Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Gdzie szukać oszczędności w przemyśle spożywczym? Odpowiedzi padną na Foodforum 2025

Kategoria: Procesy i Technologie

W branży spożywczej każda złotówka ma znaczenie – szczególnie dziś, gdy rosnące koszty energii, surowców i pracy wymuszają nowe podejście do efektywności. Oszczędność to nie moda, to konieczność. Jak ją osiągnąć bez kompromisów w jakości i jak wdrażać innowacje, które się opłacają – to tematy, które poruszone zostaną na majowej konferencji Endress+Hauser.

Rok 2025 stawia przed producentami żywności wiele wyzwań, które wykraczają daleko poza kwestie stricte technologiczne. Sektor mierzy się z wysoką inflacją kosztów produkcji – przede wszystkim energii, transportu i surowców. Dodatkowo coraz większą rolę odgrywają regulacje związane z ochroną środowiska, śladem węglowym i obiegiem zamkniętym (jak ROP czy planowane przepisy PPWR), które wymagają od firm inwestycji i transparentności. Z drugiej strony, zmieniające się oczekiwania konsumentów oraz presja na jakość i bezpieczeństwo żywności wymuszają elastyczność i gotowość do wdrażania innowacji. To wszystko sprawia, że efektywność, optymalizacja i zdolność szybkiego reagowania na zmiany rynkowe stają się kluczowymi kompetencjami konkurencyjnymi w 2025 roku.

Konferencja Foodforum 2025 odbędzie się już w dniach 12–14 maja w Uniejowie. Wydarzenie stworzy przestrzeń do rozmów o tym, jak mądrze i skutecznie optymalizować koszty w zakładach spożywczych. Eksperci, praktycy i przedstawiciele wiodących firm pokażą konkretne rozwiązania, które przynoszą wymierne efekty – od zużycia energii, przez wodę, aż po wydajność linii produkcyjnych.

Oszczędzanie zaczyna się od danych – i wiedzy

Oszczędności w przemyśle spożywczym to dziś temat wielowymiarowy. W trakcie konferencji poruszone zostaną m.in. takie zagadnienia jak:

  • minimalizacja strat produkcyjnych poprzez analizę danych i cyfrowe narzędzia („Waste Reduction”),
  • optymalizacja mediów i energii z wykorzystaniem nowoczesnych technologii pomiarowych i automatyki (np. rozpuszczanie komponentów, dozowanie ciekłego azotu, uzdatnianie wody),
  • lepsze zarządzanie infrastrukturą – od zaworów po serwery – w oparciu o rzeczywiste potrzeby procesowe,
  • organizacja produkcji w oparciu o algorytmy optymalizacyjne, z sukcesami wdrażana choćby w serowarstwie,
  • a także oszczędności energetyczne, w których mogą pomóc m.in. audyty ISO 50001 czy system białych certyfikatów.

Białe certyfikaty – nie jedyne, ale ważne ogniwo

Choć temat białych certyfikatów to tylko jeden z wielu poruszanych podczas konferencji, warto zwrócić na niego uwagę. Dla wielu zakładów może to być realne źródło dodatkowego finansowania inwestycji, a w perspektywie zmian planowanych od 2027 roku – również obowiązek, który warto przekuć w zysk.

O szczegółach tego rozwiązania, jak i nowych obowiązkach audytowych, opowiedzą prelegenci podczas dedykowanego panelu. Z kolei dyskusja o normie ISO 50001 pozwoli zastanowić się, czy certyfikowane podejście do zarządzania energią może być nie tyle formalnością, co dźwignią do większej efektywności.

Spotkania, które zmieniają perspektywę

Foodforum 2025 to nie tylko prezentacje, ale też wymiana doświadczeń między profesjonalistami z całej Polski. W programie znajdą się również wystąpienia poświęcone cyberbezpieczeństwu (w świetle unijnej dyrektywy NIS2), innowacjom w przetwórstwie i nowoczesnym technologiom procesowym. Nie zabraknie też inspirujących case studies – od aroniowych ekstraktów po syropy o ekstremalnej lepkości.

Jak podkreśla Łukasz Wołoszyn z Endress+Hauser, organizatora wydarzenia:

Zaproszeni goście i podejmowane przez nich zagadnienia gwarantują szeroki przegląd sytuacji w polskiej branży spożywczej. Stojące przed nią wyzwania, panujące trendy i istniejące możliwości z pewnością będą źródłem wielu inspiracji dla uczestników, dlatego serdecznie zapraszamy na wydarzenie wszystkich zainteresowanych rozwojem tego niezwykle istotnego sektora gospodarki – mówi Łukasz Wołoszyn. I dodaje: – Forma dwudniowej konferencji daje możliwość większej ilości bezpośrednich spotkań z innymi profesjonalistami i kluczowymi przedstawicielami branży. A to szczególna wartość dla budowania relacji, które przynoszą realne korzyści.

Pełna agenda konferencji oraz szczegóły wydarzenia dostępne są na stronie: pl.endress.com/foodforum2025

Autor:Enderss+Hauser
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Kongresy i Targi Procesy i Technologie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.