluma International, amerykańskie przedsiębiorstwo wyspecjalizowane w ochronie produktów przed światłem słonecznym, opublikowało wyniki badań potwierdzających szybką utratę wartości odżywczej produktów mlecznych pod wpływem światła słonecznego. W nowym raporcie eksperci Noluma zwracają uwagę na degradację kluczowych składników mleka, takich jak witamina A, witamina D czy ryboflawina, których straty mogą sięgać nawet 51%. Wystawienie produktu na działanie każdego rodzaju światła, w tym lamp wewnątrz lodówek, negatywnie odbija się na jego świeżości, stabilności oraz wartości odżywczej, znacznie przyspieszając psucie się żywności. Badania wskazują, że smak mleka ulega pogorszeniu pod wpływem światła już po 15 minutach ekspozycji.
Szybka degradacja żywności
„Od pokoleń wiadomo, że światło niekorzystnie wpływa na żywność. Podobnie jak w przypadku blaknących kolorowych ubrań czy poparzonej po nadmiernym opalaniu skóry, wskutek wystawienia na działanie różnych źródeł światła wiele artykułów spożywczych ulega degradacji, często znacznie szybszej niż mogłoby się wydawać laikowi”, mówi Divya Chopra, prezes Noluma International. „Współczesny konsument oczekuje od producenta oraz sprzedawcy o wiele więcej niż kiedykolwiek wcześniej – nabywcy chcą, by zakupione przez nich produkty pozostały świeże i zawierały deklarowane na etykiecie składniki odżywcze aż do upłynięcia terminu przydatności do spożycia”.
Skutki 2 tygodni ekspozycji w 2 godziny
Noluma zadebiutowała w ubiegłym roku innowacyjną, opatentowaną technologią, która pozwala na dokładniejszy niż w przypadku innych metod pomiar zdolności opakowania do ochrony przed promieniowaniem świetlnym. Naukowcy Noluma wykorzystali jeden ze składników opakowań jako marker, dzięki któremu można ocenić ich skuteczność, w zaledwie 2 godziny symulując 2-tygodniową ekspozycję na działanie światła. Test ten pozwala producentom na identyfikację słabych stron opakowania, dając szansę na opracowanie lepszych rozwiązań, które zapewnią ochronę przed pogorszeniem smaku żywności i degradacją jej składników.
Certyfikat jakości lub optymalizacja opakowania
Zmiany składnika markerowego pod wpływem promieni świetlnych korelują ze zmianami w świeżości oraz jakości samego produktu. Wynikiem testu jest obliczany jest za pomocą specjalnego algorytmu tzw. wskaźnik ochrony przed światłem (ang. light protection factor, LPF). Na jego podstawie Noluma przygotowuje propozycję optymalizacji opakowania, aby zapewnić jego maksymalną skuteczność w zatrzymywaniu niekorzystnego promieniowania. Natomiast przedsiębiorstwa, których opakowania zapewniają skuteczne zabezpieczenie przed światłem, mogą umieścić na etykiecie swojego produktu logo Noluma. Stanowi ono certyfikat najlepszej możliwej ochrony zawartości opakowania i świadczy o zachowywaniu przez produkt świeżości, wartości odżywczej i pożądanych przez konsumenta cech sensorycznych.
Źródła:
Przeczytaj także
Opierając się na opiniach producentów opakowań należy pozytywnie ocenić miniony rok, jako dobry dla przemysłu opakowań. W zasadzie we wszystkich segmentach tego przemysłu (opakowania z tworzyw sztucznych; papieru i tektury; szkła i metalu) odnotowano przyrost produkcji średnio o ok. 6-6,5%...
Naukowcy z hiszpańskiego Instytutu Agrochemii i Technologii Żywności (IATA) wykorzystali światło generowane przez synchrotron ALBA do wytworzenia nowego rodzaju bioplastiku, który może znaleźć zastosowanie w przemyśle opakowaniowym. Badacze dowiedli, że popularnie sprzedawana jako „superfood” spirulina stanowi obiecującą alternatywę
Jedynie połowa z 80 milionów ton plastikowych opakowań wyrzucanych na śmietnik każdego roku podlega recyklingowi, podczas gdy pozostałe zanieczyszczają lasy, jeziora, łąki i oceany. Dr Sabine Amberg-Schwab z Instytutu Badania Krzemianów ISC w Würzburgu, będącego częścią Towarzystwa Fraunhofera, zajmuje się badaniem właściwości specjalnego...