Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Covid-19 - ryzyko infekcji przez powierzchnie gwałtownie spada w ciągu pierwszej godziny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wg najnowszych badań naukowców koronawirus, który znalazł się na jakimś przedmiocie pozostaje na nim aktywny niemal tak samo długo w niskiej, jak i w wysokiej temperaturze. Jednak po godzinie jego zdolność do zakażania gwałtownie spada.

Szwajcarsko-niemiecki zespół naukowców zbadał, jak długo cząstki Sars-Cov-2 pozostają zakaźne na powierzchniach w różnych wartościach temperatury. Wyniki badań zespołu pod przewodnictwem prof. dr Stephanie Pfänder z Wydziału Wirusologii Molekularnej i Medycznej na Uniwersytecie Ruhry w Bochum zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Infection 30 maja 2020 r.

Zakaźność koronawirusa taka sama w niskiej i wysokiej temperaturze

Zakaźność koronawirusa została zmniejszona 100-krotnie po pozostawieniu na metalowych płytkach w ciągu pierwszej godziny. Na przestrzeni następnych czterech do ośmiu godzin liczba zakaźnych cząstek początkowo prawie nie spadała, a następnie powoli zaczynała znów spadać, choć prawie niezależnie od temperatury. Naukowcy znaleźli zakaźne cząsteczki nawet po 180 godzinach od momentu jego naniesienia na metalową płytkę. W temperaturze 4°C liczba aktywnych cząstek wirusowych spadała o połowę w czasie 13 godzin, w temperaturze pokojowej to samo zajmowało około 9 godzin, a w 30°C - około 18 godzin.

Dotąd zakładano, że wyższa temperatura może przyczyniać się do obniżenia zakażalności SARS-Cov2 latem. Jednakże stabilność wirusa nie wydaje się reagować na różną temperaturę - przynajmniej, gdy znajduje się on na jakiejś powierzchni. Potencjalnie niższy wskaźnik infekcji w lecie może jednak wynikać z innych czynników, takich jak promieniowanie UV i wilgotność powietrza.

Źródło: https://news.rub.de/english/press-releases/2020-06-10-virology-how-temperature-affects-sars-cov-2

https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(20)30352-2/pdf

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.