Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FAO oraz IAEA prowadzą badania nad nowymi odmianami roślin uprawnych w kosmosie

Kategoria: Procesy i Technologie

W obliczu coraz bardziej dotkliwych zmian klimatu Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (IAEA) wraz z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rozpoczęły badania mające na celu opracowanie nowych odmian roślin jadalnych – projekt realizowany będzie w przestrzeni kosmicznej.

Nowe, bardziej odporne odmiany

Nasiona, które mają zostać poddane eksperymentom, wysłano w kosmos na początku listopada br. Według raportu opracowanego przez Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu Organizacji Narodów Zjednoczonych stabilność światowego systemu produkcji żywności ulegnie w przyszłości osłabieniu, dlatego prace nad nowymi, bardziej odpornymi odmianami roślin uprawnych są w chwili obecnej koniecznością.

„Podstawa lepszego rolnictwa”

„Miliony drobnych rolników na całym świecie pilnie potrzebują wysokiej jakości wytrzymałych nasion, które będą w stanie zaadaptować się do coraz bardziej wymagających warunków środowiskowych”, mówi Dyrektor Generalny FAO, dr Qu Dongyu. „Innowacyjne metody naukowe, takie jak hodowla udoskonalonych odmian roślin w przestrzeni kosmicznej, mogą stać się podstawą lepszego rolnictwa, lepszego sposobu żywienia, lepszego środowiska i lepszego życia w nadchodzących czasach”.

Rzodkiewnik i sorgo w przestrzeni kosmicznej

Nasiona rzodkiewnika i sorga przez okres trzech miesięcy będą poddawane działaniu mikrograwitacji, promieniowaniu kosmicznemu oraz ekstremalnie niskim temperaturom – zarówno na pokładzie, jak i na zewnątrz Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Takie warunki występują tylko w kosmosie i nie da się odtworzyć ich w laboratorium.

Blisko 60 lat wspólnych badań

Po zakończeniu badań na orbicie naukowcy z IAEA i FAO będą kontynuować hodowlę i obserwację nasion. Liczą oni na poszerzenie wiedzy o mutacjach wywoływanych przez warunki panujące poza naszą planetą oraz zidentyfikowanie odmian roślin, które byłyby w stanie zaadaptować się do zmian klimatu na Ziemi. Przez blisko 60 lat wspólne badania FAO oraz IAEA przyczyniły się do powstania ponad 3400 nowych odmian przeszło 210 gatunków roślin, które trafiły do powszechnego użytku w 70 krajach świata.

Źródła:

  1. https://www.fao.org/newsroom/detail/iaea-and-fao-send-seeds-to-international-space-station/en
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/169717/growing-seeds-in-space/?fbclid=IwAR0-N65n30I0epMDR_X470LjSEcq0pM80_s0QBFY4-WQg3Iaqme1GIxNA5M

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.