Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy za szkodliwość czerwonego mięsa odpowiadają metabolity bakteryjne?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czerwone mięso a choroby układu krążenia

Czy jedzenie znacznych ilości mięsa, przede wszystkim czerwonego i przetworzonego, zwiększa ryzyko chorób układu krążenia? Naukowcy od lat szukają wiarygodnej odpowiedzi na to pytanie, badając zależności między schorzeniami sercowo-naczyniowymi a nasyconymi kwasami tłuszczowymi, podażą cholesterolu w diecie, ilością spożywanej soli i azotynów, a nawet temperaturą obróbki, której poddawana jest żywność. Do tej pory nie udało się jednak jednoznacznie ustalić mechanizmów leżących u podłoża potencjalnej szkodliwości mięsa. Nowe badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców pod kierunkiem specjalistów z Tufts University w Stanach Zjednoczonych rzuca na to zagadnienie nowe światło.

Blisko 4 tys. uczestników

W badaniu tym wzięło udział blisko 4 tys. mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 65 lat. Naukowcy oceniali związek między spożyciem mięsa uczestników a ryzykiem schorzeń układu krążenia. Analizowali także parametry biochemiczne, które mogłyby wyjaśnić obserwowane zależności. Jak się okazało, większe ilości mięsa w diecie związane były z wyższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego – ryzyko to wzrastało o 22% na każde 1,1 porcji mięsa więcej w codziennej diecie. Co istotne, ok. 10% podwyższonego ryzyka powiązano ze wzrostem poziomu specyficznych metabolitów, które wytwarzane są przez bakterie jelitowe z wykorzystaniem składników zawartych w mięsie. Zależności te dotyczyły jednak tylko czerwonego mięsa. Nie stwierdzono ich w przypadku drobiu, jaj czy ryb.

Rola metabolitów mikrobioty jelitowej

Biomarkery pochodzenia bakteryjnego, o których mowa, to N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), gamma-butyrylobetaina oraz krotonobetaina – pochodne L-karnityny obficie występującej w czerwonym mięsie. „Co ciekawe, udało nam się zidentyfikować trzy główne czynniki biochemiczne, które mogą pomóc w zrozumieniu związku między czerwonym i przetworzonym mięsem a chorobami układu krążenia. Metabolity mikrobioty jelitowej, takie jak TMAO, a także stężenie glukozy w krwiobiegu i ogólny stan zapalny okazały się mieć większe znaczenie w kontekście ryzyka schorzeń sercowo-naczyniowych niż poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi”, mówi współautor badań, prof. Dariush Mozaffarian z Tufts University.

Nie tylko cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe?

Otrzymane przez naukowców rezultaty „sugerują, że w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych czy cholesterolu nie jest tak bardzo istotna – ważniejsze jest zrozumienie efektów wywoływanych przez inne składniki zawarte w mięsie, takie jak L-karnityna czy żelazo”, podsumowuje prof. Mozaffarian. Autorzy zaznaczają jednak, że choć metabolity bakteryjne mierzone były wiarygodnymi metodami analitycznymi, sposób żywienia uczestników badania był deklaratywny, a uzyskane wyniki mają charakter obserwacyjny, nie zaś przyczynowo-skutkowy.

Źródła:

  1. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.121.316533
  2. https://now.tufts.edu/2022/08/01/research-links-red-meat-intake-gut-microbiome-and-cardiovascular-disease-older-adults

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.