Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy Wielka Brytania wprowadzi zakaz stosowania azotynów?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Substancja chemiczna używana do peklowania bekonu powiązana z rozwojem nowotworów jelita, piersi i prostaty. Boczek bez azotynów smakuje i wygląda lepiej, więc dlaczego ignorujemy ryzyko?

Wiodący naukowcy zajmujący się żywnością oraz międzypartyjna grupa posłów naciskają na brytyjskich ministrów, aby zakazali stosowania w bekonie substancji chemicznych, które zwiększają ryzyko wystąpienia raka.

Głównym celem inicjatywy jest ochrona zdrowia publicznego poprzez wywarcie nacisku na rząd, aby zmusił przemysł spożywczy do stopniowego wycofywania się z użycia azotynów, które są używane do peklowania bekonu i nadają mu charakterystyczny różowy kolor.

Inicjatywę prowadzi konserwatywny poseł dr Daniel Poulter, były minister zdrowia za czasów rządu Davida Camerona, który jest również praktykującym lekarzem NHS.

Uważa się, że około 90% bekonu sprzedawanego w Wielkiej Brytanii zawiera azotyny, które jak dowodzą badania naukowe powiązane są z rozwojem raka jelita, piersi oraz prostaty.

Dr Poulter, posłanka Partii Pracy Rosie Cooper, rzecznik SNP ds. zdrowia Martyn Day i Liberalna Demokratka Lady Walmsley są wśród sygnatariuszy listu na temat azotynów skierowanego do Steve'a Barclaya, nowego Sekretarz Stanu ds. Zdrowia i Opieki Społecznej, i prof. Sir Chrisa Whitty'ego, Naczelnego Lekarza Anglii.

Inicjatywa wspierana jest także przez prof. Chris Elliott, dyrektora Instytutu Globalnego Bezpieczeństwa Żywności na Queen's University w Belfaście i prof. Denis Corpet, ekspert w sprawie powiązań między azotynami i rakiem.

Celem inicjatywy jest, aby producenci mięsa zamiast rakotwórczej substancji używali bardziej naturalnych alternatyw dla azotynów, które pełnią tę samą rolę podczas peklowania.

"Azotyny znajdują się w wielu produktach spożywczych i mogą być całkowicie nieszkodliwe. Ale kiedy są używane do peklowania bekonu, a ten bekon jest następnie gotowany i spożywany, wytwarzają rakotwórcze nitrozoaminy w żołądku.", powiedział prof. Chris Elliott.

Zakazanie ich powinno być stosunkowo proste. Nie potrzebujemy już tych chemikaliów, aby zrobić pyszny bekon, który tak wielu z nas kocha. Jeśli można zrobić bekon, który smakuje tak samo, wygląda tak samo i jest tak samo przystępny cenowo bez potrzeby stosowania rakotwórczych chemikaliów, dlaczego ktokolwiek miałby zdecydować się na ich użycie?”, kontynuuje prof. Chris Elliott.

10 000 zgonów rocznie

W liście czytamy, że: "Badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia, brytyjskie, amerykańskie i europejskie uniwersytety, a nawet agencje rządu brytyjskiego sugerują związek między spożywaniem mięsa utwardzanego azotynami a rakiem jelita, przyczyną ponad 10 000 zgonów w Wielkiej Brytanii każdego roku".

List wzywa także ministrów do uchwalenia "przepisów zakazujących stosowania azotynów w produkcji żywności i usunięcia potencjalnego zagrożenia dla zdrowia, którego konsumenci są niepokojąco nieświadomi. Takie posunięcie mogłoby spowodować wyeliminowanie możliwej do uniknięcia przyczyny raka ".

„Smaczne i niedrogie produkty mięsne bez azotynów są obecnie szeroko dostępne na półkach supermarketów w całej Wielkiej Brytanii, co oznacza, że konsumenci nie muszą obawiać się rezygnacji z kanapki z bekonem.

Biorąc pod uwagę postępy w produkcji żywności możemy uzyskać znany kolor i smak bekonu bez wykorzystania azotynów, więc po prostu nie ma dobrego powodu, aby tego nie robić".

Niektórzy brytyjscy producenci mięsa tacy jak M&S, Waitrose i Better Naked. już wytwarzają bekon bez wykorzystania azotynów.

Sygnatariusze listu chcą, aby ministrowie poszli za przykładem Francji, gdzie wiele wędlin jest teraz produkowanych bez azotynów, odkąd jej parlament w lutym uchwalił ustawę o stopniowym wycofywaniu ich stosowania.

Opinia przemysłu

National Pig Association stwierdziło, że ilość dodatków azotynowych stosowanych w produkcji brytyjskiej wieprzowiny mieści się w bezpiecznych granicach zatwierdzonych przez Europejską Agencję Standardów Żywności.

Powołano komisję złożoną z przetwórców, sprzedawców detalicznych i naukowców w celu dokonania przeglądu poziomów zarówno azotynów, jak i azotanów w produktach wieprzowych i rozpoczęło zbieranie danych.

"Przetwórcy mięsa już dokonali znacznego postępu, a tylko w tym roku część z nich zmniejszyła obecność azotynów nawet o 60%", stwierdziło stowarzyszenie.

Rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Producentów Mięsa powiedział:

"Brytyjski przemysł mięsny jest aktywnie zaangażowany w trwające prace nad zmniejszeniem azotynów w peklowanych produktach wieprzowych.

Na każdym etapie brytyjski przemysł przetwórczy ściśle przestrzega przepisów określonych przez Food Standards Agency i utrzymuje poziom azotynów i azotanów w granicach prawa".

O odpowiedź zwrócono się również do brytyjskiego Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej.

 

Źródło:

Tekst oryginalny: https://www.theguardian.com/food/2022/jul/08/nitrites-in-bacon-scientists-mps-call-for-uk-ban-cancer-fears

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/nitrosamine

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.