Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Coraz więcej Europejczyków nie stać na zbilansowaną dietę

Kategoria: Biznes

Według badań Eurostatu w 2022 r. 8,3% mieszkańców Unii Europejskiej (UE) nie było stać na regularne stosowanie zbilansowanej diety.

Badania Eurostatu

„Liczba osób, które nie mogą pozwolić sobie na właściwy sposób żywienia w Europie wzrosła”, można przeczytać w publikacji Eurostatu z 10 lipca br. Przedstawia ona wyniki badań ankietowych, w których pytano o możliwość nabycia żywności zawierającej mięso, drób, ryby lub ich roślinne odpowiedniki co drugi dzień. Jest to europejski wskaźnik pozwalający na oszacowanie poziomu deprywacji materialnej i braku zaspokojenia podstawowych potrzeb żywieniowych.

Polska poniżej średniej europejskiej

Jak się okazuje, problemy te dotyczyły aż 7,3% populacji UE w 2021 r. i 8,3% w 2022. Najniższy odsetek odnotowano w Irlandii (1,4%), na Cyprze (1,5%) i w Luksemburgu (1,8%), podczas gdy najwyższe wyniki zaobserwowano w Rumunii (22,1%), w Bułgarii (21,6%) i na Słowacji (15,8%). Polska uplasowała się w tym zestawieniu poniżej średniej europejskiej (4,1%).

Inflacja, COVID-19 i wojna w Ukrainie

Kłopoty z zapewnieniem sobie pełnowartościowej diety są bezpośrednio związane z inflacją, która ogarnęła Europę wskutek pandemii COVID-19 i agresji Rosji na Ukrainę. Według danych Eurostatu pod koniec 2022 r. inflacja cen żywności w UE osiągnęła poziom 18,2%. W Polsce wyniosła ona 21,2%, a w skrajnym przypadku Węgier było to aż 49,6%.

Pomoc banków żywności

Spadek mocy nabywczej konsumentów spowodował wzrost liczby osób, które zmuszone są do korzystania z pomocy banków żywności. Zjawisko to występuje w całej Unii – według think tanku Pour la Solidarité niemal 16 milionów Europejczyków jest zależna od wsparcia żywnościowego różnego rodzaju instytucji charytatywnych.

Czy Europa może zrobić więcej?

Pod koniec 2022 r. Komisja Europejska zatwierdziła nowy program europejskiego wsparcia pomocy żywnościowej (fr. Soutien européen à l’aide alimentaire, SEAA) w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus. Mimo iż nieco większy niż w latach 2014-2022 (587 milionów euro), budżet na okres 2022-2027 (647 milionów euro) zdaniem niektórych polityków wciąż nie jest wystarczający, by efektywnie stawić czoła naglącym problemom. Jak stwierdził niedawno francuski eurodeputowany Emmanuel Maurel, „brak bezpieczeństwa żywnościowego w Europie wzrósł w przeciągu dziesięciu lat trzykrotnie i objął w 2022 r. 2,4 miliona osób. Europa może i musi zrobić więcej, by je wesprzeć!”.

Źródła:

  1. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ILC_MDES03__custom_6595597/bookmark/table?lang=en&bookmarkId=e598dd1e-0102-4b61-939a-6757558395c4
  2. https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/ddn-20230710-1
  3. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/WDN-20230125-1
  4. https://efeagro.com/casi-uno-de-cada-diez-europeos-no-puede-permitirse-una-comida-equilibrada/?fbclid=IwAR1CxoNjcrbgU8KuT3vUyyVNP-CHWCVCEtiSxuorX4xRcz_JCVSDH6NGJjU

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.