Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zamrożenie światowych gospodarek wymuszone walką z pandemią koronawirusa, komplikuje swobodny przepływ w globalnym łańcuchu dostaw żywności, dlatego kraje G20 muszą ściśle współpracować, by ograniczyć zagrożenia z tym związane.
Przemawiając w imieniu FAO, Światowego Programu Żywnościowego (WFP) i Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Qu Dongyu dyrektor generalny FAO wezwał ministrów rolnictwa państw grupy G20 do uwzględnienia celów długoterminowych w swoich ramach politycznych. Kryzys stwarza okazję do przyspieszenia transformacji systemu żywnościowego, a narzędzia handlu elektronicznego mogą być sposobem na zwiększenie lokalnej odporności i wzmocnienie bezpośrednich powiązań między producentami a konsumentami. Niezbędne są nowe modele biznesowe i należy przyspieszyć rozwój handlu elektronicznego w rolnictwie i systemach żywnościowych na całym świecie.
Bank Światowy również zaapelował do krajów G20, by unikały restrykcji dotyczących eksportu żywności, zbędnych ograniczeń importu i nie gromadziły dużych zapasów. Nieuzasadnione restrykcje grożą nadmierną fluktuacją cen żywności na rynkach międzynarodowych.
Stanowisko ministrów rolnictwa grupy G20
Ministrowie rolnictwa państw grupy G20 przyjęli oświadczenie ministerialne w sprawie COVID-19, w którym potwierdzają znaczenie działań na rzecz zapewnienia ciągłego przepływu żywności, produktów i środków produkcji niezbędnych do produkcji rolnej i żywności ponad granicami. Podkreślają w nim również, że państwa grupy G20 będą współpracować w celu zapewnienia, aby wystarczająca ilość bezpiecznej, przystępnej cenowo i pożywnej żywności była nadal dostępna i dostępna dla wszystkich ludzi, w tym najbiedniejszych, najsłabszych i przesiedleńców. Zobowiązali się chronić przed wszelkimi nieuzasadnionymi środkami ograniczającymi, które mogłyby prowadzić do nadmiernych wzrostów cen żywności, niestabilności na rynkach międzynarodowych i zagrażających bezpieczeństwu żywnościowemu ludności na świecie.
Potwierdzili zgodę na nienakładanie ograniczeń eksportowych lub nadzwyczajnych podatków od żywności i produktów rolnych zakupionych w ramach niekomercyjnej pomocy humanitarnej przez Światowy Program Żywnościowy (WFP) i inne agencje humanitarne. Wg systemu informacji o rynku rolnym grupy G20 (AMIS) w chwili obecnej światowe dostawy żywności są odpowiednie, a rynki żywności utrzymują się na dobrym, zrównoważonym poziomie.
W obecnych trudnych okolicznościach podkreślili, jak duże znaczenie ma w tej chwili unikanie strat żywności spowodowane zakłóceniami w łańcuchach dostaw żywności, które mogą pogłębić brak bezpieczeństwa żywnościowego oraz ryzyko związane ze stratami ekonomicznymi.
Źródło: https://g20.org/en/media/Documents/G20_Agriculture%20Ministers%20Meeting_Statement_EN.pdf
Przeczytaj także
Czy najwięksi producenci żywności i sieci handlowe wykorzystują w czasie epidemii swoją przewagę negocjacyjną wobec kontrahentów? Prezes UOKiK Tomasz Chróstny sprawdzi to w postępowaniach wyjaśniających.
EFSA opublikowała w formie pytań i odpowiedzi informacje dot. ryzyka infekcji koronawirusem: poprzez żywność, podczas produkcji żywności, w punktach handlowych oraz postępując z żywnością w domu. Oto niektóre z nich.
Największy na świecie przetwórca wieprzowiny zamknął zakład, ostrzega przed niedoborem mięsa w czasie pandemii.