Egzotyczny owoc z Amazonii zapobiega otyłości
Nowy sojusznik w walce z otyłością?
Zespół kanadyjskich naukowców stwierdził, że ekstrakt z owocu camu camu (Myrciaria dubia), występującego naturalnie w amazońskiej dżungli, zapobiega otyłości u myszy żywionych dietą o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Jest to bardzo istotne odkrycie – być może substancje bioaktywne z camu camu zostaną wykorzystane w walce z trwającą na świecie epidemią otyłości.
50% mniejszy przyrost masy ciała
Skład chemiczny tego egzotycznego owocu jest unikatowy, ponieważ zawiera on od 20 do 30 razy więcej witaminy C niż kiwi i prawie 5 razy więcej polifenoli niż jeżyny. Wcześniejsze badania naukowców z Uniwersytetu Laval oraz z Instytutu Serca i Płuc w Quebec wykazały pozytywny wpływ na zdrowie jagód bogatych w polifenole, co skłoniło ich do przeanalizowania potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem camu camu. W trakcie doświadczenia naukowcy przez 8 tygodni karmili dwie grupy myszy dietą bogatą w cukier i tłuszcz. Połowa zwierząt otrzymywała codziennie ekstrakt z camu camu. Pod koniec eksperymentu przyrost masy ciała tej grupy był o 50% mniejszy niż w przypadku myszy nie spożywających wyciągu z badanego owocu.
Wpływ na mikroflorę
Badacze są przekonani, że chroniące przed otyłością właściwości camy camu można wyjaśnić przyspieszeniem podstawowej przemiany materii u myszy, które otrzymywały ekstrakt. Okazało się również, że camu camu poprawia tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę, a także zmniejsza stężenie endotoksyn we krwi oraz działa przeciwzapalnie. „Wszystkim obserwowanym korzyściom towarzyszyła zmiana mikroflory jelitowej, w tym zwiększenie populacji A. muciniphila oraz znaczący spadek liczby bakterii z rodzaju Lactobacillus”, wyjaśnia André Marette, profesor na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Laval i główny autor pracy.
Bezpieczny ekstrakt
„Camu camu wywiera zatem pozytywny wpływ na metabolizm przynajmniej częściowo poprzez modulację mikroflory jelitowej”, podkreśla Marette. Naukowiec planuje sprawdzić czy południowoamerykański owoc będzie działał tak samo korzystnie u ludzi – co istotne, wiadomo na pewno, że camu camu nie ma właściwości toksycznych, ponieważ jego ekstrakt jest już dostępny na rynku jako składnik preparatów zwalczających stres i zmęczenie oraz wspomagających układ odpornościowy.
Źródła:
Przeczytaj także
-
01.06.2018
Prozdrowotne właściwości barwników z owoców jagodowych
Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii oraz amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia się wskazuje, że naturalnie występujące w owocach jagodowych barwniki, znane jako antocyjany, zwiększają aktywność...
-
18.05.2018
IŻŻ wzywa do walki z otyłością
Ofensywna walka z otyłością to przymus, a nie alternatywa społeczna. Bez skutecznej profilaktyki młode pokolenie Europejczyków będzie żyło krócej od swoich rodziców, a do 2030 roku otyłość dotknie co najmniej połowy mieszkańców...
-
12.02.2018
Orzechy lekiem na otyłość?
Niedawno opublikowane w internetowej wersji European Journal of Nutrition wyniki badań sugerują, iż wśród osób, które regularnie spożywają orzechy rzadziej występuje nadwaga oraz otyłość. Ponadto włączenie orzechów do diety pozwala...