Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prawie 200 osób zachorowało w wyniku trwającej od ponad roku epidemii salmonellozy w wielu europejskich krajach. Zgłoszono 196 zakażeń Salmonellą Mbandaka ST413, w tym 89 osób chorych w Finlandii i 81 w Wielkiej Brytanii. Pozostałe przypadki stwierdzono w Czechach (5), Estonii (3), Francji (10), Niemczech (2), Irlandii (1), Holandii (1) i Izraelu (4).
Dziewiętnaście osób było hospitalizowanych, pięć osób miało posocznicę, a jedna osoba w Wielkiej Brytanii zmarła. Zachorowania wystąpiły we wszystkich grupach wiekowych.
Podejrzane produkty z kurczaka
W oparciu o wywiady przeprowadzone w Finlandii i Wielkiej Brytanii, prawdopodobnie źródłem epidemii są produkty gotowe do spożycia, takie jak wrapy i kanapki z kawałkami kurczaka i/lub świeży kurczak.
W następstwie dochodzeń Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w Finlandii powiązał podejrzane produkty gotowe do spożycia z firmą estońską, jednak powiązania tego nie można było zweryfikować poprzez identyfikację partii ani dowody mikrobiologiczne. Estońska firma otrzymywała przetworzone mięso z kurczaka od różnych dostawców i nie udało się ustalić jej roli jako źródła zakażenia.
Dane epidemiologiczne i dowody mikrobiologiczne z sekwencjonowania całego genomu wskazują na istnienie kilku źródeł zakażenia w różnych łańcuchach dystrybucji, z prawdopodobnym wspólnym źródłem znajdującym się w dalszej części łańcucha dostaw. Według Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) nowe przypadki będą prawdopodobnie występować dopóki źródło nie zostanie zidentyfikowane i kontrolowane.
ECDC zachęca państwa członkowskie do sekwencjonowania izolatów Salmonella Mbandaka z przypadków ludzkich i przeprowadzania wywiadów, koncentrując się na spożyciu różnych rodzajów mięsa drobiowego i powiązanych produktów. Zaleca się dalsze badania we współpracy z organami ds. bezpieczeństwa żywności.
Źródło:
Przeczytaj także
Według Dyrekcji generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG Sante) w polskim systemie kontroli mięsa wołowego i drobiowego nadal występują poważne problemy.
Trzy osoby zmarły, a ponad 60 zachorowało w wyniku poważnej epidemii Listerii we Włoszech.
Najważniejszym źródłem salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015-2019 były jaja, a następnie wieprzowina. Epidemie salmonellozy nasiliły się w krajach Europy Wschodniej, szczególnie te spowodowane przez S. Enteritidis.