Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA wstrzymuje obowiązywanie niektórych przepisów dot. wyrobów mleczarskich

Kategoria: Prawo Żywnościowe

FDA w dn. 23 marca opublikowała zawiadomienie o wstrzymaniu obowiązywania niektórych przepisów dotyczących wyrobów mleczarskich, w tym jogurtów. Przepisy z dn. 11 czerwca 2021 r. zmieniły m.in. definicję i standard dla jogurtu oraz unieważniły definicje i standardy dla jogurtów niskotłuszczowych i beztłuszczowych.

Przepisy dotyczące standardów tożsamości mleczarskiej podlegają formalnym procedurom tworzenia przepisów, które przewidują 30-dniowy termin na wniesienie sprzeciwu i prośby o jego rozpatrzenie. W przypadku prawidłowego zgłoszenia sprzeciwu przepisy, do których wniesiono sprzeciw, nie wchodzą w życie.

W lipcu 2021 zgłoszono dwa sprzeciwy

W lipcu 2021 roku International Dairy Foods Association oraz Chobani LLC wniosły swoje zastrzeżenia do kilku części ostatecznych przepisów. W szczególności IDFA stwierdził, że nakładają one zbyt nakazowe ograniczenia dotyczące tego, jakie składniki można dodać po fermentacji; ograniczają wymaganą kwasowość i pH niektórych rodzajów jogurtów; i ustalają sprzeczne wymagania, które mogą zniechęcać producentów jogurtów do dodawania witaminy D.

Natomiast firma Chobani sprzeciwiła się wykluczeniu mleka ultrafiltrowanego z podstawowych składników mlecznych.

Po 40 latach od pierwszego wydania przez FDA standardów dla jogurtów, IDFA prosi FDA o współpracę z producentami jogurtów w celu wprowadzenia zdroworozsądkowych aktualizacji kategorii, która czekała ponad cztery dekady na modernizacje. Bez zmodernizowanych standardów producenci nie są w stanie sprostać wymaganiom konsumentów w zakresie innowacyjnych i pożywnych produktów jogurtowych.

Jakie przepisy zostały wstrzymane?

IDFA sprzeciwił się wymaganiu, aby jogurt przed dodaniem składników smakowych miał albo miareczkowalną kwasowość nie mniejszą niż 0,7 procent, wyrażoną jako kwas mlekowy, albo pH 4,6 lub niższe. Ten przepis ostatecznej zasady został utrzymany i nie obowiązują żadne wymagania dotyczące minimalnej kwasowości miareczkowej ani wymagania dotyczące maksymalnego pH.

Chobani sprzeciwił się wykluczeniu ultrafiltrowanego mleka z podstawowych składników mlecznych w 21 CFR 113.200 (b). Tym samym przepis zostaje utrzymany w zakresie, w jakim zakazuje stosowania mleka ultrafiltrowanego.

Źródło: https://www.federalregister.gov/documents/2022/03/23/2022-05804/milk-and-cream-petition-for-an-administrative-stay-of-action-definitions-and-standards-of-identity

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe Przemysł mleczarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.