Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Covid-19 - ryzyko infekcji przez powierzchnie gwałtownie spada w ciągu pierwszej godziny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wg najnowszych badań naukowców koronawirus, który znalazł się na jakimś przedmiocie pozostaje na nim aktywny niemal tak samo długo w niskiej, jak i w wysokiej temperaturze. Jednak po godzinie jego zdolność do zakażania gwałtownie spada.

Szwajcarsko-niemiecki zespół naukowców zbadał, jak długo cząstki Sars-Cov-2 pozostają zakaźne na powierzchniach w różnych wartościach temperatury. Wyniki badań zespołu pod przewodnictwem prof. dr Stephanie Pfänder z Wydziału Wirusologii Molekularnej i Medycznej na Uniwersytecie Ruhry w Bochum zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Infection 30 maja 2020 r.

Zakaźność koronawirusa taka sama w niskiej i wysokiej temperaturze

Zakaźność koronawirusa została zmniejszona 100-krotnie po pozostawieniu na metalowych płytkach w ciągu pierwszej godziny. Na przestrzeni następnych czterech do ośmiu godzin liczba zakaźnych cząstek początkowo prawie nie spadała, a następnie powoli zaczynała znów spadać, choć prawie niezależnie od temperatury. Naukowcy znaleźli zakaźne cząsteczki nawet po 180 godzinach od momentu jego naniesienia na metalową płytkę. W temperaturze 4°C liczba aktywnych cząstek wirusowych spadała o połowę w czasie 13 godzin, w temperaturze pokojowej to samo zajmowało około 9 godzin, a w 30°C - około 18 godzin.

Dotąd zakładano, że wyższa temperatura może przyczyniać się do obniżenia zakażalności SARS-Cov2 latem. Jednakże stabilność wirusa nie wydaje się reagować na różną temperaturę - przynajmniej, gdy znajduje się on na jakiejś powierzchni. Potencjalnie niższy wskaźnik infekcji w lecie może jednak wynikać z innych czynników, takich jak promieniowanie UV i wilgotność powietrza.

Źródło: https://news.rub.de/english/press-releases/2020-06-10-virology-how-temperature-affects-sars-cov-2

https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(20)30352-2/pdf

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn