Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymuje się na stałym poziomie

Kategoria: Biznes

Najnowszy miesięczny raport dotyczący handlu rolno-spożywczego pokazuje, że handel produktami rolno-spożywczymi UE nadal wykazywał dobre wyniki w okresie od stycznia do sierpnia 2020 r.

Eksport UE-27 osiągnął wartość 119 mld EUR (wzrost o 1,2% w porównaniu do stycznia-sierpnia 2019 r.), podczas gdy import osiągnął wartość 81,6 mld EUR ( wzrost o 0,8%). W rezultacie nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi wyniosła 37,4 mld euro, co stanowi wzrost o 2% w porównaniu z analogicznym okresem w 2019 r. Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z UE do Chin wzrosła o 2,77 mld euro, na co wpływ miała wysoka sprzedaż EU wieprzowe, pszenica, podroby, żywność dla niemowląt i jęczmień. 

W Arabii Saudyjskiej wzrost wartości unijnego eksportu rolno-spożywczego o 537 mln EUR był w dużej mierze spowodowany sprzedażą jęczmienia i produktów mlecznych. Zboża (głównie pszenica) i różne produkty mleczne również osiągnęły dobre wyniki w Maroku i Algierii, gdzie wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wzrosła odpowiednio o 383 mln euro i 345 mln euro. Eksport produktów rolno-spożywczych z UE wzrósł również w Szwajcarii i na Ukrainie. Wartość importu z Wielkiej Brytanii spadła o 1,03 mld euro, dotykając większość produktów rolno-spożywczych, zwłaszcza wódki i likiery. 

W międzyczasie wartość eksportu z UE do Wielkiej Brytanii spadła o 329 mln euro, przy czym wina, mięso drobiowe i masło należą do głównych kategorii produktów, których to dotyczy. Mimo to odnotowano wzrost wartości eksportu makaronów i ciast, makuchów i pszenicy. Wartość wywozu z UE do USA spadła o 692 mln EUR, przy czym głównym produktem dotkniętym problemem były napoje spirytusowe i wino, podczas gdy wartość importu z USA spadła o 606 mln EUR. Spadki odnotowano również w wartości eksportu do Hongkongu i Singapuru. 

Jeśli chodzi o kategorie produktów, wartości eksportu mięsa wieprzowego i pszenicy z UE odnotowały znaczący wzrost. Wzrosła również wartość eksportu zbóż gruboziarnistych w wyniku rosnącego popytu w krajach sąsiedztwa europejskiego, Afryce i Chinach. 

Pełen raport jest dostępny w Internecie,  a dalsze informacje na temat polityki rolno-spożywczej można znaleźć  tutaj.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.