Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia salmonellozy w UE i Wielkiej Brytanii prawdopodobnie pozwiązana z mięsem z kurczaka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Prawie 200 osób zachorowało w wyniku trwającej od ponad roku epidemii salmonellozy w wielu europejskich krajach. Zgłoszono 196 zakażeń Salmonellą Mbandaka ST413, w tym 89 osób chorych w Finlandii i 81 w Wielkiej Brytanii. Pozostałe przypadki stwierdzono w Czechach (5), Estonii (3), Francji (10), Niemczech (2), Irlandii (1), Holandii (1) i Izraelu (4).

Dziewiętnaście osób było hospitalizowanych, pięć osób miało posocznicę, a jedna osoba w Wielkiej Brytanii zmarła. Zachorowania wystąpiły we wszystkich grupach wiekowych.

Podejrzane produkty z kurczaka

W oparciu o wywiady przeprowadzone w Finlandii i Wielkiej Brytanii, prawdopodobnie źródłem epidemii są produkty gotowe do spożycia, takie jak wrapy i kanapki z kawałkami kurczaka i/lub świeży kurczak.

W następstwie dochodzeń Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w Finlandii powiązał podejrzane produkty gotowe do spożycia z firmą estońską, jednak powiązania tego nie można było zweryfikować poprzez identyfikację partii ani dowody mikrobiologiczne. Estońska firma otrzymywała przetworzone mięso z kurczaka od różnych dostawców i nie udało się ustalić jej roli jako źródła zakażenia.

Dane epidemiologiczne i dowody mikrobiologiczne z sekwencjonowania całego genomu wskazują na istnienie kilku źródeł zakażenia w różnych łańcuchach dystrybucji, z prawdopodobnym wspólnym źródłem znajdującym się w dalszej części łańcucha dostaw. Według Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) nowe przypadki będą prawdopodobnie występować dopóki źródło nie zostanie zidentyfikowane i kontrolowane.

ECDC zachęca państwa członkowskie do sekwencjonowania izolatów Salmonella Mbandaka z przypadków ludzkich i przeprowadzania wywiadów, koncentrując się na spożyciu różnych rodzajów mięsa drobiowego i powiązanych produktów. Zaleca się dalsze badania we współpracy z organami ds. bezpieczeństwa żywności.

Źródło:

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/salmonella-mbandaka-chicken-outbreak-assessment_1.pdf

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.