Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

IFS Standards – Zafałszowania żywności - przewodnik (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zafałszowania produktów spożywczych obejmują szeroki zakres umyślnych nieuczciwych praktyk związanych zarówno z żywnością jak i opakowalnictwem żywności, mających charakter ekonomiczny, a także powodujące poważne konsekwencje zarówno dla konsumentów i przedsiębiorstw.

Najpoważniejszym z oszustw jest umyślne i uzasadnione ekonomicznie zafałszowanie żywności lub opakowań żywności, w przypadku gdy istnieje podwyższone ryzyko związane ze zdrowiem konsumentów. Przykładem może być zafałszowanie w 2008 r. produktów przeznaczonych dla niemowląt oraz mleka melaminą. Przykład ten ma na celu przypomnienie branży spożywczej, jak wrażliwe są systemy łańcucha dostaw oraz pokazać całkowity brak poszanowania zdrowia ludzkiego przez oszustów dopuszczających się zafałszowań.

Zafałszowania to nic nowego, ale...

Zafałszowania żywności nie są nowym przestępstwem i istnieje wiele dobrze  udokumentowanych incydentów nawet sprzed kilkuset lat, które były jednym z głównych czynników mających wpływ na opracowywanie i wdrażanie prawa żywnościowego. Jednak dopiero europejski skandal związany z koniną z 2013 r. ujawnił braki przejrzystości systemu oraz podkreślił bezprecedensowe wyzwania stojące przed przemysłem spożywczym w zakresie integralności i bezpieczeństwa łańcucha dostaw żywności, gdyż sam łańcuch staje się coraz bardziej złożony i globalny. W zależności od źródeł szacuje się, że oszustwa w branży spożywczej kosztują światowy przemysł spożywczy 20-50 miliardów USD rocznie.

Oprócz wymogów prawnych, które zostały wprowadzone, aby zapobiegać oszustwom produktowym i następującym po nich działaniom wykonawczym, zarówno w kraju, jak i za granicą, organizacje branżowe, takie jak Global Food Safety Initiative (GFSI), wprowadziły systemy bezpieczeństwa żywności, takie jak IFS, w celu wprowadzenia i wdrożenia systemów minimalizujących ryzyko zafałszowań produktów spożywczych.

Standard IFS

Zafałszowania mogą wystąpić w dowolnym momencie łańcucha dostaw żywności, dlatego też standardy IFS (IFS Food V 6.1, IFS PACsecure V 1.1 i IFS Logistics V2.2) uwzględniały potrzebę stosowania środków ograniczających ryzyko oszustw w celu spełnienia wymagań GFSI (Benchmarking Requirements Document v7.1.).

Wytyczne zostały opracowane, aby pomóc użytkownikom standardów IFS w zrozumieniu intencji wymogów IFS dotyczących zafałszowań żywności oraz w zrozumieniu, w jaki sposób można zastosować praktyki w celu spełnienia tych wymagań w odniesieniu do zakresu określonego standardu.

Przewodnik “IFS Standards Product Fraud: Guidelines for Implementation” dostępny poniżej:

Kilka dni temu właściciel standardu IFS szeroko poinformował i udostępnił bardzo obszerny, szczegółowy przewodnik dla producentów ułatwiający im wprowadzenie wymaganych zmian w ich systemach jakości. W tej chwili dostępna jest wersja angielska, skierowalismy zapytanie o wersje polską. Poniżej umieszczamy link bezpośrednio do strony IFS i całej treści przewodnika.

 

https://www.ifs-certification.com/images/standards/ifs_food6/documents/FoodFraud-Guide_1805.pdf

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz temat: Certyfikacja

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.