Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy dieta bogata w tłuszcz może sprzyjać zachowaniom lękowym?

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badanie naukowe sugeruje, że osoby spożywające nadmierne ilości tłuszczu powinny mieć świadomość, że tego typu dieta wpływa nie tylko na zdrowie metaboliczne i masę ciała, ale może również oddziaływać na mózg.

Dieta wysokotłuszczowa

Zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych i Brazylii przeprowadził eksperyment na młodych szczurach, które przydzielono do dwóch grup: pierwszej, żywionej standardową karmą (11% energii z tłuszczu), lub drugiej, otrzymującej dietę bogatłuszczową (45% energii z tłuszczu), zasobną w kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia zwierzęcego.

Wpływ na mikrobiotę jelitową

Po 9 tygodniach okazało się, że zwierzęta spożywające więcej tłuszczu nie tylko przybrały na masie ciała, ale doświadczyły też zmniejszenia różnorodności mikrobioty jelitowej. Stwierdzono u nich znaczący wzrost ilości bakterii typu Firmicutes oraz spadek bakterii typu Bacteroidetes. Zmiany te można interpretować jako negatywne, biorąc pod uwagę, że mniej różnorodna mikrobiota związana jest z problemami zdrowotnymi, a przewaga Firmicutes nad Bacteroidetes jest charakterystyczna dla diety zachodniej i otyłości.

Reakcje stresowe i lękowe

Naukowcy zaobserwowali również nasilenie ekspresji genów biorących udział w sygnalizacji oraz wytwarzaniu serotoniny, przede wszystkim w regionie pnia mózgu zaangażowanym w reakcje stresowe i lękowe. Wzrost ekspresji jednego z nich – tph2 – powiązany jest u ludzi z zaburzeniami nastroju i wyższym ryzykiem samobójstwa.

Szereg niekorzystnych zmian

Rezultaty badania wskazują więc, że dieta wysokotłuszczowa ma wpływ na populację mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy, modyfikuje procesy związane z przekazywaniem sygnałów nerwowych w mózgu i potencjalnie może przekładać się na zachowania o charakterze lękowym.

Źródła:

  1. https://biolres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40659-024-00505-1
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/51030/una-dieta-rica-en-grasas-puede-promover-la-ansiedad

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.