Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według badań Eurostatu w 2022 r. 8,3% mieszkańców Unii Europejskiej (UE) nie było stać na regularne stosowanie zbilansowanej diety.
Badania Eurostatu
„Liczba osób, które nie mogą pozwolić sobie na właściwy sposób żywienia w Europie wzrosła”, można przeczytać w publikacji Eurostatu z 10 lipca br. Przedstawia ona wyniki badań ankietowych, w których pytano o możliwość nabycia żywności zawierającej mięso, drób, ryby lub ich roślinne odpowiedniki co drugi dzień. Jest to europejski wskaźnik pozwalający na oszacowanie poziomu deprywacji materialnej i braku zaspokojenia podstawowych potrzeb żywieniowych.
Polska poniżej średniej europejskiej
Jak się okazuje, problemy te dotyczyły aż 7,3% populacji UE w 2021 r. i 8,3% w 2022. Najniższy odsetek odnotowano w Irlandii (1,4%), na Cyprze (1,5%) i w Luksemburgu (1,8%), podczas gdy najwyższe wyniki zaobserwowano w Rumunii (22,1%), w Bułgarii (21,6%) i na Słowacji (15,8%). Polska uplasowała się w tym zestawieniu poniżej średniej europejskiej (4,1%).
Inflacja, COVID-19 i wojna w Ukrainie
Kłopoty z zapewnieniem sobie pełnowartościowej diety są bezpośrednio związane z inflacją, która ogarnęła Europę wskutek pandemii COVID-19 i agresji Rosji na Ukrainę. Według danych Eurostatu pod koniec 2022 r. inflacja cen żywności w UE osiągnęła poziom 18,2%. W Polsce wyniosła ona 21,2%, a w skrajnym przypadku Węgier było to aż 49,6%.
Pomoc banków żywności
Spadek mocy nabywczej konsumentów spowodował wzrost liczby osób, które zmuszone są do korzystania z pomocy banków żywności. Zjawisko to występuje w całej Unii – według think tanku Pour la Solidarité niemal 16 milionów Europejczyków jest zależna od wsparcia żywnościowego różnego rodzaju instytucji charytatywnych.
Czy Europa może zrobić więcej?
Pod koniec 2022 r. Komisja Europejska zatwierdziła nowy program europejskiego wsparcia pomocy żywnościowej (fr. Soutien européen à l’aide alimentaire, SEAA) w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus. Mimo iż nieco większy niż w latach 2014-2022 (587 milionów euro), budżet na okres 2022-2027 (647 milionów euro) zdaniem niektórych polityków wciąż nie jest wystarczający, by efektywnie stawić czoła naglącym problemom. Jak stwierdził niedawno francuski eurodeputowany Emmanuel Maurel, „brak bezpieczeństwa żywnościowego w Europie wzrósł w przeciągu dziesięciu lat trzykrotnie i objął w 2022 r. 2,4 miliona osób. Europa może i musi zrobić więcej, by je wesprzeć!”.
Źródła:
Przeczytaj także
Raport zawiera wybór najnowszych danych z dziedzin statystyki rolnictwa i rybołówstwa, a także szerszego łańcucha „od pola do stołu”. Przedstawia kluczowe przesłania dla UE, podkreśla głównych graczy i kluczowe specjalizacje, towarzysząc analizom z intuicyjnymi wizualizacjami i innowacyjnymi prezentacjami danych.
W minionym roku ceny większości surowców spożywczych w Unii Europejskiej (UE) „znacząco” wzrosły – wstępne dane Eurostatu wskazują, że w porównaniu z rokiem poprzednim były one wyższe średnio o 24%.
Komisja Europejska zatwierdziła pierwszy pakiet planów strategicznych WPR dla siedmiu państw: Danii, Finlandii, Francji, Irlandii, Polski, Portugalii i Hiszpanii.