Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dania zakazuje hodowli kur w klatkach - komentarz

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Duński Minister Rolnictwa Rasmus Prehn zapowiedział wprowadzenie zakazu hodowli klatkowej kur - od przyszłego roku w Danii nie będą mogły powstawać nowe fermy klatkowe, a do 2035 wszystkie istniejące będą musiały zostać zamknięte: https://www.thelocal.dk/20220922/denmark-to-ban-caged-egg-production-by-2035/.

Decyzję duńskiego ministra komentuje Julia Pająk, Specjalistka ds. Kampanii Biznesowych i koordynatorka kampanii "Jak One To Znoszą" w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki:

- Decyzja Danii o zakazie hodowli klatkowej kur niosek to ważny krok dla poprawy dobrostanu zwierząt. Dzięki niej około pół miliona kur nie będzie trzymanych już w klatkach, które absolutnie nie zapewniają zwierzętom odpowiednich warunków do życia.

Hodowla klatkowa kur zakazywana jest prawnie w coraz większej ilości państw. Podobne prawa obowiązują również m.in w Czechach, Niemczech, Luksemburgu, Szwajcarii i Austrii. Sama Komisja Europejska niedawno przyjęła rezolucję w sprawie Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej „Koniec Epoki Klatkowej”, której celem jest wprowadzenie całkowitego zakazu stosowania klatek w hodowli zwierząt gospodarskich na terenie Unii, w tym klatek dla kur niosek.

W Polsce już ponad 140 firm zadeklarowało rezygnację z jaj z chowu klatkowego, a 38 z nich, w tym największe sieci handlowe takie jak Biedronka, Netto, Makro czy Żabka, już wdrożyły swoje deklaracje w życie. Choć w polskiej produkcji nadal dominuje klatkowy chów kur, dynamicznie rośnie udział alternatywnych systemów chowu, a najwięksi producenci jaj nie inwestują już w systemy klatkowe. Wprowadzenie zakazu chowu klatkowego w Polsce byłoby naturalnym krokiem wynikającym ze zmian biznesowych i rynkowych. Mamy nadzieję że Polska wkrótce dołączy do coraz liczniejszego grona krajów nieobojętnych dla dobrostanu kur niosek.

Źródło: Otwarte Klatki

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Otwarte Klatki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn