Dania zakazuje hodowli kur w klatkach - komentarz
Duński Minister Rolnictwa Rasmus Prehn zapowiedział wprowadzenie zakazu hodowli klatkowej kur - od przyszłego roku w Danii nie będą mogły powstawać nowe fermy klatkowe, a do 2035 wszystkie istniejące będą musiały zostać zamknięte: https://www.thelocal.dk/20220922/denmark-to-ban-caged-egg-production-by-2035/.
Decyzję duńskiego ministra komentuje Julia Pająk, Specjalistka ds. Kampanii Biznesowych i koordynatorka kampanii "Jak One To Znoszą" w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki:
- Decyzja Danii o zakazie hodowli klatkowej kur niosek to ważny krok dla poprawy dobrostanu zwierząt. Dzięki niej około pół miliona kur nie będzie trzymanych już w klatkach, które absolutnie nie zapewniają zwierzętom odpowiednich warunków do życia.
Hodowla klatkowa kur zakazywana jest prawnie w coraz większej ilości państw. Podobne prawa obowiązują również m.in w Czechach, Niemczech, Luksemburgu, Szwajcarii i Austrii. Sama Komisja Europejska niedawno przyjęła rezolucję w sprawie Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej „Koniec Epoki Klatkowej”, której celem jest wprowadzenie całkowitego zakazu stosowania klatek w hodowli zwierząt gospodarskich na terenie Unii, w tym klatek dla kur niosek.
W Polsce już ponad 140 firm zadeklarowało rezygnację z jaj z chowu klatkowego, a 38 z nich, w tym największe sieci handlowe takie jak Biedronka, Netto, Makro czy Żabka, już wdrożyły swoje deklaracje w życie. Choć w polskiej produkcji nadal dominuje klatkowy chów kur, dynamicznie rośnie udział alternatywnych systemów chowu, a najwięksi producenci jaj nie inwestują już w systemy klatkowe. Wprowadzenie zakazu chowu klatkowego w Polsce byłoby naturalnym krokiem wynikającym ze zmian biznesowych i rynkowych. Mamy nadzieję że Polska wkrótce dołączy do coraz liczniejszego grona krajów nieobojętnych dla dobrostanu kur niosek.
Źródło: Otwarte Klatki
Przeczytaj także
-
02.09.2022
Znakowanie jaj w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
-
18.04.2022
KE zatwierdziła białko z fasoli mung jako składnik torując wprowadzenie roślinnego „jajka” w UE
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
-
14.05.2021
Czy Europa kończy z klatkowym chowem zwierząt?
Parlament Europejski zalecił przygotowanie ekspertyzy naukowej, której opracowanie powierzono badaczom z Uniwersytetu w Utrechcie. Zespół biologów behawioralnych, zoologów, weterynarzy i etyków z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej holenderskiej uczelni sporządził raport, w którym poddano dokładnej analizie dostępną literaturę naukową dotyczącą alternatyw dla chowu klatkowego.