Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Egzotyczny owoc z Amazonii zapobiega otyłości

Kategoria: Składniki Żywności

Nowy sojusznik w walce z otyłością?

Zespół kanadyjskich naukowców stwierdził, że ekstrakt z owocu camu camu (Myrciaria dubia), występującego naturalnie w amazońskiej dżungli, zapobiega otyłości u myszy żywionych dietą o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Jest to bardzo istotne odkrycie – być może substancje bioaktywne z camu camu zostaną wykorzystane w walce z trwającą na świecie epidemią otyłości.

50% mniejszy przyrost masy ciała

Skład chemiczny tego egzotycznego owocu jest unikatowy, ponieważ zawiera on od 20 do 30 razy więcej witaminy C niż kiwi i prawie 5 razy więcej polifenoli niż jeżyny. Wcześniejsze badania naukowców z Uniwersytetu Laval oraz z Instytutu Serca i Płuc w Quebec wykazały pozytywny wpływ na zdrowie jagód bogatych w polifenole, co skłoniło ich do przeanalizowania potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem camu camu. W trakcie doświadczenia naukowcy przez 8 tygodni karmili dwie grupy myszy dietą bogatą w cukier i tłuszcz. Połowa zwierząt otrzymywała codziennie ekstrakt z camu camu. Pod koniec eksperymentu przyrost masy ciała tej grupy był o 50% mniejszy niż w przypadku myszy nie spożywających wyciągu z badanego owocu.

Wpływ na mikroflorę

Badacze są przekonani, że chroniące przed otyłością właściwości camy camu można wyjaśnić przyspieszeniem podstawowej przemiany materii u myszy, które otrzymywały ekstrakt. Okazało się również, że camu camu poprawia tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę, a także zmniejsza stężenie endotoksyn we krwi oraz działa przeciwzapalnie. „Wszystkim obserwowanym korzyściom towarzyszyła zmiana mikroflory jelitowej, w tym zwiększenie populacji A. muciniphila oraz znaczący spadek liczby bakterii z rodzaju Lactobacillus”, wyjaśnia André Marette, profesor na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Laval i główny autor pracy.

Bezpieczny ekstrakt

„Camu camu wywiera zatem pozytywny wpływ na metabolizm przynajmniej częściowo poprzez modulację mikroflory jelitowej”, podkreśla Marette. Naukowiec planuje sprawdzić czy południowoamerykański owoc będzie działał tak samo korzystnie u ludzi – co istotne, wiadomo na pewno, że camu camu nie ma właściwości toksycznych, ponieważ jego ekstrakt jest już dostępny na rynku jako składnik preparatów zwalczających stres i zmęczenie oraz wspomagających układ odpornościowy.

Źródła:

  1. https://gut.bmj.com/content/early/2018/07/31/gutjnl-2017-315565
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/29813/una-exotica-fruta-amazonica-previene-la-obesidad-en-ratones

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.