Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kiełbaski drobiowe związane ze śmiertelną epidemią Listerii we Włoszech

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Trzy osoby zmarły, a ponad 60 zachorowało w wyniku poważnej epidemii Listerii we Włoszech.

Włoskie Ministerstwo Zdrowia (Ministero della Salute) poinformowało, że w różnych regionach nastąpił wzrost przypadków listeriozy z powodu skażenia żywności bakterią Listeria monocytogenes.

Dochodzenia ujawniły związek między niektórymi z 66 pacjentów a obecnością Listerii w kiełbasach z mięsa drobiowego wyprodukowanych przez firmę Agricola Tre Valli, po pobraniu próbek w zakładzie.

Firma wycofała dwie partie, które wykazały wynik pozytywny. Mają one kody 1785417 i 01810919. Listeria została również wykryta podczas pobierania próbek środowiskowych w zakładzie, więc produkty wytworzone przed 12 września zostały wycofane. Zidentyfikowano zakażone produkty marek AIA Wudy i Pavo z datami przydatności do spożycia do 30 listopada 2022 roku.

Eksport do innych krajów

Parówki z kurczaka i indyka z serem zostały rozesłane do 30 krajów głównie w Europie, w tym do Austrii, Belgii, Danii, Francji, Niemiec, Holandii, Hiszpanii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Uważa się, że epidemia listeriozy dotyczy również innych krajów europejskich, ale urzędnicy nie potwierdzili jeszcze wszystkich szczegółów.

Oświdczenie producenta

W oświadczeniu firma Agricola Tre Valli powiedziała, że procedura dobrowolnego wycofania obejmuje niektóre hot dogi ze znakiem CE IT 04 M, ale poinformował też, że produkcja była kontynuowana.

"Firma rozpoczęła tę procedurę w sposób zapobiegawczy w porozumieniu z władzami włoskimi, ponieważ nieprawidłowe przechowywanie produktów i nieprzestrzeganie instrukcji na etykiecie może sprawić, że żywność nie nadaje się do spożycia z mikrobiologicznego punktu widzenia".

"Biorąc pod uwagę nadzwyczajną gorącą pogodę tego lata, istnieje możliwość, że wspomniane produkty, po zakupie, były transportowane i przechowywane w niewłaściwy sposób oraz spożywane bez przestrzegania instrukcji zgłoszonych na etykiecie, dlatego Agricola Tre Valli zdecydowała się rozpocząć procedurę zapobiegawczą ze względów ostrożnościowych i dla wyższej ochrony konsumentów".

"Firma precyzuje również, że zawsze działała w pełnej zgodności z obowiązującymi przepisami. Procedury były przestrzegane również w przypadku partii, które są objęte obecnym wycofaniem."

 

Źródło:

Ministero della Salute

Oświadczenie producenta

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.