Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Salmonella Mbandaka w UE – raport ECDC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) transgraniczna epidemia Salmonella Mbandaka ST413 trwa w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii od ponad dwóch lat, począwszy od września 2021 r.

Do 15 marca 2024 r. zgłoszono 300 przypadków w: Estonii (3), Finlandii (98), Francji (16), Niemczech (2), Irlandii (7), Holandii (1) i najwięcej w Wielkiej Brytanii (173). Dwadzieścia trzy osoby były hospitalizowane, sześć przypadków miało posocznicę, a jedna osoba zmarła w Wielkiej Brytanii, co wskazuje, że epidemia salmonellozy ma umiarkowane nasilenie.

W listopadzie 2022 r., kiedy opublikowano pierwszą szybką ocenę epidemii, na podstawie wywiadów przeprowadzonych w Finlandii i Wielkiej Brytanii wskazano gotowe do spożycia produkty z kurczaka i/lub świeże mięso z kurczaka jako prawdopodobne nośniki infekcji. Późniejsze dochodzenia przeprowadzone przez organy ds. bezpieczeństwa żywności w Estonii, Finlandii i Holandii oraz udostępnienie EFSA informacji genomicznych o żywności w 2024 r. wykazały zanieczyszczenie szczepem ogniskowym mrożonego gotowanego na parze filetu z piersi kurczaka produkowanego na Ukrainie. Zanieczyszczone partie zostały przywiezione przez podmioty spoza UE i dystrybuowane na rynkach UE i Wielkiej Brytanii.

Okres przydatności do spożycia skażonego mrożonego mięsa z kurczaka upłynął w listopadzie i grudniu 2023 r. Ostatnie przypadki wykryto w Finlandii w październiku 2023 r. i w Wielkiej Brytanii w lutym 2024 r. Zakładając, że zidentyfikowane zanieczyszczone partie nie znajdują się już na rynku i biorąc pod uwagę daty ważności i wdrożone środki kontroli, prawdopodobieństwo wystąpienia nowych infekcji szczepem ogniskowym z tych partii jest niskie. Jednak pomimo wdrożenia środków kontroli przypadki w dalszym ciągu występowały przez cały 2023 r. w UE i na początku 2024 r. w Wielkiej Brytanii, co wskazywało na niewykryte drogi narażenia, które wymagają dalszych badań i stwarzają ciągłe, aczkolwiek zmniejszone, ryzyko nowych infekcji.

W styczniu i kwietniu 2023 r. Komisja Europejska w imieniu Ukrainy przekazała w systemie RASFF informację o wdrożeniu w ukraińskim zakładzie środków naprawczych, takich jak badania mikrobiologiczne każdej partii eksportowanej do Europy, wzmożenie testów na obecność Salmonelli w surowcach pochodzących z rzeźni oraz przegląd procedur bezpieczeństwa i higieny żywności.

Źródło: ECDC

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.