Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zafałszowania produktów spożywczych obejmują szeroki zakres umyślnych nieuczciwych praktyk związanych zarówno z żywnością jak i opakowalnictwem żywności, mających charakter ekonomiczny, a także powodujące poważne konsekwencje zarówno dla konsumentów i przedsiębiorstw.
Najpoważniejszym z oszustw jest umyślne i uzasadnione ekonomicznie zafałszowanie żywności lub opakowań żywności, w przypadku gdy istnieje podwyższone ryzyko związane ze zdrowiem konsumentów. Przykładem może być zafałszowanie w 2008 r. produktów przeznaczonych dla niemowląt oraz mleka melaminą. Przykład ten ma na celu przypomnienie branży spożywczej, jak wrażliwe są systemy łańcucha dostaw oraz pokazać całkowity brak poszanowania zdrowia ludzkiego przez oszustów dopuszczających się zafałszowań.
Zafałszowania to nic nowego, ale...
Zafałszowania żywności nie są nowym przestępstwem i istnieje wiele dobrze udokumentowanych incydentów nawet sprzed kilkuset lat, które były jednym z głównych czynników mających wpływ na opracowywanie i wdrażanie prawa żywnościowego. Jednak dopiero europejski skandal związany z koniną z 2013 r. ujawnił braki przejrzystości systemu oraz podkreślił bezprecedensowe wyzwania stojące przed przemysłem spożywczym w zakresie integralności i bezpieczeństwa łańcucha dostaw żywności, gdyż sam łańcuch staje się coraz bardziej złożony i globalny. W zależności od źródeł szacuje się, że oszustwa w branży spożywczej kosztują światowy przemysł spożywczy 20-50 miliardów USD rocznie.
Oprócz wymogów prawnych, które zostały wprowadzone, aby zapobiegać oszustwom produktowym i następującym po nich działaniom wykonawczym, zarówno w kraju, jak i za granicą, organizacje branżowe, takie jak Global Food Safety Initiative (GFSI), wprowadziły systemy bezpieczeństwa żywności, takie jak IFS, w celu wprowadzenia i wdrożenia systemów minimalizujących ryzyko zafałszowań produktów spożywczych.
Standard IFS
Zafałszowania mogą wystąpić w dowolnym momencie łańcucha dostaw żywności, dlatego też standardy IFS (IFS Food V 6.1, IFS PACsecure V 1.1 i IFS Logistics V2.2) uwzględniały potrzebę stosowania środków ograniczających ryzyko oszustw w celu spełnienia wymagań GFSI (Benchmarking Requirements Document v7.1.).
Wytyczne zostały opracowane, aby pomóc użytkownikom standardów IFS w zrozumieniu intencji wymogów IFS dotyczących zafałszowań żywności oraz w zrozumieniu, w jaki sposób można zastosować praktyki w celu spełnienia tych wymagań w odniesieniu do zakresu określonego standardu.
Przewodnik “IFS Standards Product Fraud: Guidelines for Implementation” dostępny poniżej:
Kilka dni temu właściciel standardu IFS szeroko poinformował i udostępnił bardzo obszerny, szczegółowy przewodnik dla producentów ułatwiający im wprowadzenie wymaganych zmian w ich systemach jakości. W tej chwili dostępna jest wersja angielska, skierowalismy zapytanie o wersje polską. Poniżej umieszczamy link bezpośrednio do strony IFS i całej treści przewodnika.
https://www.ifs-certification.com/images/standards/ifs_food6/documents/FoodFraud-Guide_1805.pdf
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
9 maja 2018 r. Global Food Safety Initiative (GFSI) opublikował dokument techniczny dotyczący fałszowania żywności pod tytułem "Przeciwdziałanie fałszowaniu żywności za pośrednictwem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności"...
Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS postanowił opublikować zmodyfikowaną wersję standardu IFS Food v 6 w postaci IFS v 6.1, która będzie obowiązywać z dniem 1 lipca 2018 roku...
IFS Food Standard w celu zgodności standardu z wymaganiami GFSI (Global Food Safety Initiative), zdecydował na publikację nowej wersją o nazwie 6.1 w listopadzie br. Pełny tekst dostępny jest w języku angielskim...