Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dieta roślinna diecie roślinnej nie równa – liczy się jakość

Kategoria: Składniki Żywności

Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że osoby ograniczające udział w diecie żywności pochodzenia zwierzęcego mają niższe ryzyko zgonu w porównaniu z osobami, które częściej spożywają tego typu produkty. Nowe dowody wskazują jednak, że dieta roślinna diecie roślinnej nie równa.

Nie tylko ograniczenie produktów zwierzęcych

Zespół hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM) opublikował niedawno wyniki badań prowadzonych w ramach szeroko zakrojonego projektu ENRICA, w których udział wzięło ponad 11 000 osób dorosłych i które rzucają nowe światło na kwestie prozdrowotnego działania diety opartej na roślinach. Jak się bowiem okazuje, kluczowym jej aspektem jest jakość spożywanej żywności, a nie tylko rezygnacja z produktów odzwierzęcych.

O 14% niższe ryzyko zgonu

Badacze zaobserwowali, że stosowanie diety z dużym udziałem produktów roślinnych wysokiej jakości (pełnych ziaren zbóż, owoców, warzyw, orzechów czy strączków), niskim udziałem roślinnych produktów o niskiej wartości żywieniowej (słodzonych cukrem napojów czy wyrobów ciastkarskich) oraz ubogiej w produkty zwierzęce wiąże się z o 14% niższym ryzykiem zgonu z jakichkolwiek przyczyn i aż o 37% niższym ryzykiem śmierci wywołanej chorobami układu krążenia. Równocześnie dieta roślinna oparta o niskiej jakości produkty nie niesie ze sobą żadnych korzyści zdrowotnych, nawet przy ograniczeniu żywności pochodzenia zwierzęcego.

Zdrowie publiczne i dobrostan planety

Rezultaty te mają bardzo istotne znaczenie nie tylko z punktu widzenia zdrowia publicznego, ale również w kontekście dobrostanu planety i losu przyszłych pokoleń. „Ze względu na zmiany klimatu produkcja żywności wymagającej dużego zużycia wody i zagospodarowania znacznych powierzchni rolnych wywiera poważną presję ekologiczną, biorąc pod uwagę ograniczone zasoby, którymi dysponujemy”, wyjaśnia współautorka badań, dr Mercedes Sotos-Prieto z UAM.

Szansa dla przyszłych pokoleń

„Z tego powodu diety zasobne w produkty wymagające niższego zużycia cennych surowców naturalnych, takie jak produkty pochodzenia roślinnego, odciskają mniejsze piętno na środowisku, a co za tym idzie – zwiększają szanse, że przyszłe pokolenia nie będą musiały zmagać się z zagrożeniami dla bezpieczeństwa żywnościowego”, podsumowuje badaczka.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36333014/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/45471/dieta-vegetal-y-riesgo-de-muerte

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.