Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA wydłuża okres na zgłaszanie uwag dotyczących programu akredytacji laboratoriów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przedłużono termin zgłaszania uwag

Zaproponowany program obejmujący zasady akredytacji laboratoriów badających żywność opublikowano w Rejestrze Federalnym 4 listopada 2019 r., a komentarze miały być zgłaszane do 3 marca 2020 r. Okres na zgłaszanie uwag został obecnie przedłużony do 6 kwietnia 2020 r.

Laboratoria, które uzyskają akredytację w ramach tego programu, będą zobowiązane do przestrzegania wzorcowych standardów i będą podlegać odpowiedniemu nadzorowi. Ustanowienie takiego programu ma na celu pomoc FDA w zapewnieniu bezpieczeństwa dostaw żywności w USA oraz w ochronie amerykańskich konsumentów poprzez pomoc w zapewnieniu właściwego nadzoru nad niektórymi badaniami żywności, które mają znaczenie dla zdrowia publicznego. Zapewni on również, że badania przeprowadzane są zgodnie z odpowiednimi standardami modelowymi, co pomoże w uzyskiwaniu wiarygodnych i ważnych wyników badań.

Jeżeli program zostanie zatwierdzony, to będzie obejmował:

- Ustanowienie ram i wymogów dla jednostek akredytujących ubiegających się o uznanie przez FDA, jak również wymogów dla laboratoriów ubiegających się o akredytację.

- Włączenie przez odniesienie istniejących norm opartych na dobrowolnym konsensusie dla jednostek akredytujących i laboratoriów, które są znane przemysłowi.

- Wymóg badania żywności przez akredytowane laboratoria w następujących, szczególnych okolicznościach, zgodnie z mandatem FDA FSMA:

  • Dostarczenie dowodów potwierdzających dopuszczenie importowanej żywności do handlu w USA.
  • W ramach powiadomienia o przywozie przez pomyślne przejście kolejnych testów.
  • W celu stwierdzenia lub podejrzenia zagrożenia dotyczącego bezpieczeństwa żywności i przedstawienie go FDA jako część dowodów przed wydaniem nakazu wycofania produktu z rynku.
  • W odpowiedzi na nakaz badania żywności (nowa procedura proponowana przez ten przepis w celu rozwiązania zidentyfikowanego lub podejrzewanego problemu bezpieczeństwa żywności).
  • Aby spełnić szczególne wymagania FDA w zakresie badań stosowanych w celu rozwiązania zidentyfikowanego lub podejrzewanego problemu bezpieczeństwa żywności, wymagane jest, aby wyniki badań żywności przeprowadzonych w ramach tego programu były przesyłane bezpośrednio do FDA.

- Ustanowienie ścieżki dla akredytowanego laboratorium w celu usprawnienia procesu składania wniosków.

- Umożliwienie FDA monitorowania działań w ramach programu oraz cofnięcia akredytacji laboratorium w określonych okolicznościach lub poddanie zawieszeniu akredytacji.

- Ustanowienie publicznie dostępnej listy uznanych organów wykonawczych i laboratoriów akredytowanych w ramach tego programu.

FDA przyjmuje wnioski o przedłużenie terminu, aby zapewnić zainteresowanym stronom dodatkowy czas na pełne rozpatrzenie wniosku i przedstawienie uwag. Oczekuje się, że FDA prześle ostateczne zasady akredytacji laboratoriów do Rejestru Federalnego do 4 lutego 2022 r.

 

Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-extends-comment-period-laboratory-accreditation-program-proposed-rule 

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.