Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dieta roślinna diecie roślinnej nie równa – liczy się jakość

Kategoria: Składniki Żywności

Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że osoby ograniczające udział w diecie żywności pochodzenia zwierzęcego mają niższe ryzyko zgonu w porównaniu z osobami, które częściej spożywają tego typu produkty. Nowe dowody wskazują jednak, że dieta roślinna diecie roślinnej nie równa.

Nie tylko ograniczenie produktów zwierzęcych

Zespół hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie (UAM) opublikował niedawno wyniki badań prowadzonych w ramach szeroko zakrojonego projektu ENRICA, w których udział wzięło ponad 11 000 osób dorosłych i które rzucają nowe światło na kwestie prozdrowotnego działania diety opartej na roślinach. Jak się bowiem okazuje, kluczowym jej aspektem jest jakość spożywanej żywności, a nie tylko rezygnacja z produktów odzwierzęcych.

O 14% niższe ryzyko zgonu

Badacze zaobserwowali, że stosowanie diety z dużym udziałem produktów roślinnych wysokiej jakości (pełnych ziaren zbóż, owoców, warzyw, orzechów czy strączków), niskim udziałem roślinnych produktów o niskiej wartości żywieniowej (słodzonych cukrem napojów czy wyrobów ciastkarskich) oraz ubogiej w produkty zwierzęce wiąże się z o 14% niższym ryzykiem zgonu z jakichkolwiek przyczyn i aż o 37% niższym ryzykiem śmierci wywołanej chorobami układu krążenia. Równocześnie dieta roślinna oparta o niskiej jakości produkty nie niesie ze sobą żadnych korzyści zdrowotnych, nawet przy ograniczeniu żywności pochodzenia zwierzęcego.

Zdrowie publiczne i dobrostan planety

Rezultaty te mają bardzo istotne znaczenie nie tylko z punktu widzenia zdrowia publicznego, ale również w kontekście dobrostanu planety i losu przyszłych pokoleń. „Ze względu na zmiany klimatu produkcja żywności wymagającej dużego zużycia wody i zagospodarowania znacznych powierzchni rolnych wywiera poważną presję ekologiczną, biorąc pod uwagę ograniczone zasoby, którymi dysponujemy”, wyjaśnia współautorka badań, dr Mercedes Sotos-Prieto z UAM.

Szansa dla przyszłych pokoleń

„Z tego powodu diety zasobne w produkty wymagające niższego zużycia cennych surowców naturalnych, takie jak produkty pochodzenia roślinnego, odciskają mniejsze piętno na środowisku, a co za tym idzie – zwiększają szanse, że przyszłe pokolenia nie będą musiały zmagać się z zagrożeniami dla bezpieczeństwa żywnościowego”, podsumowuje badaczka.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36333014/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/45471/dieta-vegetal-y-riesgo-de-muerte

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn