Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt USDA „Salmonella Grand Challenge” - aby zmniejszyć ryzyko Salmonelli w końcowych produktach mięsnych i drobiowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agricultural Research Service (ARS) USDA uruchomiła nową, szeroką inicjatywę znaną jako Salmonella Grand Challenge. Projekt skupia grupę naukowców różnych specjalności, aby walczyć z salmonellozą, chorobą przenoszoną przez żywność, która każdego roku atakuje ponad 1 mln Amerykanów, czasami śmiertelnie.

Projekt Salmonella Grand Challenge jest zgodny z trwającymi wysiłkami Służby ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności USDA (FSIS) w celu opracowania skuteczniejszej strategii ograniczania chorób wywoływanych przez Salmonellę u ludzi związanych z drobiem.

Cel projektu

To integracja badań i wiedzy na temat, jak i gdzie Salmonella powoduje największe zagrożenie dla produktów mięsnych i drobiowych. Informacje te pomogą w opracowaniu lepszego narzędzia monitorowania dla producentów mięsa i drobiu.

Salmonella enterica, bakteria wywołująca chorobę zwaną salmonellozą, czai się niemal wszędzie – na zwierzętach (w tym domowych), w żywności, wodzie, glebie, a nawet w powietrzu. Produkty drobiowe stanowią ok. 23% przypadków salmonellozy, co nie jest niczym niezwykłym, biorąc pod uwagę, że Salmonella jest najczęstszym patogenem odzwierzęcym.

Osoby zarażone Salmonellą cierpią na objawy, które obejmują biegunkę, gorączkę, skurcze brzucha, dreszcze, ból głowy, nudności i wymioty. Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom zwykle wracają do zdrowia bez leczenia, ale prawie 20 000 osób wymaga hospitalizacji każdego roku, a około 400 umiera.

Jednym z celów projektu Salmonella Grand Challenge jest przyczynienie się do realizacji celów Healthy People polegających na zmniejszeniu tych liczb o 25% do 2030 r.

„Zintegrujemy trwające badania ARS, łącząc, standaryzując i koordynując wysiłki w celu stworzenia zharmonizowanych zestawów danych. Pomoże to zidentyfikować większe trendy, pojawiające się zagrożenia i nowatorskie strategie łagodzenia skutków Salmonelli.

To duże zadanie, ponieważ istnieje ponad 2400 rodzajów bakterii Salmonella. Poprzednie badania zmniejszyły częstość występowania Salmonelli w produktach mięsnych i drobiowych, ale przypadki choroby salmonellozy nie zmniejszyły się. Istnieją czynniki związane z ryzykiem Salmonelli, których naukowcy jeszcze nie rozumieją, co podkreśla potrzebę skupienia większej ilości zasobów na tym złożonym problemie.

Ważne czynniki wpływające na ryzyko Salmonelli są różne we wszystkich systemach produkcyjnych. Będzie potrzeba ogromnej ilości danych, aby lepiej zrozumieć ryzyko związane z Salmonellą, opracować dokładny model, a następnie opracować narzędzia prognostyczne dla producentów do monitorowania ich systemów” – powiedział Tommy Wheeler z ARS.

Źródło: https://www.usda.gov/media/blog/2023/06/07/grand-challenge-salmonella

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.