Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Egzotyczny owoc z Amazonii zapobiega otyłości

Kategoria: Składniki Żywności

Nowy sojusznik w walce z otyłością?

Zespół kanadyjskich naukowców stwierdził, że ekstrakt z owocu camu camu (Myrciaria dubia), występującego naturalnie w amazońskiej dżungli, zapobiega otyłości u myszy żywionych dietą o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Jest to bardzo istotne odkrycie – być może substancje bioaktywne z camu camu zostaną wykorzystane w walce z trwającą na świecie epidemią otyłości.

50% mniejszy przyrost masy ciała

Skład chemiczny tego egzotycznego owocu jest unikatowy, ponieważ zawiera on od 20 do 30 razy więcej witaminy C niż kiwi i prawie 5 razy więcej polifenoli niż jeżyny. Wcześniejsze badania naukowców z Uniwersytetu Laval oraz z Instytutu Serca i Płuc w Quebec wykazały pozytywny wpływ na zdrowie jagód bogatych w polifenole, co skłoniło ich do przeanalizowania potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem camu camu. W trakcie doświadczenia naukowcy przez 8 tygodni karmili dwie grupy myszy dietą bogatą w cukier i tłuszcz. Połowa zwierząt otrzymywała codziennie ekstrakt z camu camu. Pod koniec eksperymentu przyrost masy ciała tej grupy był o 50% mniejszy niż w przypadku myszy nie spożywających wyciągu z badanego owocu.

Wpływ na mikroflorę

Badacze są przekonani, że chroniące przed otyłością właściwości camy camu można wyjaśnić przyspieszeniem podstawowej przemiany materii u myszy, które otrzymywały ekstrakt. Okazało się również, że camu camu poprawia tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę, a także zmniejsza stężenie endotoksyn we krwi oraz działa przeciwzapalnie. „Wszystkim obserwowanym korzyściom towarzyszyła zmiana mikroflory jelitowej, w tym zwiększenie populacji A. muciniphila oraz znaczący spadek liczby bakterii z rodzaju Lactobacillus”, wyjaśnia André Marette, profesor na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Laval i główny autor pracy.

Bezpieczny ekstrakt

„Camu camu wywiera zatem pozytywny wpływ na metabolizm przynajmniej częściowo poprzez modulację mikroflory jelitowej”, podkreśla Marette. Naukowiec planuje sprawdzić czy południowoamerykański owoc będzie działał tak samo korzystnie u ludzi – co istotne, wiadomo na pewno, że camu camu nie ma właściwości toksycznych, ponieważ jego ekstrakt jest już dostępny na rynku jako składnik preparatów zwalczających stres i zmęczenie oraz wspomagających układ odpornościowy.

Źródła:

  1. https://gut.bmj.com/content/early/2018/07/31/gutjnl-2017-315565
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/29813/una-exotica-fruta-amazonica-previene-la-obesidad-en-ratones

Kluczowe obszary: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn