Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Epidemia salmonellozy w UE i Wielkiej Brytanii prawdopodobnie pozwiązana z mięsem z kurczaka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Prawie 200 osób zachorowało w wyniku trwającej od ponad roku epidemii salmonellozy w wielu europejskich krajach. Zgłoszono 196 zakażeń Salmonellą Mbandaka ST413, w tym 89 osób chorych w Finlandii i 81 w Wielkiej Brytanii. Pozostałe przypadki stwierdzono w Czechach (5), Estonii (3), Francji (10), Niemczech (2), Irlandii (1), Holandii (1) i Izraelu (4).

Dziewiętnaście osób było hospitalizowanych, pięć osób miało posocznicę, a jedna osoba w Wielkiej Brytanii zmarła. Zachorowania wystąpiły we wszystkich grupach wiekowych.

Podejrzane produkty z kurczaka

W oparciu o wywiady przeprowadzone w Finlandii i Wielkiej Brytanii, prawdopodobnie źródłem epidemii są produkty gotowe do spożycia, takie jak wrapy i kanapki z kawałkami kurczaka i/lub świeży kurczak.

W następstwie dochodzeń Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w Finlandii powiązał podejrzane produkty gotowe do spożycia z firmą estońską, jednak powiązania tego nie można było zweryfikować poprzez identyfikację partii ani dowody mikrobiologiczne. Estońska firma otrzymywała przetworzone mięso z kurczaka od różnych dostawców i nie udało się ustalić jej roli jako źródła zakażenia.

Dane epidemiologiczne i dowody mikrobiologiczne z sekwencjonowania całego genomu wskazują na istnienie kilku źródeł zakażenia w różnych łańcuchach dystrybucji, z prawdopodobnym wspólnym źródłem znajdującym się w dalszej części łańcucha dostaw. Według Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) nowe przypadki będą prawdopodobnie występować dopóki źródło nie zostanie zidentyfikowane i kontrolowane.

ECDC zachęca państwa członkowskie do sekwencjonowania izolatów Salmonella Mbandaka z przypadków ludzkich i przeprowadzania wywiadów, koncentrując się na spożyciu różnych rodzajów mięsa drobiowego i powiązanych produktów. Zaleca się dalsze badania we współpracy z organami ds. bezpieczeństwa żywności.

Źródło:

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/salmonella-mbandaka-chicken-outbreak-assessment_1.pdf

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.