Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W obliczu coraz bardziej dotkliwych zmian klimatu Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (IAEA) wraz z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rozpoczęły badania mające na celu opracowanie nowych odmian roślin jadalnych – projekt realizowany będzie w przestrzeni kosmicznej.
Nowe, bardziej odporne odmiany
Nasiona, które mają zostać poddane eksperymentom, wysłano w kosmos na początku listopada br. Według raportu opracowanego przez Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu Organizacji Narodów Zjednoczonych stabilność światowego systemu produkcji żywności ulegnie w przyszłości osłabieniu, dlatego prace nad nowymi, bardziej odpornymi odmianami roślin uprawnych są w chwili obecnej koniecznością.
„Podstawa lepszego rolnictwa”
„Miliony drobnych rolników na całym świecie pilnie potrzebują wysokiej jakości wytrzymałych nasion, które będą w stanie zaadaptować się do coraz bardziej wymagających warunków środowiskowych”, mówi Dyrektor Generalny FAO, dr Qu Dongyu. „Innowacyjne metody naukowe, takie jak hodowla udoskonalonych odmian roślin w przestrzeni kosmicznej, mogą stać się podstawą lepszego rolnictwa, lepszego sposobu żywienia, lepszego środowiska i lepszego życia w nadchodzących czasach”.
Rzodkiewnik i sorgo w przestrzeni kosmicznej
Nasiona rzodkiewnika i sorga przez okres trzech miesięcy będą poddawane działaniu mikrograwitacji, promieniowaniu kosmicznemu oraz ekstremalnie niskim temperaturom – zarówno na pokładzie, jak i na zewnątrz Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Takie warunki występują tylko w kosmosie i nie da się odtworzyć ich w laboratorium.
Blisko 60 lat wspólnych badań
Po zakończeniu badań na orbicie naukowcy z IAEA i FAO będą kontynuować hodowlę i obserwację nasion. Liczą oni na poszerzenie wiedzy o mutacjach wywoływanych przez warunki panujące poza naszą planetą oraz zidentyfikowanie odmian roślin, które byłyby w stanie zaadaptować się do zmian klimatu na Ziemi. Przez blisko 60 lat wspólne badania FAO oraz IAEA przyczyniły się do powstania ponad 3400 nowych odmian przeszło 210 gatunków roślin, które trafiły do powszechnego użytku w 70 krajach świata.
Źródła:
Przeczytaj także
FAO opublikowała dwie nowe publikacje, które pomogą menedżerom ds. ryzyka w rozwiązaniu problemów związanych z mikrobiologicznym bezpieczeństwem żywności.
Alergie pokarmowe stanowią istotny problem zdrowia publicznego, dla którego wciąż nie znaleziono skutecznego rozwiązania. Wychodząc naprzeciw licznym wyzwaniom w tym obszarze Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz z Danone Food Security Center przygotowały wspólnie przegląd aktualnych oraz przyszłych trendów związanych z pojawianiem się nowych alergenów pokarmowych. Publikacja ukazała się w recenzowanym czasopiśmie naukowym Trends in Food Science & Technology.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała nowy raport dotyczący przyszłości światowego bezpieczeństwa żywności.