Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Trzy osoby zmarły, a ponad 60 zachorowało w wyniku poważnej epidemii Listerii we Włoszech.
Włoskie Ministerstwo Zdrowia (Ministero della Salute) poinformowało, że w różnych regionach nastąpił wzrost przypadków listeriozy z powodu skażenia żywności bakterią Listeria monocytogenes.
Dochodzenia ujawniły związek między niektórymi z 66 pacjentów a obecnością Listerii w kiełbasach z mięsa drobiowego wyprodukowanych przez firmę Agricola Tre Valli, po pobraniu próbek w zakładzie.
Firma wycofała dwie partie, które wykazały wynik pozytywny. Mają one kody 1785417 i 01810919. Listeria została również wykryta podczas pobierania próbek środowiskowych w zakładzie, więc produkty wytworzone przed 12 września zostały wycofane. Zidentyfikowano zakażone produkty marek AIA Wudy i Pavo z datami przydatności do spożycia do 30 listopada 2022 roku.
Eksport do innych krajów
Parówki z kurczaka i indyka z serem zostały rozesłane do 30 krajów głównie w Europie, w tym do Austrii, Belgii, Danii, Francji, Niemiec, Holandii, Hiszpanii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Uważa się, że epidemia listeriozy dotyczy również innych krajów europejskich, ale urzędnicy nie potwierdzili jeszcze wszystkich szczegółów.
Oświdczenie producenta
W oświadczeniu firma Agricola Tre Valli powiedziała, że procedura dobrowolnego wycofania obejmuje niektóre hot dogi ze znakiem CE IT 04 M, ale poinformował też, że produkcja była kontynuowana.
"Firma rozpoczęła tę procedurę w sposób zapobiegawczy w porozumieniu z władzami włoskimi, ponieważ nieprawidłowe przechowywanie produktów i nieprzestrzeganie instrukcji na etykiecie może sprawić, że żywność nie nadaje się do spożycia z mikrobiologicznego punktu widzenia".
"Biorąc pod uwagę nadzwyczajną gorącą pogodę tego lata, istnieje możliwość, że wspomniane produkty, po zakupie, były transportowane i przechowywane w niewłaściwy sposób oraz spożywane bez przestrzegania instrukcji zgłoszonych na etykiecie, dlatego Agricola Tre Valli zdecydowała się rozpocząć procedurę zapobiegawczą ze względów ostrożnościowych i dla wyższej ochrony konsumentów".
"Firma precyzuje również, że zawsze działała w pełnej zgodności z obowiązującymi przepisami. Procedury były przestrzegane również w przypadku partii, które są objęte obecnym wycofaniem."
Źródło:
Przeczytaj także
Urzędnicy badający śmiertelną epidemię w Austrii wykryli Listerię w firmie uważanej za odpowiedzialną za dystrybucję produktów powodujących zakażenia.
Najważniejszym źródłem salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015-2019 były jaja, a następnie wieprzowina. Epidemie salmonellozy nasiliły się w krajach Europy Wschodniej, szczególnie te spowodowane przez S. Enteritidis.
Co najmniej 12 dzieci zachorowało we Francji z powodu zatrucia e. coli, a urzędnicy łączą choroby z firmą mleczarską.