Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kiełbaski drobiowe związane ze śmiertelną epidemią Listerii we Włoszech

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Trzy osoby zmarły, a ponad 60 zachorowało w wyniku poważnej epidemii Listerii we Włoszech.

Włoskie Ministerstwo Zdrowia (Ministero della Salute) poinformowało, że w różnych regionach nastąpił wzrost przypadków listeriozy z powodu skażenia żywności bakterią Listeria monocytogenes.

Dochodzenia ujawniły związek między niektórymi z 66 pacjentów a obecnością Listerii w kiełbasach z mięsa drobiowego wyprodukowanych przez firmę Agricola Tre Valli, po pobraniu próbek w zakładzie.

Firma wycofała dwie partie, które wykazały wynik pozytywny. Mają one kody 1785417 i 01810919. Listeria została również wykryta podczas pobierania próbek środowiskowych w zakładzie, więc produkty wytworzone przed 12 września zostały wycofane. Zidentyfikowano zakażone produkty marek AIA Wudy i Pavo z datami przydatności do spożycia do 30 listopada 2022 roku.

Eksport do innych krajów

Parówki z kurczaka i indyka z serem zostały rozesłane do 30 krajów głównie w Europie, w tym do Austrii, Belgii, Danii, Francji, Niemiec, Holandii, Hiszpanii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Uważa się, że epidemia listeriozy dotyczy również innych krajów europejskich, ale urzędnicy nie potwierdzili jeszcze wszystkich szczegółów.

Oświdczenie producenta

W oświadczeniu firma Agricola Tre Valli powiedziała, że procedura dobrowolnego wycofania obejmuje niektóre hot dogi ze znakiem CE IT 04 M, ale poinformował też, że produkcja była kontynuowana.

"Firma rozpoczęła tę procedurę w sposób zapobiegawczy w porozumieniu z władzami włoskimi, ponieważ nieprawidłowe przechowywanie produktów i nieprzestrzeganie instrukcji na etykiecie może sprawić, że żywność nie nadaje się do spożycia z mikrobiologicznego punktu widzenia".

"Biorąc pod uwagę nadzwyczajną gorącą pogodę tego lata, istnieje możliwość, że wspomniane produkty, po zakupie, były transportowane i przechowywane w niewłaściwy sposób oraz spożywane bez przestrzegania instrukcji zgłoszonych na etykiecie, dlatego Agricola Tre Valli zdecydowała się rozpocząć procedurę zapobiegawczą ze względów ostrożnościowych i dla wyższej ochrony konsumentów".

"Firma precyzuje również, że zawsze działała w pełnej zgodności z obowiązującymi przepisami. Procedury były przestrzegane również w przypadku partii, które są objęte obecnym wycofaniem."

 

Źródło:

Ministero della Salute

Oświadczenie producenta

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn